granaattiomena
Hedelmäopas

Granaattiomena

Granaattiomena kätkee sisuksiinsa uskomattoman herkulliset siemenet. Sen mehu on herkullista nektaria ja maukkaat siemenet kruunaavat ruoat ja juomat.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: iStockphoto, Kari Hautala, Ari Heinonen

Granaattiomena näyttää ihan omenan ja sipulin risteytykseltä, mutta sen sisuksiin kätkeytyy upean helakan värinen malto, joka onkin sen ainut syötävä osa.

Katso myös: Granaattiomenan siemenet helposti talteen – katso videolta, miten se tehdään

Granaattiomenan syötäväksi kelpaamaton kuori on ruskeanpunainen ja nahkamainen. Hedelmä on parhaimmillaan kuoren ollessa kiiltävä.

Granaattiomenan sisus on lokeroinen ja täynnä siemeniä joita ympäröi kauniin punainen, mehukas ja raikas malto. Malto muistuttaa hieman punaisia viinimarjoja. Hedelmästä syödään vain malto, sillä hedelmälihan paksut väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.

Granaattiomena maistuu makeissa, suolaisissa ja juomissa

Granaattiomenaa, punajuurta ja vuohenjuustoa

Punajuuri-granaattiomena-vuohenjuustosalaatti sopii hyvin alkupalaksi. Kuva: Ari Heinonen

Syödessä hedelmä halkaistaan tai lohkotaan ja malto siemenineen syödään lusikalla. Hedelmän voi puristaa mehuksi ja sitä voi käyttää kastikkeiden mausteena.  Mallon voi nauttia jäätelön kanssa, ja se käy myös salaatteihin, ruokien koristeeksi ja mausteeksi sekä ihaniin jälkiruokiin.

kombuchabooli ja granaattiomenadrinkki

Paras alkoholiton booli on näyttävä ja maistuu erinomaiselta. Erilaiset marjat, hedelmälohkot, granaattiomenan siemenet ja yrtit tuovat boolin kaivattua särmää.

Granaattiomenan mehu on upean väristä ja moniin drinkkeihin värin antava punainen grenadiini tehdään juuri granaattiomenista.

Granaattiomena on myös varsinainen terveyspommi. Se sisältää paljon hyödyllisiä vitamiineja ja antioksidantteja. Kun haluat aloittaa päivän pirteänä tee hedelmästä  raikas ja terveellinen smoothie.

Sesonki vuoden pimeimpään aikaan

Muinaiset egyptiläiset ovat pitäneet granaattiomenaan pyhänä kasvina. Nykyään sitä viljellään paljon Välimeren alueella ja Etelä-Amerikassa, mutta se on kotoisin Persian ja Afganistanin seuduilta.

Granaattiomenan sesonki alkaa syyskuussa, kun hedelmiä tulee Euroopasta, Espanjasta ja Italiasta. Marraskuusta tammikuuhun hedelmää saadaan myös Israelista. Hedelmä tuo pirteyttä ja energiaa juuri vuoden pimeimpää aikaan. Silloin siitä kannattaa nauttia monissa ruoissa ja juomissa.

Säilytä granaattiomena viileässä

Granaattiomena säilyy varsin hyvin pitkään, etenkin, jos laitat sen jääkaappiin viileään tai vihanneslaatikkoon.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Katso myös Kotilieden granaattiomenalla maustetun suklaapiiraan ohje.

 

 

X