Grillaus

Grillaa kasviksia

Teksti: Anna.fi

Lähes kaikki kasvikset soveltuvat grillaukseen. Onnistut kasvisten grillauksessa, kun huomioit erilaisten ja erikokoisten kasvisten kypsymisajat. Mitä hitaammin kypsyvä kasvis on kyseessä, sitä enemmän esivalmisteluja se vaatii, ja sitä kauempana hiilloksesta se grillataan. Sivele kasvisten pintaa grillimarinadilla ja kääntele niitä usein, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Grillatut tomaatit

Kun saat grillin kunnolla hehkumaan, voit samalla kerralla grillata koko aterian niin, että ruuasta tulee värikäs, houkutteleva ja terveellinen. Grillattavaksi soveltuvat kaikenlaiset kasvikset muun muassa sipuli, tomaatti, kesäkurpitsa, paprika, maissi, herkkusienet, parsa, bataatti ja perunat.

Esivalmistele kasvikset ennen grillausta

Pese kasvikset puhtaiksi. Voit grillata kasviksia kokonaisina, mutta ne kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin siivuina tai lohkoina. Kookkaat sipulit ja perunat kypsyvät kokonaisina grillissä hitaasti. Siksi ne kannattaa esikypsentää mikroaaltouunissa tai kääriä folioon, ja laittaa heti grilliin sen sytyttämisen jälkeen, jolloin ne ehtivät kypsyä muun ruuanlaiton aikana.

Myös tomaatit sopivat kokonaisina grillattaviksi, mutta vesipitoisuutensa vuoksi ne kypsyvät parhaiten ilman foliota ja miedolla lämmöllä. Liian kovassa lämmössä tomaatit halkeilevat helposti.

Tomaatit voi grillata myös puolikkaina ja maustaa yrteillä tai rouhitulla mustapippurilla.

Juuresten grillaus onnistuu parhaiten noin sentin paksuisina siivuina, sillä ne vaativat pidemmän kypsymisajan kuin muut vihannekset. Paahda viipaleisiin kaunis pinta ilman öljyä ja sivele sitten juurekset öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Foliossa kasvikset hautuvat meheviksi

Höyry kypsyttää kasvikset meheviksi folionyyteissä. Nyytteihin laitettavat kasvikset suikaloidaan ohuiksi tikuiksi tai paloiksi. Nyyttejä kannattaa grillata jokaista ruokailijaa kohti 1 – 3, jolloin niistä ei tule liian isoja ja ne kypsyvät tasaisesti.

Folionyytti

Tee värikkäitä kasvisvartaita

Kasvisten grillaaminen lohkoina tai paloina onnistuu parhaiten, kun teet erilaisista kasviksista värikkäitä vartaita. Kasvikset lohkotaan tai viipaloidaan, ja palat kieritetään marinadissa.

Herkkusienet ja kirsikkatomaatit sopivat vartaisiin kokonaisina, mutta useimmat muut kasvikset kuten paprikat, sipulit ja kesäkurpitsa on syytä lohkoa ennen vartaaseen laittoa.

Kasvisvartaat

Puiset varrastikut liotetaan vedessä noin puoli tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät syty palamaan. Tasaisen kypsymisen varmistamiseksi varrastikkuja käännellään muutaman minuutin välein.

Kasvikset kannattaa laittaa vartaisiin tiiviisti, koska silloin vartaiden pyörittäminen on helpompaa eivätkä kasvikset pääse kuivumaan. 

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: Jorma Marstio

X