Makuja maailmalta

Ihanat, merelliset tapakset

13.6.2013 Teksti: Anna.fi

Suomalaisillekin hyvin maistuvia tapaksia voi valmistaa melkein mistä tahansa: lihasta, kalasta, juustosta tai kasviksista. Euroopan innoikkaimpina kalan ja äyriäisten syöjinä espanjalaiset suosivat tapaksissaan usein mereneläviä.

tapassimpukoita

Tapakset ovat paitsi herkullisia naposteltavia baareissa ja ravintoloissa, myös ihania itse valmistettuina ja kotona nautittuina. Ne toimivat myös erinomaisesti illanistuijaisten tarjottavina, sillä ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa isommallekin porukalle. Rento tapasten napostelu mahdollistaa myös jutustelun paremmin kuin perinteisen lämpimän ruoan nauttiminen.

Yksi tarina kertoo tapasten saaneen alkunsa espanjalaisissa baareissa, joissa sherrynjuojat kaipasivat jotakin, jolla peittää lasinsa banaanikärpäsiltä. Avuksi keksittiin  vaihtelevasti leivän, chorizo-makkaran tai kinkun siivu, joilla lasin saattoi peittää siemausten välillä. Suolainen kinkku ja makkara olivat omiaan herättelemään janoa, mikä lisäsi baarien juomamenekkiä. Siksi ei olekaan ihme, että pienet suolaiset syötävät tulivat baareihin jäädäkseen.

tapas-leipäset

Espanjalaisten rakkaus kalaan ja äyriäisiin näkyy vahvasti myös tapaksissa. Vaikka suosituimmat tapakset vaihtelevat jonkin verran alueittain, on ainakin yksi merellinen herkku, joka maistuu koko maassa: bacalao. Bacalao on turskasta suolaamalla kuivatettu kalalevy. Tätä yli maakuntarajojen nautittavaa kalaa tarjoillaan Espanjassa usein tapaksena.

Toinen tapaksena usein tarjoiltava kala on sardelli. Tapas-sardelli saa makunsa usein valkosipulilla ja persiljalla maustetusta marinadista. Myös eri tavoin marinoidut katkaravut ovat erittäin suosittuja tapaksia. Tavallisimpia marinadeja niille ovat valkosipuli- sekä chiliöljyt.

Ei pidä myöskään unohtaa mustekalaa, jota tarjoillaan usein friteerattujen renkaiden muodossa yhdessä valkosipulimajoneesin kanssa. Toisinaan tapaslautaselta löytyy myös friteerattuja pikkumustekaloja.

Tyypillisiä tapaksia

  • makkarat
  • ilmakuivattu kinkku
  • juustoviipaleet
  • katkaravut
  • uppopaistettu mustekala
  • perunamunakkaan siivut
  • marinoidut herkkusienet, paprikat ja oliivit
  • simpukat
  • marinoitu kala
  • suolattu turska
  • pienet lihapullat

Tapaksia voi tehdä mukaillen myös kotimaisista raaka-aineista. Yhdistele rohkeasti ja kehitä omia tapaksia. Kokeile vaikka näitä kotimaisia ja espanjalaisia makuja yhdisteleviä tapaksia kesäillan iloksi!

Kalapullat hauesta

Frittiahvenet

Tapasäyriäiset

Marinoitu lampaanmaitojuusto

Marinoidut tapas-oliivit

Tapaspyörykät

 

Teksti: Emmi Toivonen

Kuvat: Colourbox

Lue myös

Suosittelemme