Vinkit

Parhaat blinit ja 10 x lisukkeet

Vastapaistetut blinit ovat rapeita talviherkkuja. Voit tehdä blinejä kolmella eri tavalla: paksuja perinteisiä, gluteenittomia tai aitovenäläisiä ohuita versioita. Ja päälle tulee tietysti suussasulavia lisukkeita kasviksista, kalasta ja lihasta.

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Kristiina Kurronen, Ari Heinonen/Otavamedia

Vastapaistetut blinit ovat rapeita talviherkkuja. Voit tehdä blinejä kolmella eri tavalla: paksuja perinteisiä, gluteenittomia tai aitovenäläisiä ohuita versioita. Ja päälle tulee tietysti suussasulavia lisukkeita kasviksista, kalasta ja lihasta.

Vastapaistetut blinit ovat rapeita talviherkkuja. Voit tehdä blinejä kolmella eri tavalla: paksuja perinteisiä, gluteenittomia tai aitovenäläisiä ohuita versioita. Ja päälle tulee tietysti suussasulavia lisukkeita kasviksista, kalasta ja lihasta.

Parhaat blinit ovat pinnaltaan rapeita, sopivan rasvaisia ja tirisevän kuumia. Blinien lisukkeissa on valinnanvaraa. Kokosimme tarjolle parhaat täytevaihtoehdot ja blinireseptit perinteisistä pikaversioihin.

Parhaat blinit paistuvat valurautapannulla

Perinteiset blinit eivät ole pikaruokaa. Tattarijauhot, hapattaminen ja maltillinen paistaminen takaavat perinteisten blinien kuohkeuden. Blinitaikinan annetaan käydä huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Blinit paistetaan runsaassa voissa valurautapannussa. Pannun ei kannata antaa kuumentua liikaa, jotteivät blinit kärähdä pinnalta. Kun blinin pinta kuplii ja kuplat aukeavat, on aika kääntää blini.

Parhaat blit ovat vastapaistettuja,  mutta tarvittaessa ne voi paistaa etukäteen ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua. Jos blinitaikinaa sattuisi jäämään yli, se säilyy  jääkaapissa käyttökelpoisena parikin päivää.

Blinien lisukkeissa on varaa valita

Blinien kanssa tarjotaan usein vain mätiä, smetanaa ja sipulisilppua, mutta myös muita höysteitä kannattaa kokeilla. Kokeile esimerkiksi mäti-savulohiherkkua, joka tehdään siian mädistä ja kylmäsavulohesta.

Venäläinen klassikkotäyte, lohkotut suolakurkut, hunaja ja smetana ei reseptiä kaipaa ja toimii taatusti.

Venäläisten paksujen blinien kanssa voi myös tarjota esimerkiksi kasvistartaria, rapu-kurkkucevichea ja selleri-saksanpähkinäsalaattia.

Perinteisten blinien seurana maistuvat punajuuri-fetamousse, poro-suolakurkkutäyte ja savukalamousse.

Vaihtoehtoja perinteisille blineille

Blinitaikina onnistuu gluteenittomasti, kun käytät gluteenitonta jauhoseosta ja tattarijauhoja. Gluteenittomien pikkublinien kanssa maistuu  mätimousse ja lime-punapippurigraavattua lohi.

Jos paksut blinit eivät kuulu suosikkeihisi, kokeile ohuita blinejä. Ohuiden blinien kanssa tarjoillaan marinoituja sieniä ja itse tehtyä hummusta.

Perunablinit ovat mainio vaihtoehto perinteisille blineille. Mehevien perunablinien lisukkeena toimii savulohitartar.

Kun aika on kortilla, mutta blininhimo yllättää, kannattaa tehdä pikablinejä. Pino arki-illan blinejä syntyy nopeasti taikinasta, jonka kohotusaineena käytetään soodaa. Pikablinien kylkeen sopii mainiosti savukalamousse.

Muita nopeita vaihtoehtoja vaikkapa illanistujaisten suupaloiksi ovat kaupan pakasteblinit eri höystein tai peruslettutaikinasta paistetut miniletut.

Makeista blineistä syntyy ihana jälkiruoka

Mansikat romanovin tapaan ja blinejä

Varaa osa blinitaikinasta paistettavaksi pieniksi, ohuiksi jälkiruokablineiksi. Mausta taikina ennen paistamista ripauksella sokeria. Tarjoa lisänä pakastemansikoita Romanovin tapaan sekä rahkalla kevennettyä kermavaahtoa.

suklaablinit

Suklaa viettelee myös blineissä. Talven makeimmat blinit, lämpimät suklaablinit syödään jäätelön ja suklaakastikkeen kera.

 

Kaipaatko lisää vinkkejä? Katso: Kasvissyöjän blinit: parhaat vaihtoehdot mädille

Lisää inspiraatiota blini-iltaan: Kotiliesi.fi:n blinimenu

X