Ruokajutut

Linssit - kevyttä, edullista ja ravitsevaa ruokaa

Linssit ovat maukkaita, terveellisiä, halpoja ja nopeita valmistaa. Niistä pyöräytät nopeasti ruokaisat salaatit, pihvit ja pyörykät sekä keitot, padat, kastikkeet ja maittavat muhennokset. Kokosimme sivustomme parhaat linssiruoat ja vinkit linssien käyttöön.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Om-Arkisto

Linssit ovat todellista unelmaruokaa: monikäyttöisiä, edullisia, maukkaita ja oikeita ravintoainepommeja.

Linssit ovat maukkaita, terveellisiä, halpoja ja nopeita valmistaa. Niistä pyöräytät nopeasti ruokaisat salaatit, pihvit ja pyörykät sekä keitot, padat, kastikkeet ja maittavat muhennokset. Kokosimme sivustomme parhaat linssiruoat ja vinkit linssien käyttöön.

Linssit ovat todellisia kuivakaapin moniottelijoita. Pikkuriikkisistä linsseistä valmistuu näppärästi edullista ja ravitsevaa ruokaa pienellä vaivalla ja rahalla. Tutustu erilaisiin linsseihin ja herkullisiin linssiresepteihin.

Lue lisää: Linssikeitto viidellä tavalla – loihdi lisämakua itämaisilla mausteilla tai pehmeyttä jogurttilla

Hernekasveihin kuuluvat linssit ovat todellista unelmaruokaa. Pussillisesta kuivattuja linssejä riittää syötävää monelle aterialle eikä hinta päätä huimaa. Linsseissä on roppakaupalla proteiinia, vatsaa helliviä kuituja sekä kivennäsiaineita, mutta vain vähän rasvaa ja energiaa. 

Linssien käyttö – huuhtele ja keitä

Linssejä löytyy kaupasta niin kuivattuina kuin valmiiksi kypsennettyinä ja tölkitettyinä säilykkeinäkin. 

Ennen käyttöä kuivatut linssit tulee huuhtaista huolella siivilässä juoksevan veden alla, jotta mahdolliset pikkukivet huuhtoutuvat pois. Toisin kuin pavut, linssejä ei tarvitse liottaa tai esikeittää ennen käyttöä. Tosin linssien liottaminen puolisen tuntia kylmässä vedessä lyhentää niiden keittoaikaa noin puolella. Liotettaviksi sopivat mustat ja vihreät linssi. Sen sijaan herkästi puuroutuvia punaisia ja keltaisia linssejä ei kannata liottaa.

Linssit kypsennetään kiehuvassa vedessä kaavalla yksi osa linssejä, kaksi osaa vettä. Keittoaika vaihtelee linssilajista riippuen noin vartista reiluun puoleen tuntiin. 

Säilykelinssit ovat käyttövalmiita sellaisenaan, tosin nekin kannattaa huuhtaista ja valuttaa siivilässä ennen käyttöä.

linssit
Linssejä löytyy monen värisiä. Valitse sopiva linssilaji käyttötarkoituksen mukaan. Vasemmalla belugalinssejä, ylhäällä punaisia linssejä, oikealla puy-linssejä, alhaalla vihreitä linssejä.

Linssien säilyvyys

Pussi tai kaksikin linssejä on oiva kotivara. Niistä valmistuu maittavaa ruokaa silloinkin, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Linssit säilyvät pitkään hyvänä ja ovat yleensä käyttökelpoisia vielä pitkälle parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua. Myös säilykelinssejä voi melko huoletta käyttää vielä pakkauksessa ilmoitetun päiväyksen jälkeenkin. 

Keitetyt tai avatut säilykelinssit säilyvät hyvänä jääkaapissa muutaman päivän ja pakastimessa jopa kuukausia. 

Valitse linssit käyttötarkoituksen mukaan

Jo nopea kierros perusmarketissa, saati etnisessä kaupassa osoittaa, että linssejä löytyy lukuisia erilaisia. Ne eroavat paitsi värinsä, myös ominaisuuksiensa ja käyttökohteidensa perusteella. Toiset ovat jauhoisempia ja puuroutuvaisempia, toiset puolestaan kiinteämpiä ja vaativat myös pidemmän keittoajan.

Punaiset ja keltaiset linssit ovat yleensä kuorittuja ja halkaistuja, minkä vuoksi ne hajoavat ja puuroutuvat keitettäessä. Sen sijaan vihreät ja mustat linssit ovat yleensä kokonaisia ja niissä on kuori tallella. Siksi ne säilyvät kypsennettyinäkin kiinteinä.

Belugalinssit

Pieniä pyöreitä mustia linssejä eli belugalinssejä kutsutaan muotonsa vuoksi myös kasvissyöjien kaviaariksi. Niissä on mausteisen aromaattinen maku. Belugalinssit säilyvät keitettäessä kiinteinä, mutta ne kannattaa silti jättää keitettäessä hieman napakoiksi, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Keittoaika on noin 30 minuuttia, mutta liottamalla linssejä ennen kypsennystä keittoaika lyhenee noin puolella. 

Belugalinssit sopivat rakenteensa ansiosta erityisen hyvin salaatteihin ja pataruokiin, mutta maistuvat myös vaikkapa linssikastikkeissa sekä lisukkeena.

Vihreät linssit

Vaaleat vihreät linssit ovat linsseistä kookkaimpia. Niissä on kuoret tallella, minkä vuoksi ne eivät puuroudu niin herkästi kuin kuoritut. Keittoaika on noin 30 minuuttia, mutta mustien belugalinssien tapaan myös vihreitä linssejä voi liottaa ennen kypsennystä. 

Vihreitä linssejä voi käyttää monipuolisesti esimerkiksi lisukkeena riisin tapaan, soseisiin, salaatteihin, pihvi- ja murekeainekseksi sekä pataruokiin ja keittoihin.  

Puy-linssit

Vihreänsiniset, nimisuojatut ranskalaiset Puy-linssit ovat maultaan aromikkaita ja hienostuneita. Keittoaika on hieman muita linssejä pidempi, noin 30 – 40 minuuttia. Ne sopivat hyvin salaatteihin, lisukkeisiin, patoihin ja pihveihin, mutta myös erilaisiin tahnoihin ja levitteisiin.

linssihummus
Valmista hummus vaihteeksi linsseistä. Tarjoa maukas tahna esimerkiksi leivän päällä.

Ohjeet: 

Punaiset linssit

Helppokäyttöiset punaiset linssit ovat kuorittuja ja halkaistuja, minkä vuoksi ne kypsyvät nopeasti noin kymmenessä minuutissa, mutta hajoava erityisesti ylikypsinä puuromaiseksi soseeksi. Puuroutuminen ei haittaa, mikäli haluat ruoan koostumuksesta sakean ja muhevan.

Säilykkeenä myytävät punaiset linssit ovat usein itse keitettyjä kiinteämpiä, joten niitä voi käyttää ruoan valmistuksessa vihreiden linssien tapaan.

Punaisia linssejä kannattaa hyödyntää sosekeittoihin, pataruokiin, muhennoksiin ja levitteisiin, mutta niistä saa loihdittua myös maittavat linssipihvit, -nugetit ja -pyörykät.

Keltaiset linssit

Keltaisia linssejä löytyy varmimmin etnisistä kaupoista. Ne ovat punaisten linssien tapaan kuorittuja ja halkaistuja ja puuroutuvat siksi keitettäessä. Keltaisia linssejä kannattaa käyttää punaisten linssien tapaan keitoissa ja pataruoissa, kastikkeissa sekä muhennoksissa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Linssit ilahduttavat arjen aterioilla – keitossa, kasvispadassa, salaateissa ja muissa herkuissa

X