Viikon ruokalista

Viikon ruokalista: Mausteista karitsaa paahdetun bataatin kera ja muita herkkuja viikon varrelle

Tämän viikon ruokalista tarjoaa huumaavan herkullisia makupareja ja käden käänteessä valmistuvia arkiruokia: vikkelästi valmista parsakaali-mantelipastaa, yhden vuoan taktiikalla valmistuvaa lohiruokaa sekä dukkapaneroituja broilerifileitä appelsiinilla maustetun porkkanasalaatin kera.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Tämän viikon ruokalista tarjoaa huumaavan herkullisia makupareja ja käden käänteessä valmistuvia arkiruokia: vikkelästi valmista parsakaali-mantelipastaa, yhden vuoan taktiikalla valmistuvaa lohiruokaa sekä dukkapaneroituja broilerifileitä appelsiinilla maustetun porkkanasalaatin kera.

parsakaali-mantelipasta

Maanantai

Parsakaali-mantelipasta

Helppo

Alle 30 min

Tässä maanantain vegepastassa vaikein osuus lienee pastan ja parsakaalin keittäminen. Kastikkeeksi sekoitetaan sitruksista yrttihakkelusta eli gremolataa. Lisäjujua ruokaan tuovat rouhitut mantelit, chilihiutaleet sekä raastettu pecorinojuusto. Kokeile parsakaalin sijaan myös sen ohutvartista sukulaista, broccoliinia.

Parsakaali-mantelipastan ohjeen löydät täältä.

loci one pot

Tiistai

Lohi-one-pot

Helppo

30-60 min

Tiistaina edetään yhden vuoan taktiikalla. Kauhan varressa ei tarvitse kauan hikoilla, kun kippaat uunivuokaan pussillisen pakastealtaan uunijuureksia sekä lohikuutioita ja valmiiksi maustettua ruokakermaa. Lisukkeeksi voi keittää maun mukaan perunoita tai riisiä.

Lohi-one-potin ohjeen löydät täältä.

Linssipihvit_ja_palsternakkasose

Keskiviikko

Linssipihvit ja palsternakkasose

Keskitaso

30-60 min

Surauta muusi perunoiden sijaan vaihteeksi palsternakasta ja pyöräytä kylkeen mausteiset vegepihvit linsseistä. Ripaus chiliä ja kanelia luovat mukavan lämpimän makumaailman. Lisäksi voi paistaa sieniä, mutta myös paahdettu lehtikaali on maukas lisä lautaselle.

Linssipihvien ja palsternakkasoseen ohjeen löydät täältä.

Dukkapaneroitu_broileri
© Kristiina Kurronen

Torstai

Dukkapaneroitu broileri ja mausteinen porkkanasalaatti

Helppo

30-60 min

Onko dukkah jo tuttu? Lähi-idän pähkinäisellä mausteseoksella saat hetkessä uutta twistiä ja herkullisen rapean pinnan broilerileikkeisiin. Tee dukkahia kerralla reilumpikin annos ja nauti ruoan lisukkeena viipale oliiviöljyyn sekä mausteseokseen dipattua vaaleaa leipää. Appelsiinilla, juustokuminalla ja tuoreilla yrteillä maustettu porkkanasalaatti täydentää marokonmakuisen aterian.

Dukkapaneroidun broilerin ja porkkanasalaatin ohjeen löydät täältä.

mausteista karitsaa ja paahdettua bataattia

Perjantai

Maustettua karitsaa ja paahdettua bataattia

Helppo

30-60 min

Suolainen fetajuusto ja pirteänä pirskahtelevat granaattiomenan siemenet ovat täydellisiä makupareja uunissa makeaksi paahtuneelle bataatille sekä mausteiselle karitsan jauhelihalle. Silppua säästelemättä seuraksi tuoreita yrttejä. Voiko viikonloppu enää paremmin alkaa?

Mausteisen karitsan ja paahdetun bataatin ohjeen löydät täältä.

kala-äyriäispata

Lauantai

Kala-äyriäispata

Keskitaso

Yli 60 min

Viikonloppuna kokoonnutaan äyriäispadan äärelle. Simpukoita, jättikatkarapuja sekä kuha- ja lohikuutioita – tästä valkoviinin viimeistelemästä pataruoasta riittää syötävää isommallekin ruokaseurueelle. Tai jos haluat tarjota pataa myös sunnuntaina, tee liemi lauantaina valmiiksi ja jaa se sitten kahteen osaan. Kypsennä puolet kaloista ja äyriäisistä liemessä ensimmäisenä päivänä ja loput vasta seuraavana. Paahdettu leipä ja valkosipulinen majoneesikastike riittävät mainiosti padan seuraksi. Halutessasi voit tarjota lisänä myös perunoita tai riisiä.

Kala-äyriäispadan ohjeen löydät täältä.

lihakeitto

Sunnuntai

Lihakeitto

Keskitaso

Yli 2 h

Sunnuntai on soppapäivä. Maailman paras lihakeitto vaatii aikaa, mutta on sen arvoinen. Voit käyttää naudan lapaa, rintaa tai etuselkää, kunhan mukana on luu, lihaliemen tärkein maun tuoja. Vielä paremman lopputuloksen saat, kun kuullotat sipulit ennen kattilaan lisäämistä. Kuutioi joukkoon juureksia maun mukaan ja silppua päälle runsaasti persiljaa.

Lihakeiton ohjeen löydät täältä.

maapähkinä-suklaaräiskäleet

Maapähkinä-suklaaräiskäleet

Helppo

30-60 min

Jälkkäriksi tehdään lettuja. Eikä mitä tahansa lettuja. Nämä letut ovat nimittäin kokoelma kaikkea hyvää: maapähkinävoita, suklaata, kinuskia, pähkinöitä ja kermaa. Joskus enemmän on enemmän.

Maapähkinä-suklaaräiskäleiden ohjeen löydät täältä.

X