Ruoka

Herkkuja omenasta - monta tapaa hukata omenasato

Listasimme yhteen omenakauden parhaat herkut. Valitse suosikkisi ja löydät monta tapaa hukata omenasato.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Fariinisokeri antaa manteli-kaneliomenille ihanan paahteisen maun.

Listasimme yhteen omenakauden parhaat herkut. Valitse suosikkisi ja löydät monta tapaa hukata omenasato.

Omenaherkut hakusessa? Kaipaatko uusia omenareseptejä perinteisten piirakkareseptien rinnalle? Upota syksyn omenasato upeisiin hilloihin ja jälkiruokiin. Kokeile kotimaista omenaa myös suolaisiin ruokiin ja salaatteihin.

Omenaherkut maistuvat jälkiruokina

Teresa Välimäen mehevät marsipaanilla täytetyt uuniomenat ja vaniljakastike kruunaavat syksyn ateriat. Nämä omenaherkut maistuvat pistaasipähkinöiltä ja marsipaanilta sekä kanelilta.

Tiramisu on yksi kuuluisimpia italialaisiajälkiruokia. Tiramisussa maistuvat kahviin kostutetut keksit, mantelilikööri ja täyteläinen mascarponejuusto. Tässä reseptissä tiramisu raikastetaan hapokkailla omenilla.

Herkullinen omenapannari maistuu jälkiruokana, välipalana tai vaikka syksyn brunssipöydässä. Se tyydyttää makeannälän.

Hiillosomenat saavat ihanan paahteisen maun grillissä. Ne valmistuvat näppärästi grillin jälkilämmössä. Teresa Välimäen manteli-kaneliuuniomenat saavat fariinisokerista hurmaavan paahteisen maun. Kun lorautat vaniljakastikkeen näiden omenoiden päälle on menestys taattu. Omena-jogurttijäätelö maistuu koko perheelle.

Pyöräytä omenat smoothien joukkoon

Pirteä päivä alkaa herkullisella omena-kurkku -smoothiella. Vihreät kotimaiset omenat ja kotimainen kurkku ovat kevyitä herkkuja. Kurkussa on energiaa vain 10 kcal/100 g ja omenassa 32 kcal/100 g. Molemmissa on kuitenkin runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja roppakaupalla terveyttä edistäviä antioksidantteja.

Astetta täyteläisempi omenasmoothie saa makua marjoista, cashew-pähkinöistä ja mantelimaidosta, raikkautta sitruunamelissasta.

Lusikoitava smoothiebowl on näppärä väli-tai aamupala. Omenan kaverina maistuu avokado, pinaatti ja kurkku.

Omenaherkut ruoan lisukkeina tai kokonaisena ateriana

Kokeile paistettuja timjamiomenoita Teresa Välimäen tapaan. Metästys- ja linnustusaikaan omenoista syntyy mainio lisuke esimerkiksi sorsapaistille. Timjami maustaa makean hapokkaat omenat uudelle tasolle.

Tsatsiki on raikas kastike, joka sopii melkein mihin vain: salaatinkastikkeeksi, leipien täytteeksi, pihvin tai kalan kaveriksi. Yleensä se tehdään kurkusta, mutta kokeilepa vaihteeksi omenaa.

Omenalla höystetyt juustocrostinit maistuvat alkupalana tai vaikkapa saunaillan päätteeksi.

Omena-pekonipasta on upea makuyhdistelmä suolaista ja makeaa. Tämä herkullinen pasta-annos valmistuu alle 30 minuutissa ja maustuu vielä feta-juustomurusilla.

Omena tuo perinteiseen uuniloheen uudenlaisen ja raikkaan säväyksen. Teriyaki-omenalohi on sunnuntaiaterioiden aatelia.

Säilö omenaherkut purkkiin

Omenasatoa säilömällä syksyn maut saa huulilleen myös talvella. Maukas hillo syntyy, kun sekoittaa omenan joukkoon luumuja. Tässä reseptissä omena-luumuhillo maustetaan kanelilla ja tähtianiksella.

Kardemumma tuo potkua karviais-omenahilloon. Kokeile hilloa lempijuustosi  kanssa. Omena-inkiväärikompotti höystää aamupuurosta luksusta.

Omenachutney on hapanimelä hillomainen lisuke, joka sopii erinomaisesti intialaisten ruokien tai vaikkapa juustojen kanssa.

Artikkelia on muokattu 7.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Omenapiirakka on kauden himoituin herkku – listasimme Kotilieden suosituimmat reseptit

 

X