Ruoka

Termospullot - Jäätävän raikasta tai kuumottavan lämmintä

Teksti:
Anna.fi

Teräksistä termospulloa kätevämpää kuumien ja kylmien juomien kuljetusvälinettä ei olekaan. Parhaimmillaan termokset pitävät juomat kuumina yli vuorokauden. Vaatimattomatkin terästermokset kykenevät säilyttämään kahvin juomalämpöisenä ainakin työpäivän ajan.

Termospullot

Terästermos on huoleton. Toisin kuin lasiset edeltäjänsä, teräspullo kestää jopa kolhuja. Pieni lommo kyljessä ei välttämättä heikennä lämmön säilytyskykyä lainkaan. Kestävän rakenteen varjopuolena on se, että parhaan eristyskykynsä menettänyt terästermos saattaa näyttää täysin vahingoittumattomalta.

Termospullojen korkkimalleissa on eroavuuksia

Myös termospullojen korkit ovat kehittyneet aina vain hienostuneemmiksi. Pikakorkkeja ei tarvitse ruuvata kokonaan auki, jotta juoman saa valutettua mukiin. Yksinkertaisimmillaan korkin ruuvikierteen kyljessä on kaatourat. Teknisemmässä ratkaisussa on nappi, jota painamalla korkin reunat aukeavat tai korkista ponnahtaa auki erityinen kaatonokka.

Termospullojen korkit

Termospullonissa on ulkonäössä valinnan varaa

Myös ulkonäössä on valinnanvaraa lähes runsaudenpulaan asti. Teräksenharmaan pullon sijasta voi valita yönsinistä, mustaa tai jopa eri tavoin kuvioituja pulloja. Termospullo on entistä useammin myös merkkituote. Samaa brändiä saatetaan käyttää muiden retkivarusteiden markkinoinnissa. Hintavampiin pulloihin saa varaosia.

Termospullot

Eristävyys riippuu kokoluokasta

Termospullojen nimelliskoot noudattavat pitkälti miestä väkevämpien juomien mitoituksia. Tyypillisimmät kokoluokat ovat litra ja ”kolmevarttinen” – siis 0,75 litraa. Lisäksi tarjolla on 0,5 ja 0,35 litran pulloja. Laaja valikoima tuntuu toki asiakkaan palvelemiselta, mutta siinä piilee myös hienoinen ansa.

Isompi termospullo pitää lämpöä paremmin kuin pieni pullo. Syynä ovat fysiikan lait. Pullon vaipan pinta-alan suhde sisällä olevan nesteen tilavuuteen pienenee pullon koon kasvaessa. Erikokoisten pullojen vertailussa ei ole näin ollen juuri järkeä. Pulloista löytyy niin ikään kokovaihtelua. Jos pullon tilavuus ilmoitetaan litraksi mutta todellinen vetoisuus on jopa puolitoista desiä pienempi, alkaa ilmassa olla vedätyksen tuulahdus.

Samanäköiset pullot voivat olla hyvinkin erilaisia

Vaikka jopa rinnakkain laitettuna osa pulloista saattaa vaikuttaa hyvin samanlaisilta, merkittäviä eroja silti löytyy. Joissain tapauksissa on jopa vaikea sanoa, mikä termospullomalli on alkuperäinen ja mikä kopio. Lähempi tarkastelu paljastaa pieniä mutta selviä eroja esimerkiksi kahvojen pantaosista. Myös pullojen eristävyyskyvyissä on eroja.

Termospullot

Ääriolosuhteet tuovat termospullojen ongelmakohdat esiin

Pitkässä pakkasaltistuksessa huonommin eristävien termosten mukit alkavat jäätyä kiinni pullo-osaan. Tosin tässä vaiheessa sisällä olevan nestekin on jo kylmää. Jäätymisongelmien ilmetessä aikaa on kuitenkin kulunut jo kolmatta vuorokautta.

Kohtalaisia ja hyviä perustermareita

Kuluttajalle on myönteistä se, että heikoinkin kunnossa oleva terästermos ajaa asiansa vähintään kohtalaisesti. Ero parhaisiin pulloihin muodostuu joka tapauksessa merkittäväksi.

Mistä näin suuret erot sitten johtuvat?

Merkittävimmät lämmön- ja kylmäneristävyyttä määräävät tekijät ovat tyhjiön laatu ja pullon rakenteen kylmäsillat. Myös mahdollisilla lämpöä heijastavilla pinnoitteilla voi olla oma, joskin edellisiä vähäisempi vaikutuksensa.

Parempi suorituskyky näkyy pääsääntöisesti hinnassa. Kalliimmissa termospulloissa ulko- ja sisävaipan välinen tyhjiö on mitä ilmeisemmin täydellisempi kuin halvemmissa pulloissa. Lisäksi kylmäsiltojen aiheuttamia lämpöhäviöitä on hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella onnistuttu vähentämään.

Termospullot

Termospulloissa on eroa kylmän ja kuuman juoman säilyvyyden osalta

Eristävyysominaisuuksien paremmuussuhteisiin vaikuttaa myös se, onko pullossa kylmää vai kuumaa nestettä. Lämpötiloilla, joissa termospulloja käytetään, on näin ollen vaikutuksensa pullojen suorituskykyyn. Erot kuuma- ja kylmätestien välillä jäivät kuitenkin niin pieniksi, ettei sillä ole käytännön arjessa juuri merkitystä.

Termospullot pitävät juomat kylminä

Termospullojen puhdistus

Enemmän pulmia syntyy pullojen puhdistamisessa. Useimpia teräspulloja ei saa pestä pesukoneessa. Niilläkin pulloilla, joille konepesu sallitaan, pesutulos jää kapean suuaukon vuoksi helposti huonoksi. Järkevin tapa pullon pitämiseksi puhtaana on pestä se käsin heti käytön jälkeen. Korkkien ja mukien pesu on yleisesti pullon puhtaanapitoon verrattuna jo huomattavasti pienempi vaiva.

Termospullojen laadussa on eroja

Parhaimmissa termospulloissa kylmä tai kuuma säilyy jopa yli kaksinkertaisen ajan vaatimattomampiin pulloihin verrattuna. Toisaalta esilämmityksellä tai -jäähdytyksellä vaatimattomankin termospullon suorituskyky paranee oleellisesti.

Hammarplast Sarek

Hammarplast 
Sarek

Maahantuoja: 
Oy Orthex Finland Ab
Takuu: 10 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 25–35 €

Juomien kuumana säilyttämisessä jykevähkö Hammarplast kuuluu vertailun vahvaan keskikastiin. Jopa pakkasessa kahvi pysyy juomalämpöisenä pitkään. Huoneenlämmössä säilytettäessä ennen täyttöä esilämmitetty pullo yltää kevyesti vuorokauden toiminta-aikoihin.

Kylmillä nesteillä pullo pärjää suhteessa vielä paremmin. Kylmäneristävyydessä suorituskyky on lähes yhtä hyvä kuin Primuksen. Eristävyysominaisuuksiltaan Hammarplast kuuluu siis oikeutetusti vertailun parhaimmistoon.

Painoltaan pullo on keskitien kulkija. Se on vertailun toiseksi matalin, mutta paksuutta on sen verran, että kunnon otteen saaminen on pienikätiselle hankalaa. Pullon ympärillä olevat kaksi muovipantaa tulevat tarpeeseen.

Muki on tilava ja toimiva. Kierrettävä pikakorkki on selkeän yksinkertainen, mutta se on varustettu vain kahdella kaatouralla. Kaatosuunnalla on näin ollen väliä. Hammarplastin mukana ei tule varsinaista käyttöohjetta. Kyljen irrotettava tuotetarrakin on asiasisällöltään kovin niukka.

Hyvää Huonoa
Kylmäneristävyys Kaatosuunta tarkistettava


Luvatun kokoinen  
Saana Termospullo

Saana 
Termospullo

Maahantuoja: Tammer-Tukku Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 15–20 €

Vertailun jälkijoukon terästermoksista Saana on lämmöneristävyydeltään paras. Vastakeitetyn kahvin parinkymmenen asteen lämmönlasku kestää huoneenlämmössä yli työpäivän. Kovissa pakkasissa pullon lämmönpitävyys saattaa sen sijaan osoittautua riittämättömäksi.

Kylmillä juomilla suorituskyky on samansuuntainen. Jos pullo esijäähdytetään ja sisältö on täyttövaiheessa riittävän kylmää, viileys säilyy hyvin jopa vuorokauden ajan. Tavanomaiseen arkikäyttöön Saana on siis täysin riittävä perustermos.

Käsiteltävyyttä parantaa oleellisesti kahva, kun taas kapeaa hihnaa ei voi pitää erityisen käyttökelpoisena. Korkeutta on vertailun vähiten, mutta paksuutta riittää, varsinkin kun kahva vie oman tilansa. Tyhjäpainoa on kohtalaisesti.

Muki on varsin kookas, ja nappimallisen pikakorkin toiminnan oivaltaa nopeasti. Tällä saralla Saana kuuluukin vertailun konstailemattomaan kärkeen. Varsinaista käyttöohjetta ei termoksen mukana tule, ja lisäksi pakkauksen tuotetiedot ovat vaatimattomat.

Hyvää Huonoa
Korkin ja kupin toimivuus Onneton hihna
Kätevä kahva  
Master terästermos

Master teräs-
termos + 2 mukia

Maahantuoja: Kalastuskolmio Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 25–30 €

Kaksimukisen Masterin lämmöneristävyys on vertailun heikoimmasta päästä. Asianmukaisesti esilämmitettynä pullo riittää kuitenkin työpäivän mittaiseen kahvin säilytykseen. Pidempään pakkaskäyttöön termoksen eristyskyky voi sen sijaan olla riittämätön.
Kylmäneristävyys on niin ikään vaatimaton. Kylmän juoman säilytyksessä esivalmistelujen merkitys korostuu näin ollen entisestään. Taiten käytettynä Master hoitaa arkiset termostarpeet kuitenkin kunnialla.

Vaikka kahden mukin mukanaolo voi olla näppärää, rakenne nostaa Masterin tyhjäpainoa. Myös pullon korkeus muodostuu melkoiseksi. Paksuutta lisäävää kantokahvaa voisi kiittää, jos sen kiinnikkeet vain kestäisivät pakkasta. Ohuesta hihnasta ei sen sijaan ole juuri mitään hyötyä.

Muki saa moitteita heikon kylmänkestonsa sekä hieman epämääräisten kierteidensä vuoksi. Painonapilla toimiva pikakorkki hoitaa työnsä mallikkaasti, kunhan käyttöohjetta ei liikoja vilkuile. Käyttöohjelappusessa on nimittäin korkin toiminta kuvailtu väärin.

Hyvää Huonoa
Kaksi mukia Vie tilaa
Kahva varauksin Onneton hihna

Thermos FBB-1000BC

Thermos 
FBB-1000BC

Maahantuoja: 
Mastermark Brands Oy
Takuu: korkki 5, pullo 10, 
tyhjiö 15 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 40–45 €

Sulavalinjainen Thermos säilyttää juomat kuumina tai kylminä vertailun termoksista ehdottomasti pisimmän ajan. Mainoslauseet teräsvaipan sisällä olevasta huippuluokan tyhjiöstä eivät siis ole tuulesta temmattuja. Jopa kovissa pakkasoloissa kahvi säilyy mukavan lämpöisenä lähes vuorokauden ajan.

Myös kylmillä juomilla Thermos loistaa. Ero muuhun kärkiryhmään kutistuu tosin miltei olemattomaksi. Hyvän lämmönpitävyyden vuoksi eristävyyskisan voitto on joka tapauksessa selvä.

Käsiteltävyys on varsin hyvä. Mitat ovat kohtuulliset ja tyhjäpaino vertailun pienimmästä päästä. Täyttä termosta märillä käsillä nostaessa kuitenkin toivoisi, että pullon pinnassa olisi edes jonkinlainen karhennus.

Muki on kooltaan riittävä ja muutenkin toimiva. Korkista löytyy sen sijaan pientä huomautettavaa. Pikakorkin yläosan voi pyöräyttää vahingossa löysälle, minkä lisäksi kaatosuunnan kanssa pitää olla tarkkana. Mukana tulevat pieneen tilaan ahdetut mutta kattavat käyttö- ja hoito-ohjeet.

Hyvää Huonoa
Lämmöneristävyys Korkkimekanismin 
käytettävyys varauksin
Tyhjänä kevyt Luvattua selvästi pienempi

 

Isosteel X-line

Isosteel 
X-Line

Maahantuoja: Vandernet
Takuu: 5 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 25–30 €

Massiivisen Isosteelin lämmöneristävyys on vertailun keskitasoa. Kunhan pullon esilämmittää, kahvi säilyy lämpöisenä jopa vuorokauden ajan. Pakkasoloissa lämpö tosin katoaa selvästi nopeammin.

Myös kylmillä juomilla Isosteelin suoritus jää keskinkertaiseksi. Jäähtyminen pysyy kuitenkin aisoissa, ja nollatason tuntumasta lähdettäessä viileyttä riittää jopa seuraavan vuorokauden puolelle. Kokonaisuudessaan muovikuorisen termoksen suoritus on useimpiin käyttötarpeisiin riittävä.

Suurimmat moitteet syntyvät vertailun suurimmasta tyhjäpainosta sekä paksuudesta. Käyttäjällä pitää olla melkoinen koura, jotta täydestä pullosta saa pitävän otteen. Suojakuoren karheus ja pystyurat eivät auta asiassa riittävästi.

Muovimuki on vetoisuudeltaan melkoinen. Kierrettävä pikakorkki kahdella kaatouralla toimii varsin näppärästi. Kaatosuunnalla on kuitenkin vaikutuksensa tyhjentymisen jouheuteen. Käyttöohje on hankalasti monelle termosmallille yhteinen, mutta periaatteessa riittävä.

Hyvää Huonoa
Tyydyttävät eristävyysominaisuudet Iso ja painava
  Kaatosuunta tarkistettava


 

Primus 732382

Primus 
732382

Maahantuoja: 
Fenix Outdoor Finland Oy
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 30–40 €

Lämmöneristävyydeltään Primus ei yllä aivan vertailun kärkeen. Tulokset ovat silti varsin vakuuttavia. Esilämmitetyssä pullossa juomat säilyvät kuumina helposti jopa kokonaisen vuorokauden, kunhan pakkanen ei vain äidy kovaksi.

Kylmällä juomalla Primus kuroo itsensä kärkitaistoon. Mikä vaikutus pullon mustalla ulkopinnalla on sisällön lämpenemiseen auringonpaisteessa, jäi tosin tällä kertaa selvittämättä. Asiaan voi käyttäjä onneksi itse vaikuttaa.

Kohtuulliset mitat parantavat käsiteltävyyttä. Vertailun pienin tyhjäpaino on niin ikään eduksi. Kun vielä pullon ulkopinnan karhennus parantaa oleellisesti otteen tukevuutta, käsiteltävyyden arvosana nousee korkeaksi.

Primuksessa on kaksi erilaista korkkia. Kierrettävän pikakorkin kaatosuunnalla on tosin väliä, kun taas napista avattava korkin yläosa saattaa löystyä tahattomasti. Muutoin korkit sekä näppärän pienikokoinen muki hoitavat tehtävänsä asiallisesti. Mukana on käyttöohjeet, jotka lupaavat termoksen kestävän konepesua.

Hyvää Huonoa
Kylmäneristävyys Nappikorkin mekanismi löystyy vahingossa
Karhennettu pinta  
Tyhjänä kevyt  

 

Deuzer terästermos

Deuzer 
terästermos

Maahantuoja: Hong Kong Oy
Takuu: 5 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 15 €

Hoikkalinjaisen Deuzerin lämmöneristävyys on keskitasoa heikompi. Työpäivän mittainen kahvin kuumana pitäminen sujuu huonetiloissa ongelmitta, mutta vaativampi käyttö voi olla liikaa. Varsinkin pidemmät pakkasjaksot pudottavat sisällön lämpötilaa varsin nopeasti.

Juomien viileyden vaaliminen sujuu parhaimpia kilpakumppaneita heikommin. Oikeilla esivalmisteluilla päästään silti jopa vuorokauden viileysaikoihin. Deuzer onkin enemmän peruspullo kuin vaikeiden olosuhteiden huipputermos.

Termoksen käsittelyä helpottaa kohtalaisen alhainen tyhjäpaino ja pullon kapeus. Yksimukisista termoksista Deuzer on kuitenkin korkein. Täyttä pulloa märin käsin nostettaessa teräspinta tuntuu jo liukkaalta.

Muki on asianmukainen. Painokorkin yläosa löystyy sen sijaan helposti. Korkkia kasassa pitävät kierteet ovat heppoiset, ja ne menettävät pian pitonsa. Lisäksi korkin kiertäminen pulloon sujuu nihkeästi. Vaatimattomat käyttöohjeet löytyvät pulloa ympäröivästä jäykästä pakkauskalvosta.

Hyvää Huonoa
Tyhjänä kevyt Heikkolaatuinen korkkimekanismi
  Luvattua selvästi pienempi


 

Airam termospullo

Airam 
Terästermos

Valmistuttaja: 
Oy Airam Electric Ab
Takuu: 10 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 20–30 €

Legendaarisen lasitermoksen veli pärjää kuumien juomien lämpimänä pitämisessä varsin mukavasti. Lämpötilan lasku on tosin nopeampaa kuin vertailuvoittajalla tai keskiryhmän parhaimmilla. Käytännön elämässä terästermoksen suorituskyky on silti yleisesti ottaen riittävä.

Kylmäneristävyydessä terästermos jää niin ikään kärkijoukosta. Jälleen on kuitenkin muistutettava, ettei lämpeneminen ole missään tapauksessa huolestuttavan nopeaa. Esilämmitettynä tai -jäähdytettynä Airam yltää siis varsin vakuuttavaan suorituskykyyn.
Painoltaan Airam kuuluu vertailun keskikaartiin. Termoksen ulkomitat ovat varsin maltilliset. Sileä ulkopinta tosin hieman vaikeuttaa pullon käsittelyä varsinkin märillä käsillä.

Muki on peruskokoa ja toimiva. Korkistakaan ei löydy muuta huomautettavaa kuin se, että avausmekanismin yläosa ulottuu sivusuunnassa korkin ulkoreunan tasolle. Täten mekanismi voi löystyä vahingossa. Terästermoksen mukana tulevat käyttö- ja hoito-ohjeet ovat asianmukaisen selkeät.

Hyvää Huonoa
Tyydyttävät eristävyysominaisuudet Korkkimekanismi löystyy vahingossa


   

 

Erä Outdoor

Erä Outdoor

Maahantuoja: Blue Import 
BIM Oy
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Hintaluokka: 10–15 €

Selkeälinjaisen Erän lämmöneristävyyskyky on vertailun vaatimattomimmasta päästä. Esilämmitettyyn pullon valutettu vastakeitetty kahvi pysyy kuitenkin nautintalämpöisenä koko työpäivän. Kovassa pakkasessa jäähtyminen on jo selvästi nopeampaa, ja ominaisuudet saattavat loppua kesken.

Kylmillä juomilla termoksen käyttökelpoisuus riippuu jälleen kerran esitöistä. Jos jäähdyttelyyn uhrataan aikaa ja juoma on kylmää, jopa vuorokauden käyttöaika on realistinen. Kodin perustermoksena Erä siis hoitaa hommansa.

Erän korkeus on järkevissä rajoissa. Käsiteltävyydessä ei ole muuta suurempaa huomauttamista kuin pullon teräksisen liukas pinta. Vaikkei termosta ole turhalla tyhjäpainolla tai paksuudella pilattu, varsinkaan märin käsin siitä ei saa aina ehdottoman pitävää otetta.
Korkiltaan ja mukiltaan Erä edustaa vertailun kärkeä. Molempien toiminta on eleettömän asiallista, eikä ongelmia vertailun aikana ilmennyt. Käyttöohjeena toimii yksittäinen paperilappunen, josta kuitenkin selviävät perusasiat.

Hyvää Huonoa
Tyhjänä kevyt Luvattua selvästi pienempi
Korkin ja kupin toimivuus  

 

Teksti: Kyösti Isosaari

Tekninen avustus: Marko Toivonen
Kuvat: Colourbox ja Arto Wiikari

X