Makuja maailmalta

Innostu intialaisesta ruoasta

Teksti: Anna.fi

Intialaiset osaavat loihtia arkisistakin aineksista kiehtovaa ruokaa, jonka salaisuus on eri makujen välisessä harmoniassa.

intialainen lammaspata

Ei ole olemassa vain yhtä intialaista ruokakulttuuria, vaan kymmeniä toisistaan poikkeavia intialaisia keittiöitä. Intian osavaltiot ovat erilaisia sekä ilmastoltaan, luonnonvaroiltaan, kulttuuriltaan että uskonnoltaan. Uskonnoista hindulaisuus ja islam vaikuttavat voimakkaimmin intialaiseen ruokaan. Vaikka hinduilla on vankka kasvisruokaperinne, monet heistä nauttivat myös lihaa, naudanlihaa lukuun ottamatta. Muslimeille taas sianlihan syönti on kielletty.

Intialaiset ovat aikojen kuluessa omaksuneet ulkomaisia vaikutteita ruokiinsa. Suuri vaikutus ruokakulttuuriin on ollut arabeilla, iranilaisilla ja kiinalaisilla, mutta ennen kaikkea moguleilla. Vallatessaan Intian he toivat mukanaan mausteita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Kun intialaiset yhdistivät ne omiin maitotaloustuotteisiinsa ja riisiin, syntyi kermaista kormaa, tuoksuvia biryaneita ja mausteisia pilahveja.

Punjabilainen kaali

Intialaisen keittiön kuusi perusmakua

Harmonisessa intialaisessa ateriassa yhdistyy kuusi perusmakua: hapan, suolainen, makea, mausteinen tai kirpeä, karvas jajumoava eli suuta suipistava maku. Useimmat perusmaut saadaan aikaan mausteilla ja maustesekoituksilla. Yleisimmät mausteet ovat erilaiset chilit, jeera eli juustokumina, kurkuma, korianteri, kaneli, inkivääri ja sarviapila, joka on hieman kitkerän makuinen kova siemen. Se antaa curryjauheelle sen ominaisen maun.

intialainen lassi

Intialaiset ruokaohjeet saattavat ensisilmäyksellä vaikuttaa hankalilta. Mausteluettelo on pitkä ja kun mausteet vielä lisätään vähitellen muutamien minuuttien välein, saa ruokaa tehdessä olla tarkkana. Mutta juuri mausteiden eripituiset kuumennusajat antavat intialaiselle ruoalle sen moniulotteisen maun. Muuten intialainen ruoka on teknisesti helppoa valmistaa. Eikä toisaalta ole vakavaa, jos jonkin itselle epämieluisan mausteen jättää pois ruoasta. Omia säätöjä voi hyvin tehdä, intialainen ruoanlaitto on joustavaa.

Intialaisten ruokien reseptejä

Rogan josh eli punainen lammaspata on alun perin kašmirilainen liharuoka, jonka täyteläisyys perustuu mausteiden runsauteen ja pitkään hauduttamiseen.

Punjabilainen kaali on yksi suosituimmista Pohjois-Intian kasvisruoista. Se sopii liharuokien lisukkeeksi tai kokonaiseksi ateriaksi esimerkiksi paistetun juuston ja leivän kanssa.

porkkanahalva

Porkkanahalva on yksinkertaisista aineksista valmistettu jälkiruokaherkku, jota Intiassa tarjotaan etenkin talviaikaan. Tarjoa porkkanahalva esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Pieni ruokapuoti intiakauppa

Hakaniemen Indian Marketista löytyy kattava valikoima intialaisia mausteita, myös harvinaisempia sortteja. Leipomisesta innostuneelle kaupassa on hyvä jauhovalikoima, ja pakastealtaasta löytyy sekä naan- että rotileipää. Erilaiset chutneyt, pikkelssit ja muut höysteet ovat Indian Marketissa edullisia ja hyvälaatuisia. Gheetä myydään sekä isoissa että pienissä purkeissa. Tuoretuotteita puodissa on vain vähän. Intialaisen ateriaan tarvittavien ruokatarpeiden täydennyksen voi hyvin tehdä kadun toisella puolella, Hakaniemen hallissa. Indian Market, Hakaniementorikatu 2, Hki

 

Löytöretki Intian keittiöihinOiva opus

Löytöretki Intian keittiöihin (H. F. Ullmann) on pätevä teos intialaisesta ruoasta innostuneelle. Kirja sopii hyvin myös aloittelevan curryntekijän keittiöön. Priya Wickramasinghen ja Carol Selva
Rajahin ohjeet ovat selkeitä ja riittävän perinpohjaisia. Ruokakuvat ovat silottelemattomia, ja runsas kuvitus intialaisesta elämänmenosta on mainiona lisämausteena.

Inspiraatiota muualta

 indianfoodforever.com
Valtava määrä ohjeita päivän jokaiselle aterialle sekä vegetaristeille että muille. Selkeästi jaotellut aihealueet.

indianfood.about.com
Erityisesti aloittelijalle sopivat sivut. Perusteelliset ohjeet ja hyvät vaihe vaiheelta -kuvat.

 sanjeevkapoor.com
Runsas reseptitarjonta, mukana myös terveellisten, parantavien ja lapsille mieluisten ruokien osiot.

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Pekka Holmström

X