Vinkit

Edullista ruokaa kalasta

Teksti: Anna.fi

Kun aika ja raha ovat tiukilla, saattaa kala tuntua hieman kalliilta ja hankalalta raaka-aineelta. Kalaruokia kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä kalasta saa myös edullista ruokaa.

 

Ruokajutut, kala1

Kalatiskiä katsellessa  kilohinnat voivat ensi silmäyksellä näyttää tyyriiltä verrattuna einesaterian kappalehintaan. Mutta, yhteen kalaruoka-annokseen tarvitaan fileoitua kalaa noin 120 – 150 g, ei koko kiloa. Tarjouksia kannattaa myös seurata; niistä löytyy usein sesongin kalaa edulliseen hintaan. Kurkista myös pakastealtaaseen. Sieltä löytyy monenlaista ja hyvinkin edullista kalaa.

Syö särkeä, se kasvattaa järkeä

Kalaa voi suositella ihan kaikille, erityisesti sen sisältämien omega-3-rasvahappojen vuoksi. Aivomme nimittäin tarvitsevat omega-3:sia toimiakseen kunnolla ja pysyäkseen vireänä. Kehomme ei osaa itse tuottaa näitä rasvahappoja, vaan ne on saatava ravinnosta. Kala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde. Herkullinen kala-ateria onkin oiva tapa ruokkia niin kehoa kuin mieltä.

Suositusten mukaan kalaa pitäisi syödä ainakin kahdesti viikossa. Vanha sanonta ”syö särkeä, se kasvattaa järkeä” ei siis ole vain hauska sanaleikki, vaan täyttä totta! 

Ruokajutut, kala2

Mitä kalasta sitten voi valmistaa?

Tonnikalapurkki on toki yksi vaihtoehto, siitäkin saa sekä omega kolmosia että D-vitamiinia. Mutta kalasta on tosi helppo valmistaa myös ihan ”oikeaa ruokaa”.

Fileeraustaitojakaan ei tarvita, sillä kaupasta saa monenlaista tuoretta kalaa valmiiksi käsiteltynä. Kala myös kypsyy todella nopeasti, pannulla paistaen muutamassa minuutissa ja uunissakin reilussa vartissa.

Kalakeiton voi tehdä melkein mistä kalasta tahansa, sekä tuoreesta että pakastetusta kalasta tai vaikkapa savukalasta. Kalasta saa myös helposti moneen makuun maistuvaa ruoan ihan vain erilaisin maustein ja lisukkein. 

Ruokajutut, kala3
Lohipaistokset

 

Kokeile vaikka näitä kalareseptejä. Huomaat, että kala-aterian jälkeen jää hyvä olo.

Kalakeitto

Kalakeitto sulatejuustolla

Välimeren ahvenfileet

Välimeren ahvenfileet

Yrttilohi ja rucolaperunat

Yrttilohi ja rucolaperunat

Lisää asiaa kalasta Pro Kala ry:n sivuilta.

Kuvat: SKOY ja Colourbox

Lähde: Pro Kala ry

X