fondue
Makuja maailmalta

Fonduen ääressä ruoka valmistuu seurustellen

Fondue on talven suosikkiruokaa. Talven kylmyyttä uhmaten viritetään tuli padan alle, sytytetään kynttilät ja pidetään ystäville tai perheelle piristävät fondue-kemut. Tutun juustofonduen lisäksi kannattaa kokeilla myös liha- ja suklaafondueta.
Teksti: Anna.fi Kuvat: OM-arkisto

Fondue on täydellistä illanistujaisten seurusteluruokaa. Höyryävä pata liekin päällä lupaa hilpeää tunnelmaa ja viihtymistä. Kukaan ei jumita lieden äärellä, kun ruoka voidaan valmistaa joukolla pöydässä.

Lue lisää: Tarjoilu- ja maisteluopas juustopöytään: näin loihdit upean juustolautasen – jälkiruokaviiniä ja ihania makupareja unohtamatta

Sveitsistä kotoisin oleva fondue on hyvä syy kutsua ystävät tai perhe saman pöydän ääreen nautiskelemaan. Leivän kastaminen kuumaan juustoseokseen, lihapalojen kypsentäminen öljyssä tai hedelmäviipaleide uittaminen suklaasulassa on aivan toista kuin valmiin annoksen nauttiminen. Onpa kyseessä juusto-, liha- tai suklaafonduejuhlat, kaikilla on taatusti hauskaa.

Varaa jokaiselle vieraalle oma fonduetikku tai pitkä haarukka sekä riittävästi syötävää. 

Juustofondue on sveitsiläinen klassikko

Juustofondue on Sveitsissä jo monia vuosisatoja tunnettu perinteinen lämmin ruokalaji, jota pidetään jopa Sveitsin kansallisruokana. Sulamispisteeseen kuumennettu juusto on niin hyvää, että ihan vain sen takia kannattaa kaivaa kaapista esiin pannut ja lastat. 

Juustofondyyn valmistelu on helppoa. Tarvitsee vain kattaa pöytä, sulattaa juusto keittiössä ja tuoda seos tarjolle fonduepadassa. Ruokailijat kastavat vuorotellen fondueseokseen vaaleita leipäkuutioita tai muuta mieleistänsä syötävää, kuten isoja kapriksia, marinoituja oliiveja, herkkusieniä sekä erilaisia kasvispaloja kukkakaalista, retiiseihin ja sellerinvarsiin. 

Fonduepata on fondueillan tärkeimpiä välineitä. Hyvä pata kestää kulutusta sekä kuumuutta ja on helppo puhdistaa. Tarjolla on niin keraamisia, teräksisiä, valurautaisia kuin pinnoitettujakin patoja. Näistä valurautaiset padat ovat kestävimpiä. Teflonpintaan puolestaan juustomassa ei pala kiinni. Sprii-liekki tai tuikkukynttilät pitävät padan illan ajan kuumana.

Fonduehaarukan päässä olevaa leipäpalaa voi silloin tällöin pyöräyttää kauttaaltaan pohjaa pitkin. Näin menetellen pysyy fondue tasaisena koko ruokailun ajan.

Perinteisesti juustofondueta varten tarvitaan muutamaa kovaa, runsasrasvaista juustoa, kuten gruyerea ja emmentalia. Runsasrasvaisen juuston rakenne pysyy sulavana, jolloin dippaminen käy helpommin. Osaava juustokauppias auttaa sinua sopivien juustojen valinnassa, mutta tarjolla on myös valmiita juustofondue-pakkauksia. Kokeile myös kolmen juuston fondueta, jossa ihastuttaa gruyere-juuston, emmentalin ja Aura-juuston yhdistelmä.

Juustofonduen voi valmistaa myös vuohenjuustosta sekä tilkasta kermaa tai maitoa. Osan kermasta voi korvata lorauksella vehnäolutta tai kuivaa vermuttia. Vuohenjuustofonduen voi halutessaan tarjota kastikkeen tavoin pienistä esilämmitetyistä kulhoista. Kastikkeet voi maustaa pöydässä esimerkiksi yrteillä, paahdetulla pekonimurulla tai soseutetulla mangolla ja currylla.

Fondue kypsentää myös lihapalat

Lihafonduen idea on kypsentää pieniä lihapaloja kuuman padan ääressä. Lihafonduen voi tehdä paitsi öljyyn myös hyvään lihaliemeen. Öljyksi sopii esimerkiksi neutraalin makuinen rypsiöljy, joka kestää hyvin myös kuumennusta. 

Taitamattominkaan keittäjä ei voi epäonnistua lihafonduen valmistuksessa, sillä kukin vieras kypsentää itse lihapalansa. Öljyfonduessa, burgundilaisessa lihafonduessa,  fonduetikkuun pujotettuja aineksia kypsennetään hetki kuumassa öljyssä tai liemessä. Kypsennettäväksi sopivat niin luuton naudan sisäfilee, porsaanpaisti kuin broilerin rintafileekin pieniksi kuutioiksi leikattuna.

Lihafonduella ei ole juustofonduen kanssa muuta yhteistä kuin se, että molemmat nautitaan yhteisestä kattilasta. Seurue istuu fondue-keittimen ympärillä ja jokainen paistaa kiehuvassa öljyssä oman lihapalansa juuri niin kypsäksi kuin haluaa. 

Valmiiksi paistettua lihapalasta syötäessä annetaan seuraavan palan jo paistua padassa. Kattilaan ei kuitenkaan kannata kastaa kovin monta haarukkaa kerralla, jottei öljyn lämpö laske liiaksi. Isäntäväen tehtävä onkin ehdottaa suupalojen välillä lyhyitä juomataukoja, jotta öljy ehtii uudestaan kuumentua. 

Öljyfonduekattilaksi kannattaa valita ylöspäin kapeneva, ruostumattomasta teräksestä tai kuparista valmistettu kattila, jolloin kattilan muoto estää öljyä räiskymästä. Yleensä öljyfondyypadassa on kätevä rengaskansi, jossa haarukat pysyvät paistettaessa pitelemättä paikoillaan. Kansi pitää myös öljyn kuumana ja estää sen roiskumisen. 

Testaa öljyn sopiva lämpötila leipäpalalla: kun leipäpala ruskistuu puolessa minuutissa, öljy on käyttövalmista. 

Jokaiselle ruokailijalle varataan kaksi haarukkaa, pitkävartinen fondyyhaarukka paistamiseen ja tavallinen haarukka ruoan syömistä varten. Kattauksessa tarvitaan lisäksi pieniä kulhoja kastikkeille, mutta fondue-lautasiksi on saatavana myös monilokeroisia erikoislautasia, joissa dipit, kastikkeet ja muut lisukkeet pysyvät erillään.

Fondue-kulttuuriin vihkiytynyt hankkii fonduetarjottimen, jossa on paikoillaan pysyvä lämmittimen alapuolella liikkuva levy, jonka reunoihin on kiinnitetty kulhoja kastikkeita varten. Ruokailijan tarvitsee tällöin vain pyöräyttää haluamansa kastikelaji kohdalleen.

Fondue jälkiruoaksi: Ihastu suklaa- tai suolakinuskifondueen

Suklaafondue on samalla kertaa täyteläinen ja raikas jälkiruoka talven illanistujaisiin. Jos väkeä on vähän, voit tarjota fondueseoksen kaikille samasta astiasta. Jos koolla on suurempi joukko, annostele sulkaafondueta pieniin kulhoihin kullekin ruokailijalle. Varaa jokaiselle ruokailijalle fonduehaarukka, pistä dipattavia herkkuja haarukkaan ja kasta suklaaseokseen.

Aloita valmistelemalla suklaafondueeseen dipattavat tarjoilukuntoon. Näyttävä suklaafondue syntyy jo pelkästään mansikoista ja vaahtokarkeista, mutta tarjolle voi astettaa myös vaikkapa ananaskuutioita, päärynä- ja banaaniviipaleita sekä kakunpaloja. 

Suklaan ohella hurmaava jälkiruokafondue sytyy myös makeasta kinuskikastikkeesta. Savusuola antaa itse keitetylle kinuskille upean aromin. Dippaa suolakinuskifondueen hedelmäpaloja, vaahtokarkkeja tai rapeita murokeksejä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Vieraita tulossa ja et tiedä mitä tarjota? Tee takuuvarma juustoherkku, jonka valmistus ei voi mennä pieleen

X