Makuja maailmalta

6 x Istanbulin street food

Teksti:
Anna.fi

Istanbul on katuruokaparatiisi, joka tarjoilee herkkuja joka nurkalla. Paikallinen street food ei ole vain hyvänmakuista, vaan myös erittäin edullista. Matkustitpa pienellä budjetilla tai et, näitä katuruokia et halua jättää väliin!

1. Simit

Simit on herkullinen seesaminsiemenillä kuorrutettu rinkilä, joka on helppo napata kadulta matkaan mukaan. Simitit ovat suosittua syötävää aamuisin, mutta niitä on saatavilla koko päivän. Näitä rinkeleitä on myyty jo ainakin 1500-luvulta lähtien, joten niiden maistamisen pitäisi kuulua jokaisen matkaohjelmaan. Simit-myyjän tunnistaa punaisista kärryistä ja yhden simitin saa yleensä yhdellä liiralla. Pienellä hinnankorotuksella saa simitin väliin esimerkiksi suklaa-pähkinälevitettä. 

2. Kumpir

Kumpir on runsastäytteinen uuniperuna, joka hakee vertaistaan. Kypsän perunan sisukset kaavitaan irti ja niihin sekoitetaan voita ja juustoa. Päälle saa itse valita erilaisia täytteitä kuten makkaraa, maissia, oliiveja ja suolakurkkua. Ortaköy tunnetaan kumpireistaan, joten suuntaa sinne parhaiden perunoiden perässä. 

3. Dürüm

Dürüm on ohuesta  lavaş-leivästä kääritty rulla, joka kätkee sisäänsä herkullista lihaa. Lihan lisäksi väliin saa yleensä sumakkia, sipulia ja lehtipersiljaa. Paikalliset ymmärtävät hyvän katuruoan päälle, joten kannattaa kiinnittää huomiota kojuihin, joilla on jonoa. Esimerkiksi Beyoğlusta lötytyvä Dürümzade on varsin suosittu ja kehuttu dürüm-paikka.

4. Mısır 

Maissin myynti kaduilla ajoittuu etenkin kesäkuukausiin. Maissin saa joko keitettynä tai grillattuna, suolalla tai ilman. Hintaa yhdellä tähkällä on vain vaivainen liira tai puolitoista. Talven tullen maissin myyjien kojuista löytyy entistä enemmän paahdettuja kastanjoita (turkiksi kestane), joita saa myös muina vuodenaikoina. 

5. Lahmacun

Lahmacun on käytännössä turkkilaista pizzaa. Lahmacunia on vain yhtä lajia ja se valmistetaan levittämällä ohuelle taikinapohjalle lampaanjauhelihasta, tomaatista ja mausteista sekoitettua tahnaa. Valmiin lahmacunin päälle puristetaan sitruunamehua ja päälle voi levittää lehtipersiljaa sekä sumakkia. Sitten vain koko komeus rullalle ja syömään. Kokeilemisen arvoinen on myös pide, joka on niin ikään turkkilaista pizzaa. Veneen muotoon leivotun piden täytteitä voi varioida, toisin kuin lahmacunin. Suosittuja pidejä ovat esimerkiksi juustolla tai mausteisella makkaralla täytetyt versiot.

6. Balik ekmek

Balik ekmek  on sananmukaisesti kalaleipä ja sitä se kaikessa yksinkertaisuudessaan onkin. Ranskanleipää muistuttavan leivän väliin laitetaan paistettu makrilli, hieman sipulia ja salaattia, eikä kastikkeita tarvita. Oikea paikka ostaa balik ekmekiä on Eminönün ranta, jossa sitä myydään hyvin erottuvista veneistä. 

Lue myös:

Kolme ruokaa, joita kannattaa maistaa Istanbulissa
Matka maailman ympäri Lontoossa – poimi parhaat ravintolavinkit
Katuruokaa ja artesaanisamppanjaa – Lontoon kuumimmat ruokatrendit

Teksti: Emmi Toivonen
Kuvat: Emmi Toivonen ja Tomas Lehtinen

X