Ruoka

TM pikakokeessa: Philipsin mehulinko

Teksti: Anna.fi

Tuorepuristettu mehu on smoothien ohella kasvava trendi maailmalla. Tekniikan Maailma testasi terveysjuomien valmistusta uudella Philips HR1871 -mehulingolla.

Kauppojen mehut ovat usein ravintoarvoiltaan köyhiä

Useimmat kauppojen mehut tehdään nykyään tiivisteestä, jossa hedelmästä puristetun mehun osuus on häviävän pieni. Mehupurkin kyljestä saa viitettä sisällöstä, mutta aina kannattaa myös lukea ainesluettelo selvittääkseen, mitä suuhunsa on laittamassa.

Useimmat täysmehut ovat tiivisteestä valmistettuja, joihin poistettu vesi ja C-vitamiini lisätään vasta pakkausvaiheessa. Tällaisten mehujen tulee sisältää täysmehua vähintään 35 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat niin kutsutut terveysvaikutteiset tuotteet, joihin voidaan lisätä muun muassa kivennäisaineita, vitamiineja tai flavonoideja. Mehujuomiksi kutsutaan valmisteita, joiden täysmehun osuuden on noustava vähintään viiteen prosenttiin.

Ainoastaan tuorepuristetun täysmehun tulee olla 100-prosenttista hedelmämehua, johon ei lisätä ja josta ei saa poistaa mitään. Jos haluaa taatusti kunnon mehua, se kannattaa tehdä itse.

Mehulinko on jykevä apuri keittiöön

Philipsin mehustin kasaantuu toimintakuntoon, kun jämäkän runko-osan päälle ladotaan jäteastia, mehusäiliö ja suodatinosa, jossa sijaitsevat leikkuuterät ja syöttöaukollinen kansi. Osat suljetaan tiiviisti paikoilleen rungon kahvasta. Mehun voi puristaa suoraan litran kannuun tai jatkopalaa käyttäen lasiin. Runkoa lukuun ottamatta kaikki ovat astiapesukoneessa pestäviä, mutta ne täyttävät pesukoneen nopeasti ison kokonsa takia.

Syöttöaukko on niin suuri, että esimerkiksi omenat ja appelsiinit voi työntää kokonaisina mehustettavaksi. Näin esikäsittely jää vähäiseksi. Laitteessa on kaksi nopeudensäätöä, joista tehokkaampi on tarkoitettu koville ja sitkeille kasviksille.

Mehuprässi soveltuu useimpien hedelmien, marjojen ja kasvisten mehustamiseen lukuun ottamatta hyvin tärkkelyspitoisia hedelmiä kuten banaani, mango, papaija tai avokado. Syötäväksi tarkoitettujen hedelmien kuoret voi jättää poistamatta, eikä pieniä siemeniä tai siemenkotia tarvitse välttämättä poistaa. Isommat ja kovemmat kuten luumun, kirsikan ja persikan kivet on syytä poistaa ennen mehulinkoon syöttämistä.

Philipsin jykevä ja melko massiivinen mehuprässi soveltuu kotikutoisen mehubaarin ylläpitoon. Laitteella valmistuu jopa 2,5 litraa mehua kerralla. Esimerkiksi kuudesta appelsiinista saadaan hetkessä noin litra mehua. Laite puristaa hedelmät, kasvikset ja marjat nopeasti sileäksi mehuksi niin, että jäljelle jäävä kuituaines on hyvin kuivaa. Hyvin kuitupitoinen vihannes täyttää jäteastian nopeammin.

Philips HR1871 -mehulinko:

Philipsin mehulinko on tehokas ja helppokäyttöinen laite, jolla hetkessä puristaa kannullisen tuoretta juotavaa suuremmallekin perheelle. Tasalaatuinen, samettisen pehmeä tuoremehu soveltuu erinomaisesti lasten juomaksi. Säästeliäs ruuanlaittaja hyödyntää myös jäteastiaan jääneet kuidut leivonnan yhteydessä.

Mehu ei täysin vastaa kokonaisena syötyjen kasvisten ravintoarvoa mutta on arvokas lisä etenkin niille, joiden ravinto muuten jää kasvis- ja hedelmäköyhäksi.

Tekniikkaa:
Teho: 800 W
Nopeusasetukset: 2 kpl
Mehukannun tilavuus: 1,5 l
Puristusjätesäiliö: 1,6 l
Syöttöaukon halkaisija: 8,0 cm
Mitat (korkeus x halkaisija):
50,4 x 30,5 cm
Paino: 4,2 kg
Maahantuonti: Philips Oy,
www.philips.fi
Hinta: 190 €

X