Vinkit

Kantarelliresepti x 3 – poimi parhaat kantarelliherkut!

Teksti: Anna.fi

Kantarelli eli keltavahvero on yksi tunnetuimmista sienistämme. Herkullinen keltalakkinen onkin helppo tunnistaa, vaikkei juuri sienestystä harrastaisikaan. Kantarelleista syntyy myös toinen toistaan maukkaampia ruokia. Tässä kolme taatusti maittavaa reseptiä kokeiltavaksi!

Kantarelleja löytää yleensä parhaiten heinä-lokakuussa. Nyt on siis paras mahdollinen aika kulkea silmät auki ja tarkkailla koivuvoittoisten metsien polkujen sivuja. Hyvän kantarellipaikan löytäneet tietävätkin, että samaan kohtaan kannattaa saapua seuraavinakin vuosina, sillä kantarelli kasvaa yleensä vuodesta toiseen samassa paikassa.

Sen lisäksi, että kantarelli on kaunis ja hyvänmakuinen, se on myös terveellinen. Kantarelleissa on runsaasti C- ja D-vitamiineja sekä mukavasti proteiinia ja kuitua. 

Kantarelli on varsin monikäyttöinen raaka-aine ruoanvalmistuksessa, eikä sitä tarvitse esikäsitellä. Siksi kantarellit sujahtavat näppärästi kastikkeisiin, keittoihin, muhennoksiin, piiraisiin ja säilykkeisiin. 

Ruoan terveellisyydestä kiinnostunut hurahtaa kantarelliohrattoon, jossa ravintoarvot ovat kohdallaan. Raaka-aineina käytetään kantarellien lisäksi parsakaalia ja ohrasuurimoita, joten ruoasta saa varsin hyvin kuitua, proteiinia ja vitamiineja.

Siikli-perunoiden kanssa tarjoiltava kantarelleilla täytetty uunisiika on täyteläistä kesäruokaa. Täytteenä olevat tuorejuusto ja sienet mehevöittävät kalaa ja korvaavat kätevästi erillisen kastikkeen. 

Erilaiset keitot ovat sieniruokien klassikoita. Tämä kantarellikeitto saa uuden sävyksen rapeasta lipstikasta, joka viimeistelee annoksen. Keiton pehmeän makumaailman takaavat kerma ja voi. Hienostunut vivahde syntyy valkoviinistä, tuoreista yrteistä sekä salottisipulista.

Kokeile myös näitä kantarellireseptejä:

Kantarellipyttipannu
Helppo kantarellilasagne
Roinisten kantarelli-pancettapasta
Helpot kantarellipiirakat
K
otiliesi.fi: Kantarellifocaccia

Kuvat: OM-arkisto
Teksti: Emmi Toivonen

X