Vinkit

Basilika

Teksti:
Sirpa Hammarberg

Basilika on aromaattinen yrtti, jonka eri lajikkeita voi käyttää mitä erilaisimpiin ruokiin. Tuttu isolehtinen vihreä basilika liittoutuu perinteisesti tomaatin kanssa, mutta sen hieno aromi täydentää vaikkapa mansikoiden makua balsamicon kanssa.

basilikanlehtiä

Monikäyttöisen basilikan maku ei ole liian voimakas, ja siksi sen voi yhdistää helposti muihin yrtteihin. Basilikan suuret ja pehmeät lehdet sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka synnyttävät lempeän aromin. Tuore basilika lisätään ruokaan viime hetkillä, jotteivät öljyt haihdu kypsennettäessä.

Italialaista ruokaa ei voi kuvitella ilman basilikaa. Se on peston pääraaka-aine, pastayrtti ja tomaattiruokien itseoikeutettu maustaja. Sitä käytetään usein valkosipulin kanssa. Basilikan mieto maku sopii munaruokiin, salaatteihin ja sellaisenaan leivän päälle.

Friteeratut basilikanlehdet ovat kauniita ja hyvänmakuisia koristeita. Kauniit lehdet sopivat sellaisenaankin koristeeksi voileipäkakuista pitsoihin ja pihveihin.

basilikalla ja kirsikkatomaateilla koristeltu voileipäkakku

Basilikalajikkeita on kymmeniä erilaisia. Lehdet voivat olla suuria kuten mammuttibasilikalla tai pieniä kuten kreikkalaisella basilikalla. Tuttujen vihreiden lisäksi basilikalla on koristeellisia violetteja lajikkeita.  

Thaibasilikan mausteinen maku täydentää aasialaisia ruokia ja thaimaalaiset tuliset curryt viimeistelee horapa – pyhä basilika. Kanelibasilikan maku vivahtaa nimensä mukaisesti kanelille ja sitruunabasilikan sitrukselle.

Basilika on herkkä kasvatettava

Yksivuotinen basilika on kylmänarka, eikä se pärjää avomaalla halla-aikoina. Basilika tarvitsee lämpimän ja valoisan kasvupaikan, ja sitä pitää kastella usein, mutta ei liikaa. Mullan pitää olla ravinteikasta.

Basilika on hidas kasvatettava, mutta kaupasta saatavia ruukkubasilikoita voi yrittää jatkokasvattaa vaikka valoisalla ikkunalaudalla tai parvekkeella. Ruukkua voi pitää vesilasissa tai erikseen tarkoitukseen sopivassa yrttienkasvatusalustassa. Kaupasta ei kannata ostaa ruukkua, jossa on mustuneita lehtiä. Tämä voi olla merkki siitä, että kasvi on paleltunut jossain vaiheessa. Juuristo ei saa olla kuivunut.

Satoa korjataan latvomalla: latvasta katkaistaan pätkä kolmannen lehtiparin jälkeen. Jos ottaa vain yksittäisiä lehtiä, basilika kasvattaa vartta, muttei uusia lehtiä. Pääsato kerätään ennen kuin basilika alkaa kukkia. Kukinta voi kitkeröittää maun.

Basilika säilötään kuivattamalla nipuissa. Tuore ruukkubasilika pidetään huoneenlämmössä. Leikattua tuoretta basilikaa voi säilyttää tilapäisesti jääkaapissa. Basilikaa voi säilöä myös suolalla maustettuun öljyyn, tai sen voi pakastaa pikaryöppäyksen jälkeen.

Reseptejä:

Pesto
Mansikka-juustosalaatti
Basilikakastike salaatille
Kirsikkatomaatti-mozzarellasalaatti
Italialainen tomaattikeitto (Pappa al pomodoro)
Tomaatti-pestobruschetta
Vihreä kasvispasta
Kalakorit (Ho Mok Pla)
Tomaattikastike
Lihapullia ja pastaa (Polpette della nonna antonia)
Yrttiöljy

Kuvat Norman Ojanen ja Tommi Tuomi

X