Vinkit

Ahvenanmaa houkuttelee herkuttelijaa syyslomalle

Teksti:
Anna.fi

Ruokaa rakastavaa lomailijaa odottaa Ahvenanmaalla mielenkiintoiset elämykset – myös syksyllä. Kokosimme tähän sietsemän maistuvaa tärppiä.

1. Smakbyn – monipuolinen makukeskus

Michael Björklund Smakbyn isäntä

Kastelholman linnan lähinaapurissa, noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, sijaitsee pari vuotta sitten perustettu kiinnostava makukeskus –Smakbyn.  Smakbytä vetää vaimonsa kanssa Ahvenanmaan tunnetuin kokki, Michael Björklund, joka tuli tutuksi myös Strömsö-televisiosarjasta.

Smakbyn ravintolasali

Smakbyn tarjoilee huolella valituista, lähialueen raaka-aineista valmistettua konstailematonta kotiruokaa. Pääosassa on perusraaka-aine, vaikkapa ahvenanmaalainen ahven, karitsa tai omena, jonka maut tuodaan esiin peittämättä sitä vierailla mausteilla tai valmistusmenetelmillä.

Smakbyn omenaviini

Smakbyn 1800 neliön tiloista löytyy tilapuoti, jossa on myynnissä ahvenanmaalaisia tuotteita ja Smakbyn omia herkkuja karitsanmakkaroista omenaviiniin ja väkevään sinappiin, Smakbyn-veitsiin, -leikkuulautoihin sekä Michaelin keittokirjoihin.

Smakbyn viinikellari

Löytyy Smakbystä pieni tislaamokin, joka tuottaa muun muassa liköörejä ja calvados-tyyppistä omenaviinaa. Tislaamossa järjestetään myös opastettuja käyntejä, joilla juomia pääsee maistelemaan kellarin pitkien pöytien ääressä.

2. Pohjolan makuja laivalla

Voit aloittaa ruokamatkan jo laivamatkalla Maarianhaminaan. Tänä syksynä Viking Linen laivojen keittiömestarit suuntasivat kansainvälisten makumatkojen sijaan lähelle. Uutta menuta suunniteltaessa inspiraatiota on haettu pohjoisen puhtaista mauista.

Pure nordic tastes - Viking Linen keittiömestarit uuden menun takana

Viking Linen kokeneet kokit Harry Ahlskog (keittiömestari, M/S Cinderella), Johan Sandberg (keittiömestari, M/S Gabriella) sekä Jonas Sandberg kehittivät ruokalistan napapiirin pohjoispuolen parhaista raaka-aineista.

Viking Line - Pure Nordic Tastes - mansikkaritari

Tarjolla on esimerkiksi  Barentsinmeren kuningasrapua, Lofoottien riimisuolattua turskaa, hirvitournedosta katajanmarjaliemessä, silavoitua riekonrintaa, mansikkaritaria puolukkajäätelön kanssa sekä tyrnipannacottaa. Uudessa menussa on paitsi viinisuositukset myös olutsuositukset annoksille. Oluet tulevat maailman pohjoisimmasta panimosta Mack’s Brewery’stä Tromssasta, Norjasta.

Pure Nordic Tastes –menu on tarjoilla punaisilla laivoilla kaikilla reiteillä loka–marraskuussa.

3. Kermaisia juustoja

ÅCA-juusto

Jos olet autolla liikkeellä, nappaa matkaan kylmälaukku ÅCA:n juustoja varten. ÅCA on ahvenanmaalaisten oma meijeri, jonka kermaiset juustot on nimetty esimerkiksi Kastelholman, Bomarsundin ja Myrskyluodon mukaan. Ålandsmejerietin tuotteiden valmistuksessa käytetään vain ahvenanmaalaista maitoa. ÅCA:n juustoja myydään ahvenanmaalaisissa ruokakaupoissa.

ÅCA-meijerien juustoa

Juustot sopivat erityisen hyvin paikallisen limpun kanssa. Juusto ja ahvenanmaalainen omena ovat myös loistava makupari. Maistele vaikka Amorosa-omenalajiketta Korsholm-juuston kanssa.

4. Pannukakkua

Ahvenanmaan pannukakku

Manna- tai riisipuurosta tehty ahvenanmaalainen pannukakku on tavallista pannukakkua paksumpi  – mehukas ja herkullinen.  Ahvenanmaan pannukakkua saa Maarianhaminan kahviloista, esimerkiksi  Bagarstuganista  ja Svarta Kattenista sekä Café Juliuksesta. Smakbyn tarjoaa myös pannukakkua ympäri vuoden.

5. Herkkuja suoraan tilalta

Lähiruoasta innostuneilla lomalaisilla on Ahvenanmaalla oivalliset apajat, paikallisilla tiloilla voi vierailla tutustumassa tuotantoon ja tekemässä ostoksia.

Bolstaholmin meetvursti

Getan-kunnassa sijaitsevan Bolstaholman tilan kaupasta voi ostaa tilan charolais-lihatuotteita, makkaroita, meheviä sipuleita, monenlaisia maustesekoituksia. Tilan meetvurstit ovat laktoosittomia, gluteenittomia eivätkä sisällä natriumglutamaattia. Bolstaholmaan pääsee syksyisinkin, kunhan ottaa etukäteen yhteyttä tilalle ja sopii käynnin.

Ulfsby Gård sijaitsee Jomalassa, kahdeksan kilometrin päässä Maarianhaminasta. Tilalla on myynnissä lampaanlihaa- ja villaa. Tilalla on myös ravintolatoimintaa, joka on suunnattu enimmäkseen ryhmille. 

6. Ahvenanmaan omenia

Ahvenanmaan omenat

Ahvenanmaa on tunnettu maukkaista omenistaan. Leuto ilmasto, lukuisat aurinkoiset päivät ja pitkä sekä lämmin syksy luovat omenanviljelylle suotuisat edellytykset. Jos olet autolla liikenteessä, voit käydä ostamassa omenia suoraan omenatiloilta esimerkiksi Grannasin omenatilalta  tai Karl-Ers Fruktin tilalta. Molemmilta tiloilta saa myös tuorepuristettua mehua, jota myydään myös Ahvenanmaan ruokakaupoissa.

7. Käsintehtyä olutta

Pub Stallhagen - hand made slow beer

Stallhagenin olutpanimon ”hand made slow beer” valmistetaan käsityönä ja sen annetaan kypsyä kaikessa rauhassa, kunnes se saa täyteläisen maun, luonnollisen hiilihapon ja samettisen vaahdon. Stallhagen valmistaa 12-20 eri olutlaatua vuodessa. Tunnetuimmat: Delikat, Hunajaolut, Baltic Porter, US Red Ale, Julbock.

Panimon yhteydessä toimii PubStallhagen, joka tarjoaa paikallisista antimista valmistettua lähiruokaa, panimokierroksia ja olutmaistajaisia. Tilaa oluen kera pubin makulautanen, vinkkaavat paikalliset oppaat.

 

Miten pääsee?

Ahvenanmaalle voi matkustaa Manner-Suomesta lentäen tai meriteitse joko isoilla laivoilla tai saaristolautoilla.

Vinking Line ja Tallink Silja liikkennöivät sekä Helsingistä että Turusta Maarianhaminaan.

Lento Flybellä  Helsinki-Vantaan lentoasemalta  Maarianhaminaan  kestää 45 minuuttia.

Visit Ålandin sivuilta löydät lisätietoa matkustustavoista Ahvenanmaalle.

 

Kuvat: Viking Line, ÅCA, Stallhagenin olutpanimo, Bolstaholm, Tuukka Ervasti, Norman Ojanen/Otavamedia,

Leena Kalliokoski

 

X