Vihannesopas

Jamssi

Teksti: Anna.fi

Länsi-Afrikasta kotoisin olevat jamssit kuuluvat maukkaimpiin trooppisiin mukuloihin. Jamssilla voi ruokaohjeissa korvata perunan tai maa-artisokan. Se sopii hyvin leivonnaisiin ja paistettavaksi, mutta sitä voi myös keittää.

Jamssi

Länsi-Afrikassa jamssi on tavanomainen lisäke, jonka kanssa syödään maustettuja kastikkeita ja mahdollisesti lihaa tai kalaa.

Jamssin mukulat ovat nukkaisia, pitkänomaisia ja tummanruskeita. Kooltaan jamssin mukulat ovat 5-10 kiloisia. Suomeen tuodaan pienempi jamsseja,  kooltaan noin 30 – 50 cm pituisia. Jamssin kuori on kova, karkea ja usein karvainen. Malto on vaaleaa ja kiinteää.

Kuori ensin, pese vasta sitten

Jamssi kannattaa kuoria kuivana ja huuhtoa vasta sen jälkeen.  Märkänä jamssi on limainen ja vaikea käsitellä. Limaisuus häviää keitettäessä.

Jamssi säilyy parhaiten kuivassa ja viileässä.
 

Lähde: Kotimaiset kasvikset/kasvitieto

Teksti: Leena Kalliokoski

X