Vinkit

Jauheliha pelastaa arjen - mutta voiko sen valita väärin?

Teksti:
Anna.fi

Jauheliharuoat toimivat usein arjen pelastajina, koska ne syntyvät helposti ja halvalla. Voiko ruoan kuitenkin pilata valitsemalla väärän jauhelihan? 

Jauheliha on ylivoimaisesti suosituin lihatuote suomalaisissa kaupoissa. Vuodessa jauhelihaa menee kaupaksi noin 37 miljoonaa kiloa. Suosioon on syynsä: jauheliha on edullista, monikäyttöistä ja nopeaa ruokaa. 

Halpa sika-nauta ja suosiotaan kasvattava broileri

Kun katsoo jauhelihapakettirivistöjä kaupan kylmäaltaassa, on valikoima huikea. On paistijauhelihaa, kunnon jauhelihaa, sika-nautaa ja nauta-sikaa, maukkaampaa ja luomua. Mitä näistä nyt sitten valitsisi? Kaikki riippuu omasta mausta sekä siitä, mihin jauhelihaa aikoo käyttää.

Jauhelihavariaatioita on useita, mutta ei sentään niin paljoa kuin eri nimien kirjo antaa ymmärtää. Pääasiallisesti jauhelihat voidaan jakaa seuraavasti:

  • Sekoitejauhelihat, joihin kuuluvat sika-nauta, nauta-sika
  • Naudan jauhelihat, joihin kuuluvat muun muassa paistijauheliha, sekä eri rasvapitoisuuksien jauhelihoja
  • Broilerin jauheliha, jota myydään tavallisesti kananpojan jauhelihana
  • Muut jauhelihat, joita ovat esimerkiksi lampaan ja kalkkunan jauheliha

Myydyin jauhelihatyyppi on sekoitejauheliha, jota ostetaan vuodessa yli 18 miljoonaa kiloa. Toiseksi eniten myydään naudan jauhelihaa, jota menee noin 17 miljoonaa kiloa. Sekoitejauhelihan kärkisija selittyy monilta osin sillä, että se on edullisinta jauhelihaa. Uutena nousijana jauhelihojen joukossa on broilerin jauheliha, jota myydään nyt noin miljoona kiloa vuodessa. Sen suosio on kuitenkin jatkuvassa nousussa.

Mikä jauheliha sopii lihapulliin?

Mikä sitten olisi se sopivin jauheliha? Vastaus riippuu hyvin pitkälti siitä, millaista ruokaa on tekemässä. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että vähärasvainen jauheliha on parhaimmillaan ruoissa, joissa jauheliha ruskistetaan pannulla. Rasvaisempi jauheliha pääsee puolestaan oikeuksiinsa ruoissa, jotka vaativat pitempää kypsennystä.

Jauheliharuokien klassikko, lihapulla, syntyy yhtä hyvin vähärasvaisesta jauhelihasta kuin rasvaisemmastakin. Rasvapitoisuus vaikuttaa kuitenkin rakenteeseen, joten pehmeitä lihapullia kannattaa pyöritellä sika-nauta jauhelihasta. Kiinteämpien lihapullien ystävä käyttää esimerkiksi 10-prosenttista naudan jauhelihaa.

Vähärasvainen jauheliha sopii erityisesti keittoihin, tacojen tai tortillojen täytteeksi ja pizzaan. 

Rasvainen jauheliha soveltuu erinomaisesti laatikkoruokiin, kuten liha-makaronilaatikkoon ja murekkeisiin.

Tärkein tekijä on kuitenkin oma maku, eikä jauhelihaa voi koskaan valita väärin.

Kokeile näitä jauhelihareseptejä:

Jauheliha-perunasoselaatikko
W
allenbergin pihvit
K
ebab kasvisbulgurin kera
J
auheliha-punajuurikastike
Kotiliesi.fi: J
auhelihapizza

Teksti: Emmi Toivonen
Kuvat: Seppo Saarentola ja Marjo Tynkkynen/OM-arkisto

X