Vinkit

Brie juhlistaa aterian

Teksti: Anna.fi

Brie-juusto on sellaisenaan, pähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja  viikunahillokkeen kanssa loistavaa jälkiruokaa, mutta se täyttää maukkaasti bagelin ja siitä syntyy helposti  herkullinen salaatti.

Brie-juusto ja pähkinä

Brie on parhaimmillaan jälkiruokana aterian päätteeksi tai juustotarjottimella. Kuten muutkin kypsytetyt juustot, brie kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneen lämpöön. Vasta hieman lämmenneenä juuston pähkinäinen tuoksu ja hienostunut maku pääsevät täysin oikeuksiinsa.

Juhlava jälkiruokatarjoilu syntyy, kun tarjoilet ohuen briesiivun balsamisiirapin ja pähkinäbriossin kanssa. 

Brie de Meaux on juustojen aatelia

Brie de Maux

Brie de Meaux kuuluu Ranskan juustoaateliin ja on alkuperämerkintään oikeutettu briejuusto. Juustoon käytettävä lehmänmaito on aina pastöroimatonta. Briex de Meaux –juuston kypsytys kestää 8 viikkoa.

Brie de Melun on toinen alkuperämerkintään oikeutettu briejuusto. Brie de Melun maku on voimakkaampi ja suolaisempi kuin Brie de Meaux´n.

Pelkällä brie-nimellä sen sijaan ei ole alkuperäissuojaa. Briejuustoa valmistetaan muuallakin, kuin sen  alkuperäisellä alueella Ile-de-Francen maakunnassa Pariisin lähellä.

Nuori brie on kiinteä – kypsä valuva

Briejuusto valmistetaan keittämättä ja puristamatta, hienoisesti suolaten,  ja sen pintaan kasvatetaan pehmeä, vitivalkoinen homekerros. Juustoa valmistetaan sekä teollisesti että käsin.
 

briejuusto

Nuori brie on sisältä kiinteä. Sen maussa on aavistus herkkusientä ja pähkinää. Kypsyessään juusto alkaa pehmetä pinnoilta keskustaan päin ja sen sisus muuttuu valuvaksi. Pintaan ilmestyy samalla oranssinvärisiä raitoja ja läiskiä. Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja ammoniakille tuoksuva ja sen maku on voimistunut.

Brien historia ulottuu todennäköisesti jo Kaarle Suuren aikaan, mutta voitokkaana se nousi esille Wienin kongressissa 1814. Kongressin kuluessa järjestettiin diplomaattien viihdykkeeksi juustokilpailu, johon usean maan edustajat toivat juustojaan. Ehdokkaiden joukosta brie valittiin juustojen kuninkaaksi.

Katso myös nämä brie-reseptit:

Kuvat: Ari Heinonen ja Photos.com
Leena Kalliokoski
 

X