Grillaus

Grillattavien kymmenen kärjessä yllättää

Teksti:
Anna.fi

Atrian toteuttaman grillaustutkimuksen mukaan suomalaiset grillaavat edelleen mieluiten makkaraa, mutta kasvikset ovat yllättäen nousseet jo sijalle kaksi suosituimpien grillattavien listalla. 

grillaus

1970-luvulta lähes 1990-luvulle grillattava ruoka oli useimmiten lihaa ja makkaraa. Silloin trendiruokaa olivat erilaiset lihavartaat, jotka tirisivät punaisessa pienessä hiiligrillissä.

2000-luvulla pienet hiiligrillit palvelevat lähinnä retkikäytössä ja takapihan ovat vallanneet suuret kaasugrillit. Lihan ja makkaran lisäksi valmistetaan grillissä kokonaisia aterioita jälkiruokaa myöten.

Kasvisten rinnalla broileria grillataan perinteisten herkkujen lisäksi yhä enemmän. Viime vuosien suosikkeja ovat olleet ribsit, wingsit, nyhtöpossu ja raakamakkara.

Mitä Suomi grillaa?

 1. Makkara 77 %
 2. Kasvikset 70 %
 3. Possu 67 %
 4. Broileri 60 %
 5. Nauta/härkä 48 %
 6. Kala 37 %
 7. Perunat 34 %
 8. Pekoni 30 %
 9. Nakit 27 %
 10. Juustot 23 %

Tutkimuksen mukaan suomalaiset valitsevat tarkasti grillattavat tuotteet, 64 % kiinnittää huomiota tuotteiden tuoreuteen, 63 % makuun ja 50 % kotimaisuuteen. Myös hinnalla on merkitystä.

grilli pihalla

Millä grillataan?

 1. Kaasugrilli 50 %
 2. Muurattu tai valettu pihagrilli 28 %
 3. Nuotio tai avotuli 27 %
 4. Pallogrilli 21 %
 5. Sähkögrilli 19 %
 6. Muurikka 18 %

Lähes jokainen grillaa

Grillaus on suomalaisten suosikkipuuhaa. Jopa yli 90 % suomalaisista grillaa, 74 % grillaa säännöllisesti ja puolet grillaajista grillaa kerran viikossa. Grillaus on osa kesää ja lomailua. Rennon fiiliksen rinnalla grillauksen lopputuloksen onnistuminen on kuitenkin tärkeää.

Auringon paiste avaa grillikauden

Suomalaisten grillauskesä alkaa poutasäällä. Tutkimukseen vastanneista 21 % ilmoitti aloittavansa grillauksen kun aurinko paistaa. 11 % vastaajista ilmoitti grillaavansa ympäri vuoden ja 20 % kertoi aloittavansa grillauksen vappuna.

Mitä ilman suomalainen ei grillaa

Tutkimuksen mukaan lähes puolet vastaajista piti talouspaperia  grillaustarvikkeiden ykkösenä. Miehet kaipaavat myös grillaukseen kylmää juomaa ja naiset hyvää seuraa. Kolmasosa kertoo poutasään olevan edellytys grillaukselle.

Lähde: Atrian grillaustutkimus 4/15/2015

Atria toteutti grillaustutkimuksen yhdessä IROResearch Oy:n kanssa. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.

Kuva: Seppo Saarentola/Otavamedia

Teksti: Leena Kalliokoski

 

X