Biryani
Makuja maailmalta

Goan herkut: Kokeile kukkakaalibiryania, chapati-leipää ja vindaloo-kastiketta

Intian länsirannikolla sijaitsevan Goan keittiö on värikäs sekoitus intialaista ja portugalilaista keittotaitoa. Makumaailma on hienostuneen vivahteikas: yhtä aikaa tulinen, makea ja kirpeä.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Mirva Kakko ja Pekka Holmström/Otavamedia

Kukkakaalibiryani on herkullinen kasvisruoka, jonka pohjana on basmatiriisi.

Goalainen_kalacurry

Kala on goalaisten perusruokaa ja suuri osa kalasta päätyy erilaisiin curryihin. Goalla käytetään kookosta sekä curryruokiin että makeisiin herkkuihin. Kalacurryyn makua ja väriä tuo myös sahrami.

Intialaista_Possua

Vindaloo-kastike on Goaa aina 1960-luvulle asti hallinneiden portugalilaisten siirtomaaherrojen keksimä ruoka. Mausteiden lisäksi makua kastikkeeseen antavat etikka ja valkosipuli. Tässä versiossa on käytetty valmista biryanimaustetahnaa, jota myydään aasialaisissa ruokakaupoissa.

Chapati

Chapati-leipä on Intiassa arkileipää, joka tehdään tummista atta-jauhoista. Niitä myydään meilläkin aasialaisissa ruokakaupoissa, mutta niiden sijasta voi käyttää vehnä- ja grahamjauhoseosta.

Katkarapuvartaat_intialaisittain

Tikkamausteseoksessa marinoitujen jättikatkarapujen lisukkeina on kurkkuraitaa ja raikasta kachumber-salaattia. Tikkaravut ovat herkullisimpia ulkogrillissä tehtyinä, mutta ne voi paahtaa myös parilapannulla.

Lisää reseptejä Intiasta:
951430-intialainen-lammaspata.jpg
Innostu intialaisesta ruoasta, Ruoka.fi
Liedellä höyryää curry, Ruoka.fi
Intialaista ruokaa mausteiden ystäville, Kotiliesi.fi

X