Ruoka

TM pikakokeessa: OBH Raclettegrilli

Teksti:
Anna.fi

Sveitsistä lähtöisin oleva raclette on mainio sateisten tai viileiden iltojen herkku. Alun perin raclettejuustoa on sulateltu nuotion loisteessa. Saatavilla on kuitenkin erityisiä raclettegrillejä, joiden lämmössä paistuvat myös lisukkeet.

Lämmönlähteenä toimii 
paistotasojen alla oleva avovastus. Isommalla joukolla ja ajan kanssa juustoa sulatellessa lämpöä syntyy siis kiitettävästi. Niinpä raclette ei oikein sovi kesäisen hellepäivän ruuaksi.

Raclette on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen ruokalaji. Tarvitaan vain sopivaa juustoa ja lämmönlähde. Lämmön tarkoituksena on sulattaa juusto notkeaksi, jotta sen voi kaapia perunoiden, leivän, vihannesten tai pienten etikkakurkkujen päälle. Periaatteessa juuston seuralaiseksi käy lähes mikä tahansa ruoka-aine, jonka päälle mielikuvitus suinkin sallii sulaa juustoa lisättävän.

Raclettegrillillä syntyy ruokaa isollekin joukolle

OBH Nordican raclettegrillissä juustoa sulatetaan kahdeksassa annospannussa, ja lämpötasoilla voi paistella kasviksia tai vaikka ohuita lihapaloja. Grillin asiallisesta käyttöohjeesta löytyy perusohjeistuksen lisäksi lukuisia ruokareseptejä. Myös ne todistavat, ettei raclettegrilli ole sittenkään yhden ruokalajin peli. Rakenteeltaan grilli on hieman peltinen.

Käyttökytkin on selkeä, mutta lämmönsäätimessä ei ole tehoasetusta osoittavaa nuolta tai merkkiviivaa. Juuston sulattelun henkeen toisaalta kuuluu, että sitä kypsennellään pitkälti näppituntumalta. Käyttöohjeissa ilmoitettu 15 minuutin esilämmitysaika on varman päälle mitoitettu. Hätäisimmät pääsevät sulattelemaan juustoa jo reilun viiden minuutin lämmityksen jälkeen.

Paistotasojen järkevä käyttö vaati hieman pidemmän kuumennuksen. Raclettegrillin teho riittää juustolle mukavasti, ja ajan kanssa juuston pinnasta tulee maukkaan rapeaa.

Kahdeksan annospannun setillä saa isompikin porukka vatsansa täyteen. Vastuslangan muodosta johtuen lämpö ei tosin jakaudu kaikille annospannuille aivan yhtäläisesti, mutta sekin tavallaan sopii talonpoikaisruoan henkeen.

Paistotasoilta, jotka ovat toiselta puoleltaan sileitä ja toiselta uritettuja, ei pidä odottaa liikoja. Käyttöohje antaa kypsennettävän lihan paksuuden ylärajaksi kaksi senttiä. Ohuiden kanafileiden kypsennys onnistuikin vain melkoisella kärsivällisyydellä. Lopputulos yllätti kuitenkin maullaan myönteisesti.

Hankala puhdistaa

Juustolle tarkoitettujen annospannujen paistopinnat ovat sileitä, joten juusto irtoaa niistä helpolla. Paistotasot vaativat sen sijaan kunnon voitelun, jottei liha nappaa niihin kiinni. Irrallisten paistopintojen ansiosta grillin puhdistuksen pitäisi sujua helposti.

Käytännössä paistopintojen peseminen on kuitenkin yllättävän työlästä, sillä konepesua ei suositella. Käsinpesua taas hidastaa se, että varsinkin sulaneesta juustosta irronnut rasva ei tahdo irrota tavallisella pesuaineella. Hermojen säästämiseksi kannattaa siis ennen racletteiltaa varmistaa, että keittiökaapista löytyy tehotiskiainetta tai -spraytä.

Kahdeksan annospannun raclettegrilli on yksinkertaisesta olemuksestaan huolimatta kyvykäs ruoanlaittoväline, joskin sen puhdistamisessa on oma työnsä. Monipuolisuuteensa nähden grillin hintaa voi pitää hyvin kohtuullisena.

Tekniikkaa

Maahantuoja: OBH Nordica 
Finland Oy, www.obhnordica.fi
Hinta: 84,90 €
Teho: 1 300 W
Mitat: 540 x 265 x 155 mm, 
paistotasot 180 x 200 mm, 
annospannut 80 x 95 mm
Liitäntäjohto: 1,3 m
Paino: 3,25 kg
Takuu: 2 vuotta

Toimittaja: Kyösti Isosaari
Kuvat: Arto Wiikari

X