Vinkit

Bouquet garni

23.5.2012 Teksti: Sirpa Hammarberg

Bouquet garni on maustekimppu, jonka ranskalaiset ja italialaiset heittävät pataan kuin pataan. Yrttien annetaan muhia muiden ainesten kanssa ja poistetaan, ennen kuin ruoka suurustetaan ja laitetaan tarjolle.

laakeri, timjami, naru, sakset

Nipun koostumus on nipun tekijästä kiinni. Oikeaoppista yhdistelmää ei ole. Yleensä siinä kuitenkin on laakerinlehti ja persiljaa. Ranskalaiset sitovat nippuunsa myös timjamia ja meiramia, italialaiset taas oreganoa ja valkosipulia.

Tarpeen mukaan nippuun sidotaan muita yrttejä, esimerkiksi rosmariinia, basilikaa, kirveliä, rakuunaa tai lehtiselleriä. Myös vihanneksia käytetään, esimerkiksi sipulia, purjoa, piparjuurta tai selleriä.

Yrttikimppu sidotaan pitkällä narulla, josta sen voi helposti nostaa pois padasta. Yrtit voi myös laittaa kuumuutta kestävään verkkopussiin tai metallisiivilään.

Lue myös

Suosittelemme