Ruoka

Laakerinlehti nostaa aromit esiin ruoissa

Laakerinlehti hurmaa liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Katso vinkit laakerinlehden käyttöön ruoanlaitossa.

Teksti:
Sirpa Hammarberg
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Laakerilehden aromi hurmaa liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa,

Laakerinlehti hurmaa liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Katso vinkit laakerinlehden käyttöön ruoanlaitossa.

Laakerinlehti kuuluu aina bouquet garni -maustekimppuun. Sen aromi toimii parhaiten liemissä ja keitoissa, säilykkeissä ja marinadeissa. Minikokoiset laakeripuut ruukussa ovat mainio tuliainen uuteen kotiin tai ruokakutsuille.

Laakerinlehti ruoanlaitossa

Laakerinlehden maku on melko voimakas ja dominoiva. Hallitsevasta maustaan huolimatta, se sopii muiden yrttien kanssa ja onkin maustekimpun oleellinen perusosa. Laakerinlehtiä käytetään yleisimmin kuivattuna, mutta tuore laakerinlehti sopii hyvin ruoanlaittoon.

Laakeripuun kovat lehdet käytetään ruoanlaitossa kokonaisina tai murskattuina. Ne sisältävät eteeristä sineoli-öljyä, joka synnyttää aromin.

Laakerinlehti on omiaan säilönnässä

Maustekalan marinointiliemeen, silleihin ja muihin etikkasäilykkeisiin laakeri sopii hienosti.

Marinoiduit kantarellit saavat makua sinapinsiemenistä ja laakerinlehdistä. Näistä marinoiduista sienistä saat ihanan lisukkeen niin liha-, kasvis- kuin kalaruoille.

Kesän auringossa paahtuneet paprikat, kesäkurpitsat ja munakoisot kannattaa säilöä liemeen. Valkosipuli, timjami ja laakerinlehti tuovat säilötyille vihanneksille juuri oikeanlaisen, välimerellisen aromin. Nämä vihannekset sopivat täydellisesti entrecôte-pihvin lisukkeeksi.

Kokeile joulun kalapöydässä sitruunankuoriraasteella raikkaaksi ja laakerinlehdellä maukkaaksi säväytettyä sitruunasilliä.

Tuikkaa laakerinlehti pataan

Liemet, muhennokset ja lihahöystöt sekä vihannesruoat kannattaa maustaa laakerinlehdillä siitä huolimatta, että ne nyppäistään ruoasta pois ennen tarjoilua. Lehdet tuovat lämpimien mausteiden ja lihaisten makujen parhaat puolet esiin ja siten syventävät hienosti pataruokien ja kastikeliemien makua.

Sieni-perunapata on kermaisen täyteläinen syysruoka, joka saa hienon ranskalaisen säväyksen valkoviinistä, valkosipulista ja tuoreesta timjamista. Laakerinlehti täydentää haudutusliemen makua.

Unkarilaisen lihapadan kuuluu olla tuhdin mausteinen. Laakerinlehti tuo tämän ruoan paprikaisen aromin hienosti esiin. Tummaan olueeseen tehty lihapata ei sekään jätä ketään kylmäksi.

Sujauta laakerinlehtiä kastikkeisiin ja liemiin

Parhaimmillaan laakerinlehdet ovat erilaisten liemien ja kastikkeiden maustajina. Se toimii mausteöljyissä, kanaliemessä ja perinteisessä punaviinikastikkeessa.

Käytä lehtiä koristeena

Laakerinlehti koristelee murekkeet ja pateet juhlaviksi. Yhdistele lehtiä sesongin muihin kaunottariin, kuten karpaloihin, puolukoihin tai soman pieniin kantarelleihin.

Välimeren yrtti – viisauden symboli

Laakeripuu on kotoisin Välimeren ja Vähä-Aasian alueilta. Laakerinlehtiä tuodaan kuivattuina Välimeren maista, ja sitä saa nykyään myös ruukkuyrttinä. Myös laakeripuun sinimustia hedelmiä käytetään mausteena.

Antiikin ajoista lähtien voittajia on seppelöity laakerista tehdyillä seppeleillä, koska laakeri symboloi voimaa ja viisautta, tietoa ja taitoa. Laakeripuu on antiikin ylistetyin kasvi, joka pyhitettiin Apollonille, laulun, soiton ja runouden suosijalle.

Vinkki: Riisipurkissa laakerinlehti antaa hienon aromin ja karkottaa riisikärsäkkäät.

Katso myös Kotiliesi.fi: Mausta Gin tonic inkiväärillä ja laakerinlehdellä

Artikkelia on muokattu 10.6.2023 klo 16:15

X