Vinkit

Kauran uudet muodot: nyhtökaura ja puhtikaura, mitä ne oikein ovat?

Markkinoille rynnistäneet uudet kaurapohjaiset tuotteet ovat saaneet osakseen hehkutusta niiden terveellisyyden takia. Tuotteiden hinnatkin ovat aivan eri luokkaa kuin perinteisten kaurahiutaleiden. Mihin näitä tuotteita käytetään ja miten ne eroavat toisistaan?

Teksti:
emmitoivonen
Kuvat:
Valmistajat, Mirva Kakko, Marjo Tynkkynen/Otavamedia

Markkinoille rynnistäneet uudet kaurapohjaiset tuotteet ovat saaneet osakseen hehkutusta niiden terveellisyyden takia. Tuotteiden hinnatkin ovat aivan eri luokkaa kuin perinteisten kaurahiutaleiden. Mihin näitä tuotteita käytetään ja miten ne eroavat toisistaan?

Terveellinen kaura

Kaura on ollut jo tovin kuumaa kamaa ruokamaailmassa. Suomessa kaurasta on innostuttu enemmän vasta viime vuosina, vaikka sen hyvistä ominaisuuksista on kansanperinnetietona puhuttu vuosikymmeniä.

Kuitupitoisuutensa, tarkemmin ottaen vesiliukoisen beetaglukaanin, vuoksi kauraa voidaan pitää tutkimustiedon valossakin varsin tervellisenä raaka-aineena. Beetaglukaanin on todettu alentavan kolesteroliarvoja ja myös EU on hyväksynyt kyseisen terveysväittämän. Suositusten mukaan beetaglukaania tulisi nauttia vähintään 3 grammaa vuorokaudessa toivotun hyödyn saavuttamiseksi.

kaurahiutaleet
Kaurahiutale: Proteiinia 14 g/100 g Rasvaa 8 g/100 g Hiilihydraatteja 54 – 60 g/100 g Ravintokuitua 10 – 11 g/100 g

Kohuttu nyhtökaura

Uudet kauravalmisteet eivät ole suoranaisia kilpailijoita perinteisille kaurahiutaleille, joista yleisimmin valmistetaan puuroa. Nyhtökaura on tarkoitettu ruoanlaitossa lihan tapaan käytettäväksi, kun taas puhtikaura on suunniteltu ennen kaikkea nesteen joukkoon sekoitettavaksi smoothieden täydentäjäksi.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta ja herne- sekä härkäpapuproteiinista. Kauran osuus valmiista tuotteesta on 14 prosenttia. Tuotteen proteiinipitoisuus on varsin korkea, noin 30 prosenttia, mutta kuidun määrä jää suunnilleen 2,5 prosenttiin.

Ravintokuidun määrästä huolimatta nyhtökaurassa on sataa grammaa kohden 1,2 grammaa beetaglukaania eli lähes puolet päivittäisestä vähimmäisannoksesta. Yhdestä kaurapuuroannoksesta (40 grammaa hiutaleita) saa niin ikään noin puolet päivän suositellusta beetaglukaaniannoksesta.

Nyhtökauraa on saatavilla 250 gramman pakkauksissa ja kolmessa eri maussa: maustamaton, kaffirlime-seesaminsiemen-inkivääri sekä tomaatti-savupaprika-lehtipersilja. Yhden nyhtökaurapaketin hinta on noin 4,5 euroa.

nyhtökaura
Nyhtökaura: Proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g Rasvaa 4,3 – 5,1 g / 100 g Hiilihydraatteja 7,5 – 9,4 g / 100 g Ravintokuitua 2,4 – 2,5 g/100 g

Puhtikaurasta nopea aamupala

Toisin kuin nyhtökaura, vuoden 2016 suomalaiseksi elintarvikkeeksi valittu puhtikaura kilpailee kaurapuuron kanssa paikasta suomalaisten aamiaispöydässä. Puhtikaura on tarkoitettu kylmän nesteen joukkoon sekoitettavaksi nopeaksi aamu- ja välipalaksi. Hienojakoinen kaurapuuteri turpoaa nesteeseen sekoitettuna nopeasti ja tekee olon täydeksi.

Puhtikauran ravintoarvot ovat hyvin pitkälti samaa luokkaa kuin tavallisten kaurahiutaleidenkin. Suurimman poikkeuksen muodostaa beetaglukaanipitoisuus, joka on puhtikaurassa 5,5 grammaa 100 grammaa kohden. Tavallisissa kaurahiutaleissa beetaglukaanipitoisuus on keskimäärin hieman alle neljä grammaa.

Yhdessä puhtikaurapakkauksessa on 750 grammaa ja siitä saa 18 kerta-annosta. Yhden purkillisen hinta liikkuu 10 euron tietämillä.

puhtikaura
Puhtikaura: Proteiinia 13 g/100 g Rasvaa 7 g/100 g Hiilihydraatteja 58 g/100 g Ravintokuitua 11 g/100 g

 

Lähteet: Gold&Green Foods, Fineli, puhtikaura.fi, Teppo Yli-Hemmilä/Viipurilainen kotileipomo

Lue lisää nyhtökaurasta ja kokeile reseptejämme:

Nyhtokaura_hodari

Nyhtökaurahodarit

Nyhtokaurapyttipannu

Nyhtökaurapyttipannu

Nyhtokauraburgerit

Nyhtökauraburgerit

Nyhtökaura, mainio vaihtoehto lihalle – näin teet siitä ruokaa helposti ja nopeasti

Kotiliesi.fi: Blonditiinan nyhtökaurakulho eli pulled oats bowl

X