Ruoka

Riisi on kuivakaapin moniottelija – tee ruokaa riisistä ja valitse suosikkireseptisi!

Riisi taipuuu moneen. Siitä syntyvät risotot ja muhevat uuniruoat, täytetyt kasvikset ja jälkiruoat. Kokosimme yhteen suosituimmat riisiruokamme. 

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Om-Arkisto

Riisi taipuuu moneen. Siitä syntyvät risotot ja muhevat uuniruoat, täytetyt kasvikset ja jälkiruoat. Kokosimme yhteen suosituimmat riisiruokamme. 

Riisi on keittiön kuivakaapin moniottelija.  Valitse riisi aina ruokalajin mukaan ja onnistut varmasti. Kokosimme tarjolle parhaat riisireseptit.  Nappaa tästä lempiruoan resepti talteen!

Risotto on riisiruokien aatelia

Risotto on italialaisen keittiön klassikko, joka valmistuu noin puolessa tunnissa, mutta vaatii keittäjältään huomiota. Sopivan pehmeän ja kermaisen risoton salaisuuksia ovat  oikeanlainen riisi, hämmentäminen, imeyttäminen ja  ajoitus. Risotto tehdään yleensä pyöreäjyväisestä risottoriisistä, esimerkiksi arboriosta tai carnarolista.  Risottoon imeytettävä liemi lisätään pienissä erissä ja aina kuumana. Keittoajan kanssa kannattaa olla tarkkana. Risotossa kuuluu olla hieman purutuntumaa.

Risotto maistuu lisukkeena ja vaikkapa sienillä tai katkaravuilla höystettynä kokonaisena ateriana. Sesongin kasvikset tuovat mukavaa vaihtelua ristottoon.

.

Riisi täydentää laatikkoruoan

Lohiriisilaatikko on syys-ja talaviajan kotiruokaa parhaimmillaan. Koko ateria valmistuu yhdessä astiassa ja saa täyteläisen maun paitsi riisistä ja lohesta myös kananmunista, tuorejuustosta ja täysmaidosta.

Uunissa valmistuva papuvuoka tehdään kikherneistä, pakastepavuista ja  riisi-ohraseoksesta. Makua täydentävät valkosipuli ja tuoreet tomaatit.

Mehevä punajuurilaatikko vaatii parin tunnin hautumisen uunissa, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Riisi pääroolissa

Riisistä syntyy paistettuna simppeli, pyttypannua muistuttava ruoka. Siitä voi tehdä kotoisen version esimerkiksi jääkaapista löytyvillä vihanneksilla tai kokeilla vaikkapa indonesialaista paistettua riisiä, nasi gorengia.

Aasian maissa riisillä on päärooli ruokapöydässä.  Se sointuu mainiosti mausteisten ruokien kanssa tarjottavaksi.  Kokeile vaikkapa erilaisia curry-ruokia tai korealaisen keittiön herkkuja.

Thaimaassa riisi on koko ruokakulttuurin kulmakivi ja kaikki muut, curry, kalaruoka, keitto ja myös salaatti, ovat sen lisukkeita. Ateria aloitetaankin siellä toivotuksella kin khao, syökää riisiä.

Riisi täyttää kasvikset ja muovautuu palloksi

Riisistä saa mainiot täytteet erilaisille uunissa kypsennettäville  sesongin kasviksille, kuten mehevälle munakoisolle tai pirteille tomaateille.

Kaalikääryleet täytetään maukkaalla riisiseoksella, kokeile esimerkiksi sienillä, vuohenjuustolla ja riisillä täytettyjä kääryleitä.

Riisistä syntyvät myös italialaiset pallerot, Arancini di riso eli italialaiset friteeratut parmesaani-riisipyörykät, jotka kuuluvat muun muassa sisilialaisen tv-sarjan rikosetsivän, Montalbanon lempiruokiin.

Jälkkäreitä riisistä

Riisijälkiruoat ovat täyteläisiä herkkuja, jotka maistuvat marja-ja hedelmäkastikkeiden kanssa. Mikä näistä on suosikkisi?

Katso myös: Näillä vinkeillä syntyy täydellinen riisipuuro aattoaamuun – katso myös ohjeet perinteisiin lisukkeisiin ja ihaniin riisijälkiruokiin

Katso myös Kotiliesi.fi: Paistettua riisiä edellispäivän tähteistä

 

X