Päärynän muotoisen guavan maku on raikas ja hapahko. Guavan väri voi vaihdella keltaisesta vihertävään tai jopa punaiseen, sillä lajikkeita on useita.

Guava

Guavan hedelmälihankin väri vaihtelee keltaisesta rosaan. Hedelmäliha on kiinteää kuoren tuntumassa, keskellä pehmeää. Hedelmälihan pienet siemenet ovat syötäviä. 

Tuore guava on pehmeä ja tuoksuu voimakkaasti. Kuoritun guavan voi syödä sellaisenaan, käyttää jälkiruokiin tai soseuttaa kastikkeeksi. Guava sopii erinomaisesti  rahka- ja kermajälkiruokiin, leivonnaisiin, marmeladeihin, paistettavaksi, keitettäväksi ja uunissa kypsennettäväksi.

Guava kannattaa säilyttää viileässä +5 – +10 asteessa, muttei kuitenkaan jääkaapissa. Sen tuoksu on voimakas, joten säilytä se erillään muista elintarvikkeista, jottei sen maku tartu niihin. Guava on herkkä etyleenille, jota esimerkiksi tomaatti erittää, joten se kannattaa kurkun tavoin pitää erillään tomaateista.

Guava on peräisin Amerikan mantereitten trooppisilta alueilta. Nykyään sitä viljellään trooppisella vyöhykkeellä ympäri maailman.

Lähde: Kotimaiset kasvikset/Kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski

X