Vinkit

Helsinkiläinen kahvila x 3

Teksti:
Anna.fi

Kävimme kolmessa persoonallisessa kahvilassa, joissa tunnelma on kohdallaan ja kahvi ensiluokkaista.

Kahvila Fleuriste

Kahvila Fleuriste – Palanen Pariisia

Ikkunan takana jyrisee Helsingin Uudenmaankadun vilkas liikenne, mutta sisällä kahvila Fleuristessa on raukea aamupäivätunnelma. Henkilökunta täyttää juuri uunista tulleita sämpylöitä ja viimeistelee lounaskeittoa. Café crème -kupin takaa on mukava seurata kodikasta menoa keittiössä.

– Kahvilassani olen yhdistänyt oman elämänkokemukseni ja rakkauteni ruokaan, kukkiin ja keskieurooppalaiseen kahvilaelämään, Eija Limnell kertoo.

Ennen kahvilanpitäjäksi ryhtymistä Eija työskenteli 20 vuotta diplomaattina ulkoministeriön palveluksessa muun muassa Pariisissa ja Brysselissä.

– Mietittyäni pitkään elämäni suuntaa päädyin tekemään radikaalin elämänmuutoksen. Iduillaan oleva kahvila-kukkakaupan idea puhkesi kukkaan Aalto-yliopiston yrittäjäkurssin innostavassa ilmapiirissä.

Kahvila Fleuriste

Ennen kahvilan avaamista Eija ehti käydä myös kukkiensidonnan kurssin Pariisissa. Kolmen vuoden aikana alkuperäinen liikeidea on jalostunut järkevämmäksi. Alkuun kukkakauppa ja kahvila olivat tasa-arvoisessa asemassa, nyt Eija sitoo kukkia vain tilauksesta kahvilan aukioloajan ulkopuolella.

– Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin, ja katson tulevaisuuteen rohkeasti. Suunnittelen uuden keittiön rakentamista takahuoneeseemme ja haaveilen erilaisten kulttuuripainotteisten iltojen järjestämisestä.

Kahvila Fleuristen juuri uunista tulleet leivät saavat täytteekseen kasviksia

Toistaiseksi kaikki Fleuristen leipomukset ja ruoat, kakut, suolaiset quichet, sämpylät, salaatit ja sopat syntyvät paikan päällä pienessä keittiönurkkauksessa. Leipomista riittää aamusta iltaan, ja tuoksu kahvilassa on sen mukainen. Juuri uunista tulleet leivät ovat valmiina täytettäväksi tuoreilla kasviksilla.

– Olen myös kokeillut leipomoiden tuotteita, mutta itse tehty myy yksinkertaisesti paremmin. Valikoimamme ei ole laaja, mutta se vaihtuu päivittäin. Uusia soppaideoita etsin keittokirjoista ja lehdistä, hyviä piirakkaohjeita minulla on reseptivihkollisen verran, Eija kertoo.

Kuvauspäivänä ensiesityksensä sai kookos-kasviskeitto balsamico–marinoidulla lohella ja päivän kakkuna tarjottiin aitoa ranskalaista suklaakakkua.

Kahvila Fleuriste, Uudenmaankatu 13, Helsinki

Käpylän Kumma

Vihdoinkin, huokaistiin Käpylässä reilu vuosi sitten, kun Café Kumma vietti avajaisiaan. Vuosikausia ilman kahvilaa kärvistelleet käpyläläiset ottivat heti rennon kahvilan omaksi olohuoneekseen, ihan niin kuin Viivi Karilas oli toivonutkin.

Café Kumm - Viivi

Ennen kahvilan perustamista Viivi seilasi kymmenen vuotta rahtilaivoilla kokki-stuerttina.

– Kyllästyin merielämään ja halusin tehdä jotain itsenäistä, olla oma pomoni. Kahvilanpito ei silloin kyllä tullut mieleenkään, Viivi kertoo. Tuumaustauon ja yrittäjäkurssin jälkeen Viivi kuitenkin huomasi etsivänsä sopivaa tilaa pikku kahvilalleen. Se löytyi eräänä sunnuntaipäivänä Koskelantieltä, ihan sattumalta.

– Kahvilan nimikin vääntyi vahingossa isäni vitsistä. Kun on tummaa tummaa paahtoa ja vaaleaa paahtoa, miksei voisi olla myös kummaa paahtoa, Viivi kertoo.

Kummassa on huvikumpumaisen värikäs sisustus ja käsityöläisyys kunniassaan. Kahvilassa istutaan Jaana Paretskoin kierrätysmateriaaleista tehdyillä, myynnissäkin olevilla tuoleilla. Seinillä on lähiseudun taiteilijoiden vaihtuva näyttely. Myytävänä on myös pienimuotoisesti kahvia, korvakoruja ja keramiikkaa.

Kumman kahvi tulee Cafetoria Roasteryltä ja suodatinkahvi valutetaan käsityönä kupillinen kerrallaan. Mustikkafuffinit ovat Viivin itse tekemiä. Ne leivotaan paikan päällä päivittäin. Päivittäin hän myös hauduttaa kymmenen litran kattilallisen kasviskeittoa lounasasiakkaille. Muhkeat jenkkityyliset juustokakut tulevat Juustokakkutehtaasta Pikku Huopalahdesta.

suodatinkahvin valmistus Kahvila Kumma

Suodatinkahvi on taatusti juuri valmistettua – se syntyy käsipelillä asiakkaan silmien edessä.

– Voisin tietysti tehdä leipomuksia enemmän itse, mutta haluan panostaa kahvin laatuun, palveluun ja ihmisten kohtaamiseen. Tarvitsen myös yhden vapaapäivän viikossa, kahvilanpitäjä huokaa.

Eli paljon toivotut Kumman brunssit saavat ainakin toistaiseksi jäädä asiakkaiden haaveeksi.

Kahvila Kumman croissant

Kumman croissant on monelle lähiseudun asukkaalle paras päivän aloitus.

Café Kumma, Koskelantie 56, Helsinki,
lisätietoja Café Kumman Facebook -sivulta

Kahvila Sävy – kuin kaverin kotona

Kahvila Sävy on syntynyt intohimosta kahviin. Jo opiskeluaikoina Kaisa ja Mikko Sarén maistelivat espressoja ja perehtyivät kahvien alkuperään. Nyt kolmekymppisillä neljän lapsen vanhemmilla on jo toinen Sävy pyöritettävänään. Ensimmäistä pidettiin Kinaporinkadulla, nykyinen Sävy avattiin Aleksis Kiven kadulle viime keväänä.

Kahvila Sävyn kahvikuppi

Sävyssä juodaan vain tarkasti valittuja laatukahveja, esimerkiksi Gigantea Huilin alueelta Kolumbiasta ja Gichathainia Keniasta. Talon suodatinkahvi on oma sekoitus brasilialaista ja kenialaista kahvia.

Kahvila Sävyn kahvi

– Kahvi on ainoa asia, johon suhtaudumme puritaanisesti, se on priimaa. Muuten emme ota itseämme vakavasti, Kaisa sanoo nauraen.

Vaikka Kaisa ja Mikko ovat itseoppineita baristoja, molemmat ovat myös pärjänneet alan kilpailuissa. Mikko on saavuttanut pronssia latte art- eli maitokuvioinnin SM-kisoissa, Kaisa toimii nykyisin baristakilpailuiden tuomarina.

Kahvila Sävy - Kaisa

Sävyn miljöö on sopivan rosoinen, Kaisan mukaan antisisustettu. Sieltä täältä tiiliseiniltä rapsahtanut laasti, kristallikruunut ja sekalainen kalustus ovat osa Sävyn viehätystä. Kahvilan tunnelma on sekoitus rosoa ja romantiikkaa.

– Asiakaskuntammekin on hauska kombo. Meillä viihtyvät sekä lähiseudun bisnesihmiset, haalarimiehet, hipsterit että kotiäidit.

Kahvila Sävyn täytetty sämpylä

Sävyssä ei ole lainkaan keittiötä, ja se tietysti rajoittaa ruokatarjontaa. Rehevät voileivät tehdään leipomo Limbun juurileivästä ja höystetään oman talon yrttiöljyllä. Kehutut croissantit tulevat Belgiasta pakastevalmiina.

Silloin tällöin Kaisa innostuu tekemään myyntiin porkkanakakkua, joka sopii myös vegaaniasiakkaille. Tarvittaessa kakusta voi myös tehdä gluteenittoman. Oliiviöljy antaa Sävyn porkkanakakulle pikantin makuvivahteen.

Kahvila Sävy, Aleksis Kiven katu 12, Helsinki,
lisätietojaKahvila Sävyn Facebook-sivuilta

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Sampo Korhonen/SKOY

 

 

X