Viikon ruokalista: Paahdettu kurpitsa-fetasalaatti ja muut viikon suosikit
Pyhäinpäivän kunniaksi tällä viikolla loihditaan herkkuja kurpitsasta. Myös muut syksyn suosikkikasvikset ovat maukkaasti edustettuna. Miltä kuulostaisi pirteä punajuuripesto, härkiskäristyksen kylkeen pyöräytetty palsternakka-perunamuusi ja mehevien lihapyöryköiden lisukkeeksi valmistetut hunajavoissa paistetut ruusukaalit? Reseptit nappaat viikon ruokalistalta.
Paahdettu kurpitsa fetan kera toimii liha-, kana- tai kalaruokien lisukkeena, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisten tarjottavana.
Pyhäinpäivän kunniaksi tällä viikolla loihditaan herkkuja kurpitsasta. Myös muut syksyn suosikkikasvikset ovat maukkaasti edustettuna. Miltä kuulostaisi pirteä punajuuripesto, härkiskäristyksen kylkeen pyöräytetty palsternakka-perunamuusi ja mehevien lihapyöryköiden lisukkeeksi valmistetut hunajavoissa paistetut ruusukaalit? Reseptit nappaat viikon ruokalistalta.
Syksy on juuresten kulta-aikaa ja siksi pestokastikekin tehdään pirteästä punajuuresta. Sekoita kastike pastan joukkoon, niin koossa on jo kokonainen ateria. Tähteelle jääneen peston voi tarjota liha- ja kalaruokien lisukkeena, salaatin seassa tai sipaista vaikka leivän päälle.
Kaneli, kumina ja cayennepippuri säväyttävät tomaattipohjaisen kalakastikkeen astetta jännittävämmäksi arkiruoaksi. Keitä kaveriksi riisiä ja silppua annoksen päälle reilusti tuoretta korianteria.
Tämä käristys maistuu myös vegaanille. Kaurakermalla mehevöitetty ja mustaherukkahillolla piristetty härkiskäristys nautitaan palsternakka-perunamuusin, karamellisoidun sipulin ja puolukkasurvoksen kera.
Kalakeiton uusi makumaailma syntyy inkivääristä ja punaisesta currytahnasta. Kesäkurpitsa sekä paprika ovat hauskoja sattumia perinteisten liemijuuresten sijaan ja pehmeä kookosmaitopohjainen liemi sitoo maut mukavasti yhteen. Nuudelit tuovat ruokaisuutta ja tuoreet yrtit viime silauksen.
Broileria, pastaa, pinaattia ja herkkusieniä, niistä on perjantain parempi pastavuoka tehty. Helppo uuniruoka syntyy vaivatta, kun teet kastikkeen valmiista tomaatti-pastakastikkeesta ja purkillisesta sulatejuustoa. Mozzarellajuusto gratinoi pinnan herkuksi.
Pyhäinpäivän kunniaksi lauantain ruokalistalla on tietysti kurpitsaa. Uunissa makeaksi paahtunut kurpitsa ja suolainen fetajuusto ovat huippuhyvä makupari. Tarjoa kaksikko rucolapediltä ja nautiskele lämmin salaatti sellaisenaan tai liharuoan lisukkeena.
Sunnuntaina pyöräytetään marsalkka Mannerheimin suosikkiruokaa, vorschmacia, mukaillen lihapullia lampaan jauhelihasta, sipulista ja anjovisfileistä. Pyöryköiden lisukkeeksi sopivat hunajavoissa paistetut ruusukaalit sekä punajuuri-perunakiusaus, ja täydellinen sunnuntaipäivällinen onkin valmis.
Porkkanakakun tapaan valmistettu kurpitsakakku on syksyn ehdoton suosikkileivonnainen. Pohjassa maistuu kaneli, kardemumma sekä inkivääri ja pintaa sulostuttaa tuhti tuorejuustokuorrute. Taitaa olla sanomattakin selvää, että tätä tulee santsattua toinenkin tuhti siivu.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous