Vinkit

Food and Fun 2015 -ruokafestivaali tuo esiin Turun huikean ravintolankirjon

Teksti: Anna.fi

Varsinais-suomalaisen vaatimattomaan tyylinsä ei Turku itsestään numeroa tee, vaikka syytä on. Kaikessa hiljaisuudesta kaupungista on tullut yksi koko maan mielenkiintoisimpia ruokakaupunkeja, jonka ravintolatarjonnan edessä helsinkiläinenkin ruoan rakastaja on polvillaan.

Negronit - Turku Food and Fun 2015

Erityisen otollinen ruokamatkakohde Turku on syyskuun lopussa, jolloin joenrannan ravintolat valloittaa tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Food and fun- festivaali. 30.9. alkaen viiden päivän ajan kansainväliset keittiömestarit ottavat haltuun 12 osallistuvan ravintolan keittiöt ja tuovat oman twistinsä saariston perinteisiin ja raaka-aineisiin. Festivaali tarjoaa myös tilaisuuden tutustua ravintoloiden tarjontaan tavallista edullisemmin: neljän ruokalajin menu maksaa kaikissa osallistuvissa ravintoloissa 48 euroa.

Food and Fun -tapahtumassa mukana 12 ravintolaa

Turun lukuisat kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset tarjoavat ravintoloille ja tapahtumalle upeat puitteet. Kattaus on sekin viime vuottakin koreampi. Mukana on  peräti 12 ravintolaa ja seitsemän cocktail-baaria. Perinteisiä suuruuksia edustavat muun muassa Pinella ja Smör, uusien suosikkien mainetta taas pitävät yllä muun muassa  Kaskis ja Ludu. Etnistä väriä ja eksotiikkaa tuo japanilaisen ruoan ystävien suosioon noussut Karu izakaya.

Food and Fun -tapahtuman konsepti on peräisin Islannista, jossa sitä vietettiin tänä vuonna jo 14. kerran. Tämän vuoden vierailevat tähdet puolestaan tulevat muun muassa Venäjältä, Yhdysvalloista ja Islannista.

Tintån keittiön valtaa islantilainen Jóhannes Jóhanneson, jonka pohjoismaisia raaka-aineita suosiva bistrotyyli lienee Tintåssa kuin kotonaan. Islannista saapuu myös E. Ekblomin vahvistus: Kári Þorsteinsson, joka on hionut osaamistaan muun muassa Michelin-tähdellä palkitussa lontoolaisessa Texture-ravintolassa.

Karu izakayassa on odotettavissa yksi mielenkiintoisimmista kokoonpanoista: myöskin islantilainen Eyþór Mar Halldórsson yhdistää reykjavikilaisravintolassaan Sushi Sambassa enakkoluulottomasti japanilaisia ja Etelä-Amerikkalaisia ruokaperinteitä. Yhdistelmä ei ole ihan niin kaukaa haettu kuin luulisi: muun muassa Perussa asuu huomattava japanilaistaustainen vähemmistö.

Smöriin saapuu yhdysvaltalainen kovan linjan ruokavaikuttaja Michael Ginor, joka usean ravintolansa lisäksi kirjoittaa Food & Wine– lehteen. Hus Lindmanille saapuva Erwin Peters puolestaan omaa pitkän kokemuksen Venäjän vaativasta ravintolamaailmasta.

Ravintola Ludu, Turku

Ravintola Ludu, Turku

Ludun vahvistukseksi saapuu Washington DC:ssä kansainvälistäkin mainetta niittäneen Vidalia-ravintolan Hamilton Johnson, joka on ravintolassa tuttu jo viime vuodelta. Yhteistyö sujui niin hyvin, että mies pyydettiin takaisin tänäkin vuonna.

Ravintola Kaskiksen Erik Mansikka

Ravintola Kaskiksen Erik Mansikka

Yhdeksi maan suosituimmista ravintoloista noussut Kaskis odottaa vielä vahvistusta omasta vierailijastaan, mutta viime vuonna kaiken kerrotaan menneen hyvin: ”ruoka maistui ihan Kaskikselta”. Erik Mansikka suhtautuukin tulevaan koitokseen levollisin mielin. ”Meiltä ei pöytään huonoa ruokaa lähde”.

Turun italialaisista ravintoloista selkeästi fine dining-paikaksi profiloitunut Sergio’s on yksi ensimmäistä kertaa mukana olevista ravintoloista. Sielläkin odotetaan vielä uutisia heille saapuvasta vierailijasta, mutta ensi vuodelle suunnitelmat ovat jo selvät. Silloin Sergio’siin saapuu Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Trentinosta Italiasta, jonka aikataulut eivät valitettavasti mahdollistaneet osallistumista vielä tänä vuonna.

Turun italiailaisravintola Sergios

Ravintola Sergios

Tämänvuotisesta festivaalista järjestäjät odottavat viime vuottakin suositumpaa ja kävijämäärän uskotaa ylittävän 4000. Viimevuotinen tapahtuma innosti ruokamatkailua myös ulkomaille: E.Ekblomilla vieraillut Mekk-ravintolan keittiömestari kertoi ravintolan saaneen kymmeniä vierailijoita Suomesta pelkästään Food and Fun-festivaalin seurauksena.

Food and Fun vahvistaa ravintoloiden yhteistyötä

Paitsi, että tapahtuma on nostanut Turkua kulinaariselle kartalle, on se luonut ja parantanut yhteistyötä myös eri ravintoloiden välillä, mitä kaikki ravintolat kiittelevät. Festivaali on kuitenkin ravintoloille kovaa panostusta vaativa ponnistus, minkä vuoksi Ludun Joonas Sippo peräänkuuluttaakin sitä Food and Funin fun-osuutta ja esittää haasteen myös muille osallistuville ravintoloille. ”Ei pelkkiä menuja; myös sitä hauskuutta!” Viime vuonna Ludu tarjosi sitä 1920-luvulle sijoitetun teemaravintolan muodossa.

Food and fun- festivaaliin osallistuvat cocktai-baarit tempaisevat jo ennen syyskuuta, sillä he ovat tänä vuonna mukana maailmanlaajuisella Negroni-viikolla. Kesäkuun ensimäisellä viikolla vietettävä tapahtuma kerää viikon aikana myydyillä Negroneilla rahaa hyväntekeväisyyteen. Turussa kohteena on yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikka.

Food and Fun 2015

Kansainvälinen Turussa 30.9.–4.10.2015 järjestettävä  hyvän ruoan festivaali. Mukana on 12 paikallista ravintolaa ja 7 cocktailbaaria, jotka  saavat vieraikseen ulkomaalaiset huippu keittiö- ja baarimestarit tuomaan oman twistinsä Turun ravintolakartalle.

Teksti ja kuvat: Erja Säkkinen

X