Makuja maailmalta

Fonduen ääressä ruoka valmistuu seurustellen

28.1.2014 Teksti: Anna.fi

Sydäntalven ja hiihtoloman parhainta herkkua on fondue. Talven kylmyyttä uhmaten viritetään tuli padan alle, sytytetään kynttilät ja pidetään ystäville tai perheelle piristävät fondue-kemut.

fondue valmistuu seurustellen

Höyryävä pata liekin päällä lupaa hilpeää tunnelmaa ja viihtymistä. Kukaan ei joudu jumittumaan lieden äärelle, kun ruoka voidaan valmistaa joukolla pöydässä. Leivän kastaminen kuumaan juustoseokseen tai lihapalojen kypsentäminen öljyssä ovat aivan toista kuin valmiin annoksen nauttiminen. Onpa kyseessä juustofondue- tai lihafonduejuhlat, ruoanvalmistus ja syöminen ovat seikkailua.

Fonduejuhlat voivat myös aivan hyvin olla nyyttikestit. Kutsuihin voi jo merkitä, mitä vieraan toivotaan ottavan mukaan. Esimerkiksi pilkottuja kasviksia (sieniä, paprikaa, kukkakaalia), leipää, maustekurkkuja, oliiveja, viiniä tai jälkiruokaa.

Juustofondue on Sveitsin kansallisherkku

Juustofondue on Sveitsissä jo monia vuosisatoja tunnettu perinteinen lämmin ruokalaji, jota pidetään jopa Sveitsin kansallisruokana.

Juustofondyyn valmistelu on helppoa. Tarvitsee vain kattaa pöytä, sulattaa juusto keittiössä ja tuoda seos tarjolle fonduepadassa. Ruokailijat kastavat vuorotellen fondueseokseen vaaleita leipäkuutioita. Fonduehaarukan päässä olevaa leipäpalaa voi silloin tällöin pyöräyttää kauttaaltaan pohjaa pitkin. Näin menetellen pysyy fondue tasaisena koko ruokailun ajan.

Fondue-aterian juomaksi sopii omenamehu, valkoviini tai tee. Valkoviini ja mehu on syytä tarjota vähemmän jäähdytettynä kuin yleensä, sillä kylmä viini voi saada juuston jähmettymään vatsassa huonosti sulavaksi möhkäleeksi. Parasta sekä juustofonduen mausteeksi että kyytipojaksi on kirsikkaviina tai muut hedelmäviinat.

Lihafondue on helppo ja herkullinen

Lihafonduen voi tehdä paitsi öljyyn myös hyvään lihaliemeen.

Taitamattominkaan keittäjä ei voi epäonnistua lihafonduen valmistuksessa, kukin vieras kun kypsentää itse lihapalansa. Öljyfonduessa, burgundilaisessa lihafonduessa,  ainekset paistetaan kuumassa öljyssä, eikä sillä ole muuta yhteistä juustofonduen kanssa kuin se, että öljyfondue nautitaan yhteisestä kattilasta.

Seurue istuu keittimen ympärillä ja jokainen paistaa kiehuvassa öljyssä oman lihapalansa juuri niin kypsäksi kuin haluaa. Valmiiksi paistettua lihapalasta syötäessä annetaan seuraavan palan jo paistua padassa. Kattilaan ei kuitenkaan kannata kastaa kovin monta haarukkaa kerralla, jottei öljyn lämpö laske liiaksi. Isäntäväen tehtävä onkin ehdottaa suupalojen välillä lyhyitä juomataukoja, jotta öljy ehtii uudestaan kuumentua.

Valitse ylöspäin kapeneva fonduekattila

Öljyfonduekattilaksi on syytä valita ylöspäin kapeneva, ruostumattomasta teräksestä tai kuparista valmistettu kattila, jolloin kattilan muoto estää öljyä räiskymästä. Yleensä öljyfondyypadassa on kätevä rengaskansi, jossa haarukat pysyvät paistettaessa pitelemättä paikoillaan. Kansi pitää myös öljyn kuumana ja estää sen roiskumisen.

fonduekattila ja -tarjotin

Fonduekattilalle tarvitaan myös spriillä toimiva lämmitin, jotta öljy säilyy kuumana koko ruokailun ajan.

Jokaiselle ruokailijalle varataan kaksi haarukkaa, pitkävartinen fondyyhaarukka paistamiseen ja tavallinen haarukka ruoan syömistä varten. Fonduelautasiksi on saatavana monilokeroisia erikoislautasia, joissa dipit, kastikkeet ja muut lisukkeet pysyvät erillään. Kattauksessa tarvitaan lisäksi pieniä kulhoja kastikkeille.

Fondue-kulttuuriin vihkiytynyt hankkii fonduetarjottimen, jossa on paikoillaan pysyvä lämmittimen alapuolella liikkuva levy, jonka reunoihin on kiinnitetty kulhoja kastikkeita varten. Ruokailijan tarvitsee tällöin vain pyöräyttää haluamansa kastikelaji kohdalleen.

Leikkimieltä herkkupalojen nautiskelussa

Leikkimielistä lisäväriä yhdessäololle antavat fonduen ”pelisäännöt”. Jos pudottaa leipäpalansa tai lihapalan fondyypataan ruokailijan on laulettava laulu tai annettava pantti myöhempää lunastamista varten. Jokainen seurue voi sopia omat sääntönsä ja traditionsa, toiset antavat suukon kullalleen pudottaessaan leivän, toiset taas ”joutuvat” ottamaan maljan tai snapsin.

Jälkiruokana fondue

Suklaafondue on samalla kertaa täyteläinen ja raikas jälkiruoka talven illanistujaisiin. Jos väkeä on vähän, voit tarjota fondueseoksen kaikille samasta astiasta. Jos, koolla on suurempi joukko, annostele sulkaafondueta pieniin kulhoihin kullekin ruokailijalle. Varaa jokaiselle ruokailijalle fonduehaarukka, pistä dipattavia herkkuja haarukkaan ja kasta suklaaseokseen.

suklaafondue

Aloita valmistelemalla suklaafondueeseen dipattavat tarjoilukuntoon. Näyttävä suklaafondue syntyy jo pelkästään mansikoista ja vaahtokarkeista.

Fondue maistuu hyvältä ja saa hyvälle tuulelle, sanoo sveitsiläinen sananlasku, ja osuu oikeaan.

Kuvat: Colourbox.com ja SKOY

Leena Kalliokoski

Lue myös

Suosittelemme