Ruoka

Pikkujoulut – kokosimme helpot ja nopeat ohjeet glögeihin, makeisiin ja suolaisiin suupaloihin

Pikkujoulut ovat kaamosajan piristys. Poimi tästä ohjeet ja vinkit parhaisiin pikkujoulutarjottaviin!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Pikkujoulut ovat kaamosajan piristys. Poimi tästä ohjeet ja vinkit parhaisiin pikkujoulutarjottaviin!

Pikkujoulut suunnitteilla? Onnistuneet pikkujoulut järjestyvät jo muutamalla suolaisella ja makealla tarjottavalla.  Jos ajatuksena on tavata ystäviä  ennen laskeutumista joulun pyhiin, tarjottavista ei kannata ottaa turhia paineita.

Glögin kanssa maistuvat parhaiten pienet suupalat. Kokosimme tähän jouluisia glögejä ja herkullisia tarjottavia, joiden valmistus ei ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Valitse suosikkisi!

Pikkujoulut aloitetaan maljalla

Glögi on pikkujoulujen sousituin juoma, joka sopii hyvin tarjottavaksi sekä alkujuomana että suupalojen seurana. Glögin voi tarjota kylmänäkin tai siitä voi tehdä alkudrinkin.

Glögin valmistaminen on helppoa. Perinteinen punaviiniglögi syntyy, kun maustat  viiniä jouluisilla mausteilla ja  mustaviinimarjamehulla. Jos aika on kortilla ja haluat päästä helpolla, valmisglögit ovat hyvä vaihtoehto, niitä voi tuunata oman maun mukaan tai tarjota sellaisenaan. Kannattaa varata tarjolle aina myös alkoholiton glögi.

Kuohuva glögimalja on juhlava ja raikas aloitus pikkujouluille. Se toimii mainiosti tervetulomaljana, kun pakkanen ei vielä pauku. Isommalle porukalle sopii pikkujoulujen juomaksi myös glögibooli.

Ranskalainen siideriglögi on raikas tuulahdusta tummanpuhuvien ja tuhtien glögien joukossa. Se terästetään hienostuneesti tilkalla calvadosia.

Teresa Välimäen kirsikoilla höystetty jouluglögi tuo sekin uusia tuulia glögitarjoiluun. Punaviinipohjainen glögi saa uskomattoman maun siideristä, hunajasta, jouluisista mausteista ja pakastekirsikoista.

Roseekuohuviini on ollut jo useamman vuoden trendijuoma. Glögimausteella ja pakastekarpaloilla siitä saa juhlavan alku- tai tervetuliasmaljan jouluaterialle.

Vaaleassa omenaglögissä maistuu ihanasti sitruuna. Makeutta juomaan tuo hunaja.

Tunnetun Cosmopolitan-drinkin karpaloinen maku- ja värimaailma sopii jouluglögiin kuin nakutettu.

Alkoholittomat glögit pitävät pikkujouluissa pirteänä

Alkoholittomat glögit ovat yhtälailla jouluisen mausteisia ja värikkäitä makumaailmaltaan. Kokeile esimerkiksi pirtsakkaa puolukkaglögiä, inkiväärillä höystettyä glögiä tai tee alkoholiton mustaherukkabooli tarjolle.

Pikkujoulun suolaiset suupalat

Pienet avokadolla ja kylmäsavulohella täytetyt kolmioleivät maistuvat punaviinipohjaisen glögin kanssa.

Makean-suolaiset viikuna-juustosandwichit sopivat teen ja glögin seuraan.

Purkillisesta meriravunpyrstöjä loihdit mainiot leivät neljälle. Tarjoa jokirapuleivät glögin tai kuohuviinilasillisen kanssa. Jokirapuleivät sopivat myös pikkujouluaterian alkupaloiksi.

Sienipiirakka valmistuu noin tunnissa ja vaatii vähän enemmän puuhastelua kuin voileivät. Tässä reseptissä sienipiirakka saa uutta täpäkkyyttä piparjuuresta. Sieni-piparjuuripiirakka maistuu glögin kanssa vaikkapa lahjanvalvojaisissa.

Lämmitystä vaille valmiita pikkublinejä myydään pakasteina. Päällystä blinit savulohella, mädillä ja piparjuurismetanalla. Viimeistele tillillä ja mustapippurilla. Herkullinen tarjottava on valmis alle puolessa tunnissa.

Vuohenjuustopäällysteiset  piparkakut maistuvat glögin kanssa. Hunaja ja pähkinät kruunaavat herkullisen kokonaisuuden. Vaahdotettu feta on herkkujen herkku, joka sopii lähes minkä tahansa kanssa. Kokeile leipätikkujen tai saaristolaisleivän kanssa.

Pikkujoulujen vegaaniset ja gluteenittomat suolapalat

Huomioi tarjoilussa erilaiset ruokavaliot. Erilaiset tahnat ja levitteet ovat käteviä tarjottavia ja sopivat täydellisesti pikkujoulujen suupaloiksi.

Kulhollinen hummusta, joko itse tehtyä tai kaupasta napattua, tarjottuna kasvisten, tuoreen leivän, blinien tai pitaleipäkolmioiden kanssa sopii sekä kasvissyöjille että vegaanista ruokavaliota noudattaville. Täyteläisen pehmeän hasselpähkinätahnan voi tarjota dippivihannesten tai leipätikkujen kera.

Gluteenittomat bataattipitsat vievät taatusti suolaisen nälän. Täytä ne oman mielen mukaan tonnikalalla, chorizolla tai käytä erilaisia juustoja. Paahdetut tacoperunat ovat pikkujoulujen maukasta sormiruokaa. Ranskankermalla höystetty tomaattinen sardellitäyte tekee perunasta vastustamattoman huikopalan.

Maukkaat avokadobruschettat voi tehdä gluteenittomasta leivästä, jolloin ne maistuvat sekä gluteenitonta että vegaanista ruokavaliota noudattaville kuplajuoman kera.

Pikkujoulujen makeat palat

Joulutorttu ja pikkujoulut ovat klassikkopari. Joulutortut voi ostaa valmiina, tehdä valmiista torttutaikinasta tai leipoa alusta asti itse. Tortun täytteitä voi vaihdella ja antaa klassikkoleivonnaiselle uusi ilme vaikkapa aprikoosi-puolukkatäytteellä.

Suolaisen ja makean liitto toimii aina. Herkullinen suolaisen makea suupala syntyy hetkessä mehevästä luumusta, parmesaanista ja hunajasta.

Makeat piirakat ovat kätevää tarjottavaa silloin, kun väkeä on tulossa paljon. Piirakkapohjan voi napata kaupan pakastealtaasta, jolloin tarvitaan vain 30 minuuttia taikinan sulatukseen, täytteiden valmistus ja paistaminen. Isommasta piirakasta voi leikata valmiit pienet suupalat, jotka on helppo syödä vaikka seisaaltaan. Esimerkiksi helppo, nopea ja mehevä kaneli-karpalopiirakka valmistuu alle tunnissa. Voit tarjoilla sen myös lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Rapeakuorinen,  kanelilla maustettu persimonipiirakka, persimonigalette on täydellinen glögin seuralainen

Vastustamaton keksikakku syntyy helposti valmiista piparkakkutaikinasta. Sen täytteessä maistuu makea kinuski ja kirpakka karpalo, jota taltuttaa kerma-tuorejuustoseos.

Pähkinä-kinuskileivokset tehdään ajan säästämiseksi valmiista lehtitaikinalevyistä. Jos paahdettuja pähkinöitä jää pähkinä-kinuskileivosten kokoamisen jälkeen yli, ne sopivat sellaisinaan naposteltaviksi.

Peltileivonnaisista on helppo leikata sopivat suupalat pikkujoulutarjottaviin. Porkkanakakku on ikiklassikko ja istuu hyvin joulunajan tarjoiluihin. Voit tehdä peltiporkkanakakun valmiiksi jo pikkujouluja edeltävänä päivänä tai aiemmin, sillä kakun voi myös pakastaa.

Joulusesongin hedelmät ovat jo sellaisenaan hyviä tarjottavia, jos haluat nähdä hieman vaivaa, paahda paloiteltuja hedelmiä, esimerkiksi ananasta, viikunoita ja  banaania hunajavoissa. Jaa hunajavoissa paahdetut hedelmät annoskulhoihin ja tarjoa vaikkapa jäätelön tai kanelilla maustetun kermavaahtonokareen kanssa.

Kun pikkujoulut venyvät yöhön

Pikkujoulut voivat venyä hyvässä seurassa pitkäänkin. Pitkin iltaa nautittu makea glögi vaatii suolaista naposteltavaa ja siihen kannattaa varautua jo etukäteen.

Jos haluat tehdä vaikutuksen vieraisiin, unohda chipsit ja valmista pienellä vaivalla ja muutamalla mausteella höystettyjä pähkinöitä.  Itse maustetut ja paahdetut mantelit ovat ihanaa ja terveellistä naposteltavaa ja maistuvat puolukkaglögin kanssa.

Juustotarjotin on helppo ja simppeli tarjottava illan pikkutunneilla. Tarjolle riittää 3-4 hyvää juustoa, joista yksi kannattaa olla vegaaninen vaihtoehto. Juustojen seuraan sopivat viikunat, erilaiset hillokkeet  ja ohuet patonkiviipaleet tai kaupan valmiit suolakeksit.

Isoista mehevistä luumuista saa herkullisen suupalan, kun poistaa kiven ja täyttää luumun tuhdilla siivulla parmesaania.  Päälle hieman hunajaa ja valmista tuli! Kruunaa pikkujoulut herkullisella luumusuupalalla.

Artikkelia on muokattu 17.11.2023 klo 12:50

Vinkki: Taatelikakku on joulun klassikko, joka on helppo tehdä myös vegaanisena tai ilman valkoista sokeria – valitse ohjeista suosikkisi!

Katso myös Kotiliesi.fi: Pikkuleivillä kohti pikkujouluja

X