Ruoka

Kirveli aateloi keitot lakritsiin vivahtavalla maullaan

Kirveli on monikäyttöinen yritti. Se sopii liha-, kala- ja kasvisruokiin. Listasimme vinkit tuoreen kirvelin käsittelyyn ja käyttöön ruoanlaitossa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto

Kirveli on monikäyttöinen yrtti, joka sopii liha-, kala- ja kasvisruokien mausteeksi.

Kirveli on monikäyttöinen yritti. Se sopii liha-, kala- ja kasvisruokiin. Listasimme vinkit tuoreen kirvelin käsittelyyn ja käyttöön ruoanlaitossa.

Kirveli on hienoarominen, herkkä yrtti, joka kuuluukin ranskalaiseen fines herbes -sekoitukseen rakuunan, persiljan ja ruohosipulin kanssa. Maku vivahtaa hieman lakritsiin tai anikseen. Se tuo ruoan muita makuja esiin ja sopii monenlaisiin ruokiin.

Kirveli antaa hienostuneen maun keitoille

Kirveli on hyvä keittomauste, ja siitä voi tehdä pinaattikeiton tapaista kirvelikeittoa.

Alkukesän herkku, samettinen korvasienikeitto saa hienostuneen vivahteen kirvelistä. Lakritsiin ja anikseen vivahtava yrtti täydentää hienosti ranskalaistyyppisen ahven-fenkolikeiton maun. Arjen lounasruoaksi sopiva bataatti-porkkanakeitto saa uutta jujua tuoreesta kirvelistä.

Kirveli viimeistelee omeletin, salaatin ja kasvisruoat

Kirveli sopii erityisen hyvin munaruokiin, salaatteihin ja kasvisruokiin. Vihannessalaatti saa herkullisen lisän piparjuuri-kirvelikermasta. Kukkakaalipihvit voi paahtaa kypsäksi grillissä tai uunissa. Kirvelistä tulee pihveihin hienostunut aromi.

Käytä kirveliä monipuolisesti

Kirveliä käytetään yhtä hyvin hienostuneissa kalaruoisssa kuin arkisemmissa makkaraherkuissa, lihakastikkeissa ja sieniruoissa. Se on persiljan tavoin hyvä ruokien koriste. Kirveli kannattaa lisätä ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa, sillä sen aromi haihtuu helposti.

Saksankirveli selviää Suomen talvessa

Maustekirveli ja saksankirveli ovat maultaan samankaltaisia, mutta maustekirveli on yksivuotinen ja saksankirveli vähän suurempi ja monivuotinen. Saksankirveli ei ole kotoisin Saksasta, vaan Espanjan tienoilta. Se kasvaa luonnonvaraisena Alpeilla, Pyreneillä ja Balkanilla ja pärjää hyvin Suomessakin talven yli.

Kirveliä on saatavana ruukkuyrttinä, mutta sen kasvattaminen puutarhassa on helppoa. Hieman varjoisalla kasvupaikalla lehdet kasvavat reheviksi. Kirveliä kannattaa kylvää useita kertoja pitkin kevättä. Sato korjataan leikkaamalla ennen kuin kirveli alkaa kasvattaa kukkavartta, yleensä ennen elokuun puolta väliä.

Kirvelinlehdet voi kuivata tai pakastaa. Kirvelin siemenet maistuvat anikselle, ja niitä on käytetty yrttilääkityksessä. Siemenet ovat lievästi laksatiivisia.

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin teet kirvelillä maustetun sienipateen

Artikkelia on muokattu 11.6.2023 klo 15:50
 

X