Viikon ruokalista

Pääsiäisviikon ruokalista: karitsan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet sekä muut pääsiäisen parhaat maut

Tällä viikolla tarjolla on pääsiäisen parhaita herkkuja: lammasta, mämmiä sekä pashaa. Lisäksi tehdään pyttipannua mausteisesta chorizosta sekä sitruunaista lohipastaa.
26.3.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Pääsiäisviikolla tarjolla on lammasta sekä ulkofileen että arabialaisittain maustettujen pyöryköiden muodossa. Lisäksi herkutellaan tietysti mämmillä ja pashalla, mutta astetta modernimmassa muodossa. Ennen pääsiäisherkkuja tehdään pyttipannua mausteisesta chorizosta sekä lohipastaa, jonka kastike syntyy nerokkaasti karamellisoidusta sitruunasta.

paistettua tempehiä ja kasviksia

Maanantai

Paistettua tempeä ja kasviksia

Keskitaso

30-60 min

Oletko jo maistanut tempeä? Tofun kaltainen, proteiinipitoinen tempe on indonesialaisen keittiön suosikki ja mainio vaihtoehto lihalle. Markkinoilta löytyy niin soija- ja härkäpavuista kuin herneistäkin valmistettua tempeä. Wokkaa tempe nopeasti kasvisten kera, aateloi aasialaisella kastikkeella ja tarjoa sellaisenaan tai riisin kera.

Ohje: Paistettua tempeä ja kasviksia

pastaa, savulohta ja paistettua sipulia

Tiistai

Pastaa, savulohta ja paistettua sipulia

Helppo

Alle 30 min

Miksi pasta pitäisi hukuttaa kermaisiin kastikkeisiin? Hykerryttävän herkullinen lohipasta syntyy karamellisoidusta sipulista, lämminsavulohesta ja paahdetusta sitruunasta. Kuten kaikki parhaat arkipastat, myös tämä ruoka on valmista puolessa tunnissa.

Ohje:  Pastaa, savulohta ja paistettua sipulia

chorizo-pyttipannu ja vuohenjuustokreemiä

Keskiviikko

Chorizopyttipannu ja vuohenjuusto-kreemiä

Keskitaso

30-60 min

Paistettua perunaa, mausteista makkaraa ja pehmeää vuohenjuusto-kreemiä. Tämä pyttipannu kiilaa kertaheitolla suosikkiarkiruokiesi listalle.

Ohje: Chorizopyttipannu ja vuohenjuusto-kreemiä

broileri-vermisellikeitto

Torstai

Broileri-vermisellikeitto

Helppo

Alle 30 min

Täydellisessä kanakeitossa on kookosinen liemi ja sattumina parsakaalia sekä riisinuudeleita, jotka tekevät sopasta ruokaisan. Broileri-vermisellikeitto valmistuu puolessa tunnissa ja täyttää vatsan kevyesti.

Ohje: Broileri-vermisellikeitto

Lammaslihapullat

Perjantai

Arabialaiset lammaslihapullat

Helppo

30-60 min

Pitkäperjantain mutkattomin ruoka syntyy karitsanjauhelihasta. Arabialaisten lammaslihapullien maku on lämpimän mausteinen, kun joukkoon ripautetaan kanelia, kurkumaa ja juustokuminaa. Tarjoa pyörykät muhevan tomaattikastikkeen, turkkilaisen jogurtin sekä keitetyn couscousin kera ja rento ateriakokonaisuus on siinä.

Ohje: Arabialaiset lammaslihapullat

Mämmi-appelsiinijäädyke

Mämmi-appelsiinijäädyke

Keskitaso

Vähintään vuorokausi

Viiden aineen herkkujälkkäri sopii täydellisesti pitkäperjantain jälkiruoaksi. Appelsiini istuu mämmin makuun mainiosti ja kun joukkoon vatkaa vielä vaniljakastiketta, muuttuu mämmiin epäluuloisimminkin suhtautuvat mieli taatusti. Valmista mämmijäädyke valmiiksi pakastimeen ja nosta se huoneenlämpöön vartti ennen tarjoilua.

Ohje: Mämmi-appelsiinijäädyke

limettisiikaa ja timjamivoita

Lauantai

Limettisiikaa ja timjamivoita

Helppo

Alle 30 min

Siikafileet marinoidaan limettimehulla ja paistetaan rapeiksi paistinpannulla. Lisukkeeksi sopii tabbouleh-salaatin tyylinen parsa-kvinoa. Jos kevään ensimmäiset parsat eivät vielä ole ilmestyneet kauppojen hyllylle, voit korvata ne esimerkiksi vihreillä pavuilla. Yrttien määrässä ei sen sijaan kannata nuukailla. Niissä piilee tämän keväisen salaatin juju.

Ohje: Limettisiikaa ja timjamivoita

Karitsan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet

Sunnuntai

Karitsan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet

Keskitaso

Yli 2 h

On vaikea päättää, onko tässä annoksessa parasta karitsan ulkofileet, jotka paistuvat pannulla muutamassa minuutissa sopivan roseeksi, vai lisukkeena tarjottavat herneet, joiden seassa on raikasta minttua sekä vuohenjuustoa. Kartisan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet tuo pöytään pääsiäisen parhaat maut uudessa herkullisessa muodossa.

Ohje: Karitsan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet

pashatorttu

Pashatorttu

Keskitaso

Yli 2 h

Sesongin ykkösherkun voi piilottaa myös kakkuun. Pashatorttu maistuu kermalta, manteleilta sekä rahkalta ja raikastuu ihanasti appelsiinilla ja sitruunalla. Kakun voi tarjota myös ilman appelsiinikiillettä. Koristele torttu silloin erivärisillä pääsiäisnameilla tai näyttävillä suklaakonvehdeilla.

Ohje: Pashatorttu