Vinkit

Grilliruokaa, jota koko perhe rakastaa – listasimme parhaat grillireseptit

Kesän maukkain grilliruokakooste on tässä. Kokosimme suosituimmat grillireseptimme, joista löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun – vartaita, quesadilloja, pizzaa, sormisyötäviä ja grillijälkiruokia.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Kesän maukkain grilliruokakooste on tässä. Kokosimme suosituimmat grillireseptimme, joista löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun – vartaita, quesadilloja, pizzaa, sormisyötäviä ja grillijälkiruokia.

Grilliruoka  on kesän parhaimpia nautintoja. Se kokoaa perheen yhteen. Tähän kerättyjä grilliruokia ei tarvitse valmistella tuntitolkulla ja ne onnistuvat pomminvarmasti.

Grilliruoka vartaissa

Grillivartaat on helppo koota jokaiseen makuun. Eikä niiden grillauskaan kestä pitkään. Jos valitset vartaaseen lihaa, pilko se valmiiksi ja laita jääkaappiin marinadiin. Muutkin ainekset on hyvä pilkkoa jo etukäteen kulhoihin. Laita samalla puiset varrastikut likoamaan veteen noin puoleksi tunniksi. Vartaiden kasaamisesta syntyy koko perheen hauska ohjelmanumero.

Kasvisvartaat x 3

Kasvisvartaat houkuttavat kaikkia herkullisilla väreillään. Pujota halloumijuusto vartaisiin kasvisten joukkoon, jotta juuston palat eivät hajoa. Halloumijuusto sujahtaa vartaisiin myös erilaisten hedelmien kanssa, kokeile melonia, nektariinia tai persikkaa. Kira Åkerström-Kekkosen hedelmäiset vartaat tarjotaan minttu-pähkinäöljyn kanssa.

Pienistä ja napakoista kesäkurpitsoista ja kirsikkatomaateista syntyvät raikkaat vartaat. Grillin lämmössä pehmenneet kasvikset nautitaan jogurttikastikkeen kera.

Grillatut perunavartaat x 3

Varhaisperunat paahtuvat grillissä suussa sulaviksi herkuiksi. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä niin, että ne ovat puolikypsiä. Keittoaika on perunoiden koosta riippuen noin 10 minuuttia. Työnnä perunat metallisiin tai liotettuihin puisiin varrastikkuihin. Perunat kannattaa sivellä ennen grillausta esimerkiksi rypsiöjyllä. Öljyyn voi sekoittaa mieleisiä mausteita, mutta myös pelkkä suola riittää, niin herkullisia uudet perunat ovat.

Perinteiset makkaraperunat tarjotaan nyt somasti vartaissa paahdettuina. Pienet varhaisperunat maistuvat makkaranpalojen kanssa. Kokeile myös mausteisia makkaroita näissä vartaissa ja nauti grillatun coleslaw-salaatin kanssa.

Broilerivartaat kolmella tyylillä

New Yorkin broilerivartaissa broilerin sisäfileet grillataan kypsiksi ja leikataan vasta sitten annospaloiksi ja marinoidaan. Broilerin palat kuivataan ja pujotetaan vartaisiin ananaspalojen kanssa.

Kinkkuun käärityt broilerin rintafileet leikataan pitkittäin kapeiksi paloiksi ja kietaistaan salvian kanssa ilmakuivattuun kinkkuun. Grillikastikkeena toimii grillattu sitruuna. Sitruunan karamelisoitunut mehu maistuu taivaalliselta broilerin kanssa.

Topakasti maustetut, marinoidut ja grillatut wasabi-broilerivartaat sopivat aikuiseen makuun.

Lihaisat vartaat – jauhelihaa, possua ja nautaa

Pyöräytä lihapullat vaihteeksi broilerin jauhelihasta. Vähärasvainen, miedonmakuinen broilerinjauheliha rakastaa eksoottisia mausteita. Japanilaiset tsukune-pyörykät maustetaan tuoreella inkiväärillä ja valkosipulilla. Tsukune-pyörykät grillataan vartaissa ja pyöryköiden väliin voi lisätä paprikan paloja. Tsukune-pyöryköitä sivellään grillauksen loppuvaiheessa hunajalla ja soijalla maustetulla seesamiöljyllä. Mausteöljyllä siveleminen antaa pyöryköille upean näköisen ja samaan aikaan suolaiselta sekä makealta maistuvan pinnan.

Naudan ulkofileestä ja herkkusienistä syntyvät juhlavat vartaat vaikkapa juhannuspöytään. Ras al hanout -mausteseos höystää tämän Teresa Välimäen herkun.

Raparperia kannattaa kokeilla rohkeasti myös suolaisiin ruokiin. Raparperi, inkivääri ja soijakastike muodostavat maukkaan kombon porsaan sisäfileevartaiden marinadissa ja vartaiden kanssa nautitaan vielä raparperisalsasta. Nämä possuvartaat eivät jätä ketään kylmäksi.

Kalan ja äyriäisten grillaus on helpointa vartaissa

Jättikatkaravun pyrstöstä tehdyt vartaat sopivat grillijuhlien alkuruoaksi tai vaikkapa sitruunaisen risoton lisukkeeksi. Mausta ravut tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla.

Avomaankurkuista ja peratuista muikuista syntyvät ihanat varrasmuikut.

Kala-äyriäisvartaat ovat herkkusuun unelma. Ne valmistetaan kampasimpukoista, jättikatkaravuista ja grillaajan lempikalasta.

Quesadillat – grilliruoka yhdessä kääreessä

Grillatut quesadillat maistuvat kesäisen saunaillan iltapalana.

Tortillojen väliin voi sujauttaa vihanneksia, juustoa, broileria, nyhtöpossua, marinoitua punasipulia sekä kaikkea mitä kaapista löytyy.  Jääkaappiin unohtuneet juustonkannikat pääsevät hyötykäyttöön, ne sulavat herkuksi tortillan välissä. Juuston kanssa täytteeksi sopivat esimerkiksi paprikat. Ruokailijat voivat valita tarjolla olevista täytteistä mieleisensä yhdistelmän ja grillata itse oman tortillansa.

Grillissä toimivat hyvin kaupan valmiit tortillat, mutta kohtuullisen helposti ja vikkelästi syntyvät myös  itsetehdyt tortillaletut.

Bataatti kypsyy vikkelästi grillissä

Grillattua bataattia rakastavat kaikki. Grillissä tuo suosikkiruoka saa pehmeän ja upean maun. Se on helppo lisuke, joka maistuu grillatun lihan ja kasvisten kanssa.  Bataatti kypsyy grillissä muita juureksia vikkelämmin, eikä esikypsennyksiä tarvita. Jos teet kapeita ranskis-tyyppisiä lohkoja, grillaa bataatit parilalla. Isommat bataattilohkot voi asettaa suoraan grilliin. Tarjoa grillatut bataattilohkot dippikastikkeiden kanssa. Niitä voi tehdä useampaan makuun.

Maissia makeampaa grillikasvista saa hakea

Grillattu maissi on kesän odotetuin grilliruoka. Tarjoa maissintähkät suupaloiksi pilkottuina tai kokonaisina tähkinä maustevoin kera. Jos ohjeen maustevoi tuntuu liian voimakkaalta perheen makuun, käytä mausteina mietoja yrttejä ja suolaa. Grillaa maisseja noin vartti grillissä käännellen. Grillausaikaa voi lyhentää esikeittämällä maisseja 6-8 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.

Grillissä paahdetusta maissista syntyy myös herkullinen lehtikaalisalaatti.

Lohi on mainio grilliruoka

Tuore lohi ja grilli on yhdistelmä, joka ei välttämättä liikoja mausteita kaipaa. Yritit ja sitruuna maustavat lohen raikkaaksi ja grillin maku pääsee hyvin esiin.  Lohimedaljongit kypsyvät grillissä palan paksuudesta riippuen noin 10-15 minuutissa.

Osta lohi valmiina medaljonkeina tai isompana palana. Jos haluat leikata lohimedaljongit itse, leikkaa isommasta palasta annospalat ja sen jälkeen leikkaa kalapalat keskeltä nahkaan asti ja taivuta keskeltä ulospäin. Lohi kannattaa kietoa mausteiden kanssa tiukasti folioon ennen grillaamista. Annospalat on hyvä kietoa omiksi paketeikseen.

Pizza on grilliruokaa

Perjantaipizza on kesällä grilliruoka. Grilli antaa pizzalle huikean maun ja rapean pohjan. Reseptissämme käytetään pizzakiveä, mutta sen puuttuessa pizzan paistoalustaksi riittää kaksinkertainen, öljyllä voideltu folio.

Jos kypsennät pizzat ensi kertaa grillissä, kokeile alkuun pienillä pizzoilla.  Ne ovat helpompia käsitellä kuin isot annospizzat. Anna grillin kuumentua kunnolla, jonka jälkeen voit paistaa ensin pizzapohjaa keskilämmöllä kahdesta kolmeen minuuttia molemmin puolin grillin kupu kiinni. Vasta sitten lisätään pizzan täytteet ja jatketaan kypsennystä.

grillipizza on herkullinen grilliruoka

Grilliruoka huipentuu jälkkäriin

Täydellinen grilliruoka viimeistellään jälkilämmössä muhineilla jälkiruokaherkuilla.  Yksinkertainen ja niin herkullinen jälkiruoka syntyy mansikka-vaahtokarkkivartaista. Ne ovat hetkessä valmiita.

Grillin lämpö herättää persikoiden aromit.  Halkaise hedelmät, poista kivet ja grillaa ne. Tarjoa lämpimät grillatut persikat vaniljajäätelön kanssa.

Mummolan klassikkojälkiruoka valmistuu myös grillissä. Tee köyhät ritarit pullapitkosta tai vaaleasta leivästä. Pulla-tai leipäviipaleet voidellaan molemmin puolin voilla ja grillataan. Pehmeät, grillistä väriä saaneet, herkkupalat tarjotaan raikkaan marja-mascarponevaahdon kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Grillattu kala kahdeksalla tavalla

Artikkelia on muokattu 5.6.2023 klo 12:10

 

 

X