Ruoka

Helppo ja nopea pasta-ateria x 5 – kokeile avokadopastaa uudella twistillä sekä syntisen hyvää kantarelli-pekonipastaa

Kun kaapistasi löytyy hyvälaatuista pastaa, voit rakentaa herkullisen aterian melko yksinkertaisista raaka-aineista. Eikä aikaakaan kulu puolta tuntia kauempaa. Kokosimme tähän viisi suussa sulavaa pastaherkkua sekä vinkit pastan keittämiseen.

Teksti:
Leena Kalliokoski

Kokeile kokata avokadopastaa uudella twistillä!

Kun kaapistasi löytyy hyvälaatuista pastaa, voit rakentaa herkullisen aterian melko yksinkertaisista raaka-aineista. Eikä aikaakaan kulu puolta tuntia kauempaa. Kokosimme tähän viisi suussa sulavaa pastaherkkua sekä vinkit pastan keittämiseen.

Kiireisen kokin pelastus on pasta. Sinä aikana, kun pasta kiehuu kattilassa, valmistuu herkullinen kastike. Yleensä mitä yksinkertaisempi sen parempi.

Pasta jaetaan kahteen pääryhmään: tuorepasta, pasta fresca ja kuiva pasta eli pasta secca. Kuivalla pastalla tarkoitetaan tehdasmaisesti durum-vehnästä ja vedestä valmistettua pastaa. Tuorepastaan käytetään  usein varsinkin Pohjois-Italiassa kananmunaa.

Pastan keittäminen – ”al dente”

Pastan kypsentämisessä on muutama muistettava asia. Keitä pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä, isossa kattilassa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Noin 100 grammaa pastaa kohti tarvitaan litra vettä ja 1 tl suolaa. Pastaveden pitää kiehua reippaasti, kun lisäät pastan ja koko valmistuksen ajan. Sekoittele pastaa keittämisen aikana muutaman kerran, jotta se ei paakkuunnu.

Keittoaika riippuu pastan muodosta ja aineksista. Se kannattaa tarkistaa aina pastapakkauksesta. Tuorepasta kypsyy kuivaa pastaa nopeammin. Pastan tulisi olla ”al dente”. Täydellinen, kypsä pasta on valmista, kun se vielä tuntuu hieman kovalta hampaissa, tuorepasta saa olla hieman pehmeämpää.

Ennen kuin kaadat pastan lävikköön, ota talteen tilkka keitinvettä. Keitinvedessä on makua ja tärkkelystä. Voit käyttää keitinvesitilkan kastikkeen notkistamiseen tai viimeistelyyn.

Resepti: Pastaa ja pestoa

Perinteinen pesto valmistetaan basilikasta, mutta lisää vaihteeksi joukkoon parsakaalia ja manteleita. Parsakaalista, basilikasta ja manteleista pyöräytetty pesto sisältää reippaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Parsakaali, mantelit, valkosipuli ja basilikan lehdet laitetaan monitoimikoneeseen. Ainekset hienonnetaan tasaiseksi massaksi. Sitruunamehu ja oliiviöljy lisätään seokseen ja se pyöräytetään tahnaksi, joka maustetaan suolalla ja mustapippurilla.  Pestoa ohennetaan tilkalla pastan keitinlientä ja sekoitetaan sitten valmiin pasta joukkoon. Päälle parmesaaniraastetta ja maukas ateria on valmis.

Resepti: parsakaalipestoa ja spagettia

spagettia ja parsakaalipestoa
Parsakaalipestoa ja spagettia.

 

Resepti: Avokadopastaa uudella twistillä

Avokadopasta saa tässä reseptissä uudenlaista pirteyttä tomaattisalsasta. Parhaan makuinen salsa syntyy kypsistä ja mehevistä kirsikkatomaateista.

Hankalin homma tämän aterian valmistuksessa lienee syöntikypsien avokadojen löytäminen ja niiden kuoriminen. Voit kovertaa halkaistun avokadon ruokalusikalla ja soseuttaa sen sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Avokadosose maustetaan parmesaaniraasteella, valkosipulilla, sitruunamehulla, suolalla sekä pippurilla.

Tomaattisalsan teko on nopeaa ja helppoa. Tomaatit, basilikanlehdet ja sipuli silputaan, joukkoon lisätään tilkka oliiviöljyä. Salsan mausteiksi sopivat chili, suola ja pippuri.

Avokadotahna sekoitetaan valmiiseen pastaan ja päälle lisätään raikasta tomaattisalsaa.

Resepti: avokadopasta ja tomaattisalsa

avokadopasta ja tomaattisalsa
Parhaan makuinen salsa syntyy kirsikkatomaateista.

 

Resepti: Parmesaanipasta syntyy hetkessä

Kaikkien pastaruokien äiti syntyy vain parista aineksesta. Klassiseen pasta alfredoon kuuluu parmesaanijuusto, voi, suola ja mustapippuri. Tämä resepti on Miikka Järvisen ja Maija Kosken Apukokki Maailmalla– kirjasta, jossa reseptit on suunniteltu yhdessä lasten kanssa tehtäviksi.

Resepti: Pasta Alfredo

pasta alfredoon kuuluu parmesaanijuusto, voi, suola ja mustapippuri.
Pasta alfredoon kuuluu parmesaanijuusto, voi, suola ja mustapippuri.

Resepti: Sitruunaista lohipastaa

Sitruunan raastettu kuori ja mehu raikastavat lohipastan, muuta kastiketta ei tarvita. Kun haluat päästä lohipastan teossa helpolla, voit käyttää siihen tuoreiden lohifileiden sijaan myös lämminsavulohta. Silputtu salvia tuo kastikkeeseen uudenlaista makua.

Jos valmistat ruoan tuoreista lohifileistä, ruskista lohet nopeasti oliiviöljyssä paistinpannulla. Lämminsavulohelle riittää vain todella nopea, aavistuksen omainen kuumennus. Lisää lohen joukkoon sitruunan raastettu kuori ja -mehu sekä suola, mustapippuri ja salvia. Kääntele keitetty pasta nopeasti sitruunaisen lohen joukkoon, jotta kaikki maut tarttuvat pastaan.

Resepti: sitruunainen lohipasta

sitruunainen lohipasta

 

Resepti: Kantarelleja, pekonia ja pastaa

Kantarellien ja pekonin yhdistelmä on yksi parhaista. Kastikkeeksi riittää vain tilkka kermaa ja loraus valkoviiniä. Ruohosipuli maustaa kastikkeen kesäiseksi. Reseptissä on käytetty tortellineja, mutta yhtä hyvin pastaksi sopii spagetti tai fettuccine.

Resepti: Kantarellipasta

Kantarellipasta
Yhdistä kantarellit ja pekoni.

Poimi lisää pastareseptejä:

Siskonmakkara-spagetti

Juustomakaronit

Sinihomejuustokastike pastalle

Chilillä maustettu tomaattikastike pastalle

Spagettia ja simpukoita

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X