Ruoka

Vastustamattomia herkkuja perunasta: uunissa paahdetut rosmariiniperunat, hasselbackan perunat ja luksusmuusi

Perunasta syntyy maukasta, monipuolista ja edullista ruokaa. Kokeile vaikkapa lohkoperunoita, juustoilla höystettyjä gratiineja tai paahdettua muusia. Poimi tästä vinkit, joilla teet syksyn parhaat perunaherkut.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Tässä herkullinen uuniruoka, jossa tuoreet tatit ja perunat gratinoidaan huikella, italialaisella Taleggio-juustolla.

Perunasta syntyy maukasta, monipuolista ja edullista ruokaa. Kokeile vaikkapa lohkoperunoita, juustoilla höystettyjä gratiineja tai paahdettua muusia. Poimi tästä vinkit, joilla teet syksyn parhaat perunaherkut.

Herkulliset perunalisukkeet eivät ole vaikeita valmistaa. Kokeile esimerkiksi näitä klassikkoherkkuja, joilla et voi epäonnistua!

Rosmariinilla maustettuja lohkoperunoita

Lohkoperunat onnistuvat keneltä tahansa.

Perunat pestään hyvin ja halkaistaan pituussuuntaan neljään osaan. Lohkoja keitetään noin neljä minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Sen jälkeen perunoiden annetaan kuivahtaa hetki. Perunoiden joukkoon lisätään öljy sekä hienonnettu tuore rosmariini.

Perunoita kypsennetään pellillä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja kypsiä. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä haarukalla tai puutikulla. Päälle ripaukset hyvää sormisuolaa ja rosmariinilla maustettu herkku on valmis.

Resepti: rosmariiniperunat 

Uuninperunaa uudella tavalla

Uuniperunoista tulee pehmeäkuorisia, kun kääräiset ne pestynä ja kuivattuina kuorineen päivineen folioon. Jos pidät rapeakuorisista uuniperunoista, kypsennä perunat karkean merisuolakerroksen päällä.

Juhlava ja yksi perinteisimmistä uuniperunan täytteistä on skagenröra, klassinen ruotsalainen rapusalaatti. Kokeile myös maukasta valkopaputahnaa, joka valmistetaan cashew-pähkinöistä, valkoisista purkkipavuista, seesaminsiemenöljystä ja maustetaan sitruunamehulla ja valkosipulilla. Valkopaputahnan kaverina voi tarjoilla esimerkiksi kylmäsavulohta ja katkarapuja.

valkopaputahnaa ja uuniperunoita

Resepti: valkopaputahnaa ja uuniperunoita 

Gratinoituja uuniperunoita

Kokonaisten uuniperunoiden kypsennys vie perunoiden koosta riippuen ainakin tunnin. Jos aikaa on vähän, voi perunat kypsentää puolikkaina ja gratinoida maukkaalla juustolla. Esimerkiksi voimakkaan makuinen gruyere-juusto tuo rotevuutta uuniperunoihin.

Resepti: gratinoidut uuniperunat 

Sieni-perunapaistos saa makua taleggio-juustosta

Tuoreet tatit tai muhkeat herkkusienet ja perunat saavat tässä Helsingin Wanhan kauppahallin juustokauppiaan Tuula Paalasen reseptissä viimeisen silauksen aromaattisen, hedelmäisestä ja pikantista taleggio-juustosta.

Litteähkö, puolipehmeä, täysrasvainen taleggio-juusto on peräisin Pohjois-Italian apleilta. Kypsyessään se saa hieman tryffeliä muistuttavan makuvivahteen, joka sopii täydellisesti yhteen perunan ja sienien kanssa.

Nauti herkku heti, sillä perunagratiini on aina parhaimmillaan vastapaistettuna.

Taleggia-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos

Resepti: taleggio-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos

Perunamuusista tulee paahtamalla parempaa

Näin syntyy herkkumuusi Teresa Välimäen tapaan: uunissa kypsiksi paahdetuista perunoista koverretaan sisus ja muusiin lisätään kuumaa maitoa ja voita. Muusin jujuna ovat maito-voiseoksessa pehmenneet valkosipulit.

Valkosipulit, voi ja lämmin maito soseutetaan tahnaksi ja seos lisätään muusiin sähkövatkaimella. Lopuksi muusi gratinoidaan parmesaaniraasteella uunissa. Paahdetun perunamuusin kanssa maistuu mehevä pekonipossu.

pekoni-possua ja paahdettua valkosipuli-perunamuusia

Resepti: pekonipossua ja paahdettua perunamuusia

Hasselbackan perunoita

Nostalgista perunaherkkua, hasselbackan perunoita, tarjotaan usein pihvin tai kokonaisena paistetun naudan sisäfileen kanssa. Valitse tasakokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Koristeellisten ja maukkaiden hasselbackan perunoiden valmistuksessa suurin homma on perunoiden kuorimisessa ja leikkaamisessa.

Kuoritut perunat leikataan lähes viipaleiksi niin, että viipaleet jäävät alareunasta toisiinsa kiinni. Alun perin tähän hommaan käytettiin puukauhaa. Peruna laitettiin kauhaan ja viillot tehtiin terävällä veitsellä. Ne eivät kuitenkaan ulottuneet pohjaan asti, kiitos kauhan. Kauhaa tai lusikkaa kannattaa käyttää apuvälineenä, jos leikkaaminen tuntuu hankalalta.

Leikkaamisen jälkeen perunat laitetaan voideltuun uunivuokaan ja jokaisen perunan päälle sipaistaan paprikajauheella, fariinisokerilla ja suolalla maustettua voita. Kun paistoaikaa on jäljellä noin 10 minuuttia, voit sirotella perunoille vielä korppujauhoja.

Perunat ovat valmiita, kun ne ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta kullanruskeita sekä vähän rapeita. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä tikulla.

kokonaisena paistettu sisäfilee , hasselbackan perunat ja rakuunaporkkanat

Resepti: kokonaisena paistettu sisäfilee, hasselbackan perunat ja rakuunaporkkanat 

Perunasalaatti vihertää

Hyvä perunasalaatti ei vaadi majoneesia eikä kermaa. Tämä anjoviksilla, oliiveilla, kurkulla ja avokadolla höystetty ruokaisa perunasalaatti sopii vaikka buffet-pöydän tarjottavaksi tai juhlien jälkeiseksi huikopalaksi.  Yrteistä, valkosipulista, öljystä, sinapista, kapriksista ja anjoviksista tehty huikea salsa verde täydentää salaatin.

vihreä perunasalaatti ja salsa verde

Resepti: vihreä perunasalaatti ja salsa verde
Kotiliesi.fi: Peruna-jauhelihalaatikko

Tallenna

X