Ruoka

Herneenverso höystää ruoat makeasti

Herneenverso maistuu makealta ja koristaa monet ruoat juhlakuntoon. Sitä kannattaa hyödyntää terveellisten ravintoaineidenkin takia.

Teksti:
Johanna Nikama ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Herneenversoja on helppo kasvattaa itse.

Herneenverso maistuu makealta ja koristaa monet ruoat juhlakuntoon. Sitä kannattaa hyödyntää terveellisten ravintoaineidenkin takia.

Herneenverso kasvatetaan sokeriherneestä ja se maistuu makealle herneelle. Herneenversot sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä, lehtivihreää sekä hyvää valkuaista. Vähäkalorisina ne ovat sopivaa syötävää kevyen ruokavalion ystäville.

Herneenverso hurmaa ruoissa

Huuhtele herneenversot ennen kuin lisäät niitä ruokaan. Terveellisiä ja makeita herneenversoja voi ripotella sellaisenaan voilevän päälle tai salaatteihin. Kokeile esimerkiksi kesäkurpitsa-villiyrttisalaattia tai herkullista herneenversosalaattia, niissä on aito kesän maku.

Koristeelliset, kevään vihreät herneenversot viimeistelevät ruoat näyttävästi juhlakuntoon. Juhla-aterian alkuruoaksi sopii silmiä hivelevän kaunis kylmänä tarjottava avokado-kurkkukeitto. Buffet-pöydän herkkuna maistuu vegaaninen voileipäkakku, jota herneenversot ja retiisit koristavat.

Herneenversoja voi lisätä myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin. Lisää versot kuitenkin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Herneenversoa voi myös paistaa. Pätki versot, kypsennä pikaisesti voin kanssa pannulla, ja näin syntyy erinomainen lämmin lisuke esimerkiksi kalalle.

Herneenversot säilyvät viileässä

Herneenversot säilytetään mahdollisimman viileässä, mielellään +2 – +5 asteessa. Herneenversoja ei kannata pakastaa.

Herneenversoja on helppo kasvattaa itse

Herneenverso kasvatetaan sokeriherneestä. Liota kuivattuja ruokaherneitä runsaassa vedessä noin vuorokausi, jotta ne turpoavat. Levitä syvälle lautaselle noin kaksi senttiä multaa. Ripottele herneet multaan niin, etteivät ne ole toistensa päällä. Kastele herneet ja suojaa herneet valolta esimerkiksi toisella lautasella tai foliolla. Pidä huolta, että multa pysyy sopivan kosteana.

Kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät, laita astia valoon ja kastele säännöllisesti. Herneenversojen kasvuaika on vajaat pari viikkoa. Kun versot ovat sopiva leikattavaksi, jätä alimmat lehdet rauhaan. Näin saat tovin kulutta taas uusia herneenversoja.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin valmistuu vuohenjuusto-hernesalaatti

Artikkelia on muokattu 2.6.2023 klo 15:45

X