Ruokajutut

Viikon ruokalista: Huippusuosittu poke-kulho ja muut maistuvat herkut koko viikoksi

Toukokuun ensimmäisellä viikolla tehdään muun muassa trendikästä pokea ja perinteisiä lihapullia ruskeassa kastikkeessa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Toukokuun ensimmäisellä viikolla tehdään muun muassa trendikästä pokea ja perinteisiä lihapullia ruskeassa kastikkeessa.

Grillattu_peruna_halloumisalaatti

Maanantai

Grillattu peruna-parsa-halloumisalaatti

Helppo

30-60 min

Vappupäivänä herkutellaan milläpä muulla kuin perunasalaatilla ja parsalla. Paahtamalla niistä syntyy herkullinen salaatti, jonka täydentää tuore basilika ja paistettu halloumijuusto. Herkuttele sellaisenaan tai tarjoa salaatti esimerkiksi savulohen kanssa. Salaatti sopii niin vappubrunssille kuin pakattavaksi piknik-koriinkin.

Katso grillatun peruna-parsa-halloumisalaatin ohje täältä.

poke-kulho

Tiistai

Poke-kulho

Helppo

yli 60 min

Oletko jo kokeillut pokea? Havaijilaislähtöinen kulhoruoka vie kielen mennessään ja valmistuu ihanan helposti myös arkena. Tarvitset lohta, avokadoa ja mangoa sekä keitettyä jasmiiniriisiä, jonka päälle muut ainekset kootaan. Ruoan juju on kastike, joka tehdään seesamiöljystä, limetinmehusta sekä soijakastikkeesta. Tilkka chilikastiketta antaa potkua, tuore korianteri sekä seesaminsiemenet tuovat viimeisen silauksen.

Katso poke-kulhon ohje täältä.

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa
© Otavamedia

Keskiviikko

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Keskitaso

30-60 min

Tässä todellinen klassikko. Lihapullat ruskeassa kastikkeessa valmistuu ilman turhaa kikkailua, sillä maku syntyy voista, kermasta ja paistetusta sipulista. Pyöräytä kylkeen täyteläinen perunamuusi. Niin hyvää!

Katso lihapullien ja ruskean kastikkeen ohje täältä.

kalkkunavokki

Torstai

Kalkkunavokki

Helppo

alle 30 min

Kalkkunavokki on siitä kiva arkiruoka, että sekaan voi laittaa mitä kaapista löytyy ja aavistuksen nuupahtaneetkin kasvikset heräävät kuumalla pannulla mausteiden kanssa pyöräytettynä uuteen eloon. Tässä reseptissä kalkkunan kaverina on porkkanaa, paprikaa ja lehtikaalia. Maun tuovat chili, soijakastike ja valkosipuli. Aterian täydenttää riisi tai nuudelit.

Katso kalkkunavokin ohje täältä.

munakoiso-härkiskääryleet tomaattikasteikkeessa

Perjantai

Munakoiso-härkiskääryleet tomaattikastikkeessa

Keskitaso

alle 30 min

Perjantaina tehdään kiva kasvisruoka munakoisoista. Leikkaa munakoiso ohuksi viipaleiksi, paista ne pikaisesti pannulla ja täytä sitten yrtein maustetulla härkiksellä. Rullat muhivat meheväksi tomaattisessa kastikkeessa, johon makua tuovat tuore minttu sekä sitruuna. Kokeile lisukkeeksi vaihteeksi tattaria, nam!

Katso munakoiso-härkiskääryleiden ohje täältä.

ranskalainen_rapukeitto

Launatai

Ranskalainen rapukeitto

Keskitaso

30-60 min

Tätä on pakko kokeilla. Ranskalaisen rapukeiton sielu on huolella tehty liemi. Se keitetään alusta lähtien ravunkuorista. Mukana on myös porkkanaa ja fenkolia sekä sahramia ja tilkka konjakkia. Kuohukerma sekä loraus valkoviiniä takaavat suussa sulavan maun. Lusikoi liemi ravunpyrstöjen päälle ja tarjoa elegantti keitto rapeiden leipätikkujen eli grissinien kanssa.

Katso ranskalaisen rapukeiton ohje täältä. 

uuniratatouillea ja täysjyväspagettia

Sunnuntai

Uuniratatouille ja täysjyväspagettia

Keskitaso

yli 60 min

Suussa sulava pastakastike syntyy vaihteeksi uunissa. Uuniratatouille tehdään paprikoista, kesäkurpitsasta ja munakoisosta, jotka kypsyvät tomaattisessa kastikkeessa hitaasti hautuen. Lisää joukkoon runsaasti yrttejä sekä ripaus chiliä ja savupaprikajauhetta. Keitä kaveriksi täysjyväpastaa.

Katso uuniratatouillen ohje täältä.

Marjamaljat kookoskinuskilla

Marjamaljat kookoskinuskilla

Helppo

alle 30 min

Vieläkö pakastimesta löytyy viime kesän marjoja? Nyt on aika tyhjentää viimeiset varastot, sillä kohmeisista marjoista syntyy kielenvievä jälkiruoka marenkien ja kuuman kookoskinuskin kanssa tarjottuna.

Katso marjamaljojen ja kookoskinuskin ohje täältä.

X