Makuja maailmalta

Kalaa, viiniä ja leivoksia - Lissabonin ruoka hurmaa

Teksti:
Anna.fi

Portugalilainen keittiö tunnetaan erityisesti kalaruoista ja viineistä, ja maassa syödään myös paljon keittoja ja makeita leivonnaisia. Portugalin pääkaupunki Lissabon on ruokaintoilija unelmakohde – tarjolla on kahviloita, kansanruokaa ja omaperäisiä viinejä.

Tanssit kauppahallissa

Lissabonin iso kauppahalli on Tejo-joen rannalla. Hallin parasta antia ovat runsaat hedelmä- ja vihannesvalikoimat. Hallissa järjestetään perinteiset tanssiaiset keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin kello 15–19.

Jos kokkaat itse, käy hakemassa hallista portugalilaisen kaalisopan, caldo verden, ainekset. Soppaa voi myös syödä hallin yhteydessä olevassa lounasravintolassa.

Belemin ihme

Pienet, vaatimattoman näköiset leivokset keräävät jokapäiväisen jonon belemiläisen kahvilan ovelle. Kyseessä on pasteis de Belém, 1700-luvulta asti leivotut rapeakuoriset vaniljatäytteiset leivokset, jotka nautitaan tomusokerilla ja kanelilla hunnutettuina, kahdella haukkauksella.

Aitoja Belemin leivoksia myydään vain Pastéis de Belém -kahvilassa, ja niiden resepti on salaisuus, mutta jäljennöstä, pastéis de nataa, tarjoillaan kaikissa Lissabonin kahviloissa.

Kahvinautintoja

Kahviloita on Lissabonissa joka nurkalla. Pieni kupponen vahvaa kahvia, bicaa, päättää lounaan ja illallisen. Aamulla ja iltapäivällä hörpitään maitokahvia, meia de leitea.

Liki kaikissa kahviloissa on tarjolla pastel de nata -vaniljaleivoksia, mutta jos haluat kahvin rinnalle muhkean ja paikalliseen tapaan supermakean kakkupalan, on parasta mennä konditoria-kahvilaan. Yksi maineikkaimmista konditorioista on Confeitaria Nacional, jonka kakkuvalikoima on parhaimmillaan iltapäivällä. Konditoriasta voi koota pakein myös kotiin vietäväksi.

Bica on espresson lähisukulainen, joka on maultaan hieman pehmeämpi johtuen kevyemmästä kahvin paahdosta. Sherryespresso ja Pastéis de nata johdattavat ajatukset takaisin Lissabonin pikkukahviloihin.

Maistele viinejä

Portugalilaisten viinien omintakeisuus syntyy siitä, että niihin käytetään paikallisia rypäleitä, joita ei muualla maailmassa ole. Suositeltava tapa tutustua Portugalin viineihin on käydä maistelemassa niitä ViniPortugal-yhdistyksen ylläpitämässä Sala Ogivalissa.

Maistelija voi itse valita neljä itseään kiinnostavaa viiniä. Palaute viineistä toimitetaan viininvalmistajalle. Jos jokin viini miellyttää erityisesti, sen voi ostaa mukaansa. Maistelu on ilmaista.

Kalaa ja vinho verdeä

Kalan ja äyriäisten ystävällä on Lissabonissa onnenpäivät. Lähivesistä nousee vielä hyvin kalaa, merenherkut ovat siis taatusti tuoreita. Tyypillisin annos on avotulella paahdettu kala pelkkien perunoiden ja sitruunalohkon kera.

Lissabonilaisen kalaleivän kyytipojaksi kuuluu vinho verde, kevyesti poreileva valkoviini Luoteis-Portugalista. Se on nappivalinta lounasviiniksi paitsi raikkautensa myös tavallista alhaisemman alkoholipitoisuutensa vuoksi.

Tuliaiskalat

Portugalilaiset kalasäilykkeet ovat laadukkaita ja valikoimat monipuoliset. Säilykepurkkeihin pakataan muutakin kuin tuttuja sardiineja. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi mausteliemeen säilötty mustekala, simpukat ja suolaturskasta tehdyt säilykkeet.

Conserveira de Lisboa on hurmaava vanhanajankauppa, jossa myydään ainoastaan kala- ja äyriäissäilykkeitä. Laadukkaissa säilykkeissä on kauniit etiketit, ja purkit pakataan säntillisesti ruskeaan puotipaperiin. Kuuden säilykkeen kokoelmalaatikko maksaa 20–30 euroa.Mojova herkku

Sen oudon hajun voi tuntea yllättäen missä vain – steriilissä marketissa, kujakaupan kulmalla tai kuppilan ovella. Kuivattu suolaturska, bacalhau, on portugalilaisten
kansallisherkku.

Pienessä kuppilassa Alfamassa mustanpuhuvaksi halstrattu kalapala tarjottiin keitettyjen perunoiden ja sipulin kera. Kun sen pinnalle pirskotteli piri-piri-öljyä, ruoka maistui, jos ei taivaalliselta, niin mojovalta kuitenkin. Ravintola Bacalhoeiro on suositeltava paikka tutustua turskaruokiin ja muihin kansallisherkkuihin, annokset ovat runsaita ja edullisia.
 

Toimittajat: Taina Salovaara ja Ruoka.fi
Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia

X