Makuja maailmalta

Bouillabaisse hivelee makuhermoja

18.2.2013 Teksti: Anna.fi

Bouillabaissen täyteläinen maku syntyy suolaisen meren kaloista ja äyriäisistä sekä vahvan makuisista yrteistä ja kasviksista.

Bouillabaisse

Ranskalaisen kalakeiton, bouillabaissen, kotikaupunki on Marseille. Siellä, kuten muuten muuallakin Provencessa, käydään jatkuvia oppiriitoja oikeasta tavasta tehdä ja syödä rakasta kalakeittoa. Siis mitä kalalajeja käytetään, ovatko äyriäiset tarpeen ollenkaan, tarjotaanko liemi eri kulhosta kuin kalat tai kuuluuko sopan kanssa syödä rouille-kastiketta?

Yhtä kaikki, jokaiseen bouillabaisseen tulee kalan lisäksi ainakin oliiviöljyä, tomaattia, fenkolia, timjamia ja valkosipulia. Maukas kastike on keiton kruunu.

Bouilla Basso -nimi on muuten vanhaa Provencen murretta ja tarkoittaa kovalla tulella leittämistä. Liemen tuleekin kiehua kokoon voimalla, jolloin öljy ja vesi sekoittuvat täydellisesti toisiinsa.

Bouillabaisse eli ranskalainen kala-äyriäiskeitto

Bouillabaisse ja rouille

Taina Salovaara

Lue myös

Suosittelemme