Ruoka

Granaattiomena – vitamiinipommi, joka hehkuu rubiinin lailla salaateissa, juomissa ja jälkiruoissa

Granaattiomena kätkee sisuksiinsa uskomattoman herkulliset siemenet. Sen mehu on raikasta nektaria ja kauniina hehkuvat siemenet kruunaavat ruoat ja juomat.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Otavamedia

Granaattiomenan kypsyyttä voi kokeilla painamalla hieman granaattiomenan kuorta.

Granaattiomena kätkee sisuksiinsa uskomattoman herkulliset siemenet. Sen mehu on raikasta nektaria ja kauniina säihkyvät maukkaat siemenet kruunaavat ruoat ja juomat.

Granaattiomena näyttää ihan omenan ja sipulin risteytykseltä, mutta sen sisuksiin kätkeytyy upean helakan värinen malto, joka onkin sen ainut syötävä osa. Listasimme yhteen parhaimmat granaattiomenareseptimme salaateista jälkkäreihin.

Tunnista kypsä granaattiomena

Granaattiomenan syötäväksi kelpaamaton kuori on ruskeanpunainen ja nahkamainen. Hedelmä on parhaimmillaan kuoren ollessa kiiltävä. Granaattiomenan kypsyyden voi varmistaa painamalla varovasti hedelmän kuorta. Mikäli kuori antaa hieman periksi, hedelmä on kypsä.

Granaattiomenan sisus on lokeroinen ja täynnä siemeniä joita ympäröi kauniin punainen, mehukas ja raikas malto. Malto muistuttaa hieman punaisia viinimarjoja. Hedelmästä syödään vain malto, sillä hedelmälihan paksut väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.

Syödessä hedelmä halkaistaan tai lohkotaan ja malto siemenineen syödään lusikalla. Hedelmän voi puristaa mehuksi ja sitä voi käyttää kastikkeiden mausteena.  Mallon voi nauttia jäätelön kanssa, ja se käy myös salaatteihin, ruokien koristeeksi ja mausteeksi sekä ihaniin jälkiruokiin.

Granaattiomena höystää salaatit juhlakuntoon

Mehukas ja syvänpunainen granaattiomena maistuu erityisen hyvin erilaisten juustosalaattien piristeenä. Viimeistele lempisalaattisi ripottelemalla sen pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Punajuuren ja vuohenjuuston liitto täydentyy ja raikastuu granaattiomenan siemenillä.

Talvikauden herkku, appelsiinisalaatti saa sopivaa terävyyttä granaattiomenasta. Punasipuli ja oliivit tekevät salaatista meze-pöydän herkun. Hehkuvan keltainen bulgursalaatti vie sekin Lähi-idän pitopöytiin. Viikunat ja granaattiomena tuovat salaattiin raikasta hedelmäisyyttä.

Talvikauden juhla-aterioiden hemaisevat herkut viimeistellään granaattiomenalla

Stiltonjuuston kanssa tarjottava hedelmäsalsa hehkuu granaattiomenan ansiosta syvän punaisena. Hedelmäinen juustoherkku maistuu esimerkiksi kalkkunan tai broilerin lisukkeena tai aterian päätöksenä.

Teresa Välimäen ohjeella valmistuvat pienet, juustoiset suupalat cocktail- tai glögijuhliin. Pienten suupaloiksi sopivien pizzojen täytteessä maistuvat viikunat, ilmakuivattu kinkku ja granaattiomenan siemenet

Juhla-aterian alkuun sopivat savuporomoussella täytetyt avokadon puolikkaat saavat särmää granaattiomenan siemenistä. Jättikatkaravun pyrstöt paistetaan vaniljavoissa ja piristetään granaattiomenalla juhlaan.

Granaattiomenasta väriä drinkkeihin ja vitamiineja smoothie-juomaan

Granaattiomena on myös varsinainen terveyspommi. Se sisältää paljon hyödyllisiä vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja runsaasti antioksidantteja. Kun haluat aloittaa päivän pirteänä tee hedelmästä raikas ja terveellinen smoothie.

Drinkit saavat granaattiomenasta paitsi upean, juhlaan sopivan värin myös raikasta makua.

Jälkiruokiin pilkahdus punaista

Raikas ja mehukas granaattiomena on kuin luotu jälkiruokiin. Se tuo niihin pirteyttä ja kauneutta. Granaattiomenan siemenet sopivat yhtä hyvin niin hedelmä-ja marjajälkiruokiin kuin suklaisiin unelmiin.

Sesonki vuoden pimeimpään aikaan

Muinaiset egyptiläiset ovat pitäneet granaattiomenaan pyhänä kasvina. Nykyään sitä viljellään paljon Välimeren alueella ja Etelä-Amerikassa, mutta se on kotoisin Persian ja Afganistanin seuduilta.

Granaattiomenan sesonki alkaa syyskuussa, kun hedelmiä tulee Euroopasta, Espanjasta ja Italiasta. Marraskuusta tammikuuhun hedelmää saadaan myös Israelista. Hedelmä tuo pirteyttä ja energiaa juuri vuoden pimeimpää aikaan. Silloin siitä kannattaa nauttia monissa ruoissa ja juomissa.

Säilytä granaattiomena viileässä

Granaattiomena säilyy varsin hyvin pitkään, etenkin, jos laitat sen jääkaappiin viileään tai vihanneslaatikkoon.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 6.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Granaattiomenan kuoriminen kolmella eri tyylillä – näin saat siemenet irti helposti

 

 

X