Makuja maailmalta

Karjalanpiirakkaa vai saaristolaslimppua? 6 x perinneherkku Itä- ja Länsi-Suomesta

Perinneruoista saa leikkimielisen itä–länsi-ottelun – niin erilaisia ovat tavat maamme laidoilla. Valitse puolesi tai poimi parhaat molemmista.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Karjalanpiirakoiden salaisuus piilee kuoritaikinassa ja voisulassa.

Perinneruoista saa leikkimielisen itä–länsi-ottelun – niin erilaisia ovat tavat maamme laidoilla. Valitse puolesi tai poimi parhaat molemmista.

Karjalanpiiraat

Karjalanpiirakoiden salaisuus piilee kuoritaikinassa ja voisulassa. Perinneohjeen mukaan karjalanpiiraiden kuoritaikina pitää ajella niin ohueksi, että sen läpi voi nähdä seitsemän kirkon tornit.

Saaristolaislimppu

Makea saaristolaislimppu maistuu erityisen hyvältä graavilohen tai maustesilakoiden kanssa. Saaristolaislimpun aromi syntyy maltaista, siirapista ja kuminasta.

Piparjuuri_tai_tilliliha

Ruokavaikutteet tulivat Länsi-Suomeen usein lahden takaa Ruotsista. Sieltä ovat peräisin monet keittäen valmistetut liharuoat, myös tilli- ja piparjuuriliha.

Karjalanpaisti

Karjalanpaistia ei aikanaan kutsuttu karjalanpaistiksi, vaan lihapotiksi ja ruukku- tai uunipaistiksi. Ruoan makean paahteinen aromi syntyy vain hitaasti raukeassa uunissa hauduttamalla. Karjalaisessa ruoanlaitossa on olennaista ahkera uunin käyttö, perinteistä läntistä ruokakulttuuria on osuvasti kutsuttu keittäväksi keittiöksi.

Satakuntalainen_siikakeitto

Satakuntalainen siikasoppa on kirkaslieminen. Porilaisen sanonnan mukaan maidon lisääminen siikasoppaan on synti, jota ei saa anteeksi taivaassakaan.

Moderni_muikkupotti

Sian kylkiviipaleiden alla haudutetun muikkupotin modernissa versiossa on pekonia, joka antaa kaloille savun makua.

Jatka makumatkaasi ympäri Suomen:

923792-Ahvenanmaan_pannukakku.jpg

Ahvenanmaan pannukakku, Ruoka.fi Poronkäristys, Kotiliesi.fi
Sultsinat, Kotiliesi.fi
Korvapuustit, Ruoka.fi

X