Hedelmäopas

Banaani

Teksti: Anna.fi

Banaani on yksi maailman vanhimpia viljelykasveja. Se on kotoisin Kaakkois-Aasian trooppisilta alueilta. Nykyään sitä viljellään maailman kaikilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

TAVALLINEN BANAANI  (Musa sapientum)

Banaanikasvi kasvaa 4-10 metriä korkeaksi. Kasvi tuottaa hedelmää vain kerran ja se kaadetaan ainoan sadon jälkeen.

Banaanit poimitaan vihreinä ja toimitetaan kohteeseensa raakoina. Banaanit kypsytetään vasta päämäärämaassaan. Kypsän banaanin kuori on keltainen ja siinä on pieniä ruskeita pilkkuja. Banaanin hedelmäliha on pehmeää, maultaan täyteläistä ja makeaa.

Banaanit syödään sellaisenaan tai niitä voi paloitellaan salaattiin, rahkaan tai jäätelön lisäkkeeksi. Banaania käytetään paljon myös erilaisissa leivonnaisissa sekä soseutettuna vauvanruokana. Banaani sopii hyvin myös broileriruokiin tai eksoottisiin tulisiinkin kasvisruokiin. Erinomaisen jälkiruoan saa paistamalla banaaneja uunissa tai grillissä.

Sitruunanmehu säilyttää kuoritun banaanin vaalean värin, joka muuten nopeasti tummuu joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa.

Banaanit säilytetään huoneenlämmössä +14 – +18 asteessa. Banaaneja ei missään nimessä saa laittaa jääkaappiin, sillä kylmässä niiden kuori harmaantuu ja maku katoaa.

Banaani tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Banaania ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Katso video: Oikea tapa kuoria banaani

OMENA- JA BABYBANAANI

Omena- ja babybanaani ovat ulkonäöltään samannäköisiä kuin tavallinen banaani, mutta pienempiä. Molempien hedelmien kuori on ohut ja helposti kolhiintuva ja hedelmäliha on vaalea ja kiinteämpi kuin tavallisessa banaanissa. Maku on samanlainen kuin banaanilla, omenabanaanin maku on nimensä mukaisesti hieman omenaan vivahtava. Sekä omena- että babybanaania säilytetään ja käytetään tavallisen banaanin tapaan.

PUNAINEN BANAANI

Punainen banaani on väriltään punaisenruskea. Punainen banaani hieman tavallista banaania paksumpi ja pienempi. Hedelmäliha on kiinteämpi kuin tavallisen banaanin. Punaista banaania säilytetään ja käytetään tavallisen banaanin tapaan. Kiinteälihaisuuden takia punainen banaani sopii hyvin lämpimiin ruokiin.

KEITTOBANAANI (Tunnetaan myös nimillä jauhobanaani ja ruokabanaani)

Keittobanaani on muodoltaan hieman kulmikas, väriltään joko vihreänkeltainen tai punaiseruskea. hedelmän malto on jauhoinen, kuiva ja mauton. Kooltaan keittobanaani on tavallista banaania suurempi, noin 30 cm:n pituinen.

Keittobanaanin kuori on kiinnittynyt tiiviisti maltoon. Kuoriminen onnistuu parhaiten leikkaamalla banaanin kummastakin päästä palat pois ja tekemällä viillon kuoren päästä päähän.

Keittobanaania käytetään perunan tapaan keitettynä, tai uunissa tai pannulla rasvassa paistettuna.

Kokeile näitä banaania sisältäviä reseptejä:

Banaani-kookospiiras

Banaani-suklaakakku

Banaani-kikhernecurry

Grillatut banaanit

Mango-banaanismoothie

Banaanipannari

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Teksti: Johanna Nikama
Kuvat: Colourbox, Kuvapalvelu/Otavamedia

X