Vinkit 27.9.2017

Keittojen aateliset: siskonmakkarakeitto, bouillabaisse viisi muuta lusikoitavan hyvää soppaa

Kokosimme tarjolle tuttuja ja kotoisia keittoja sekä muun maailman eksoottisia makuja. Pistä lusikka soppaan ja nappaa tästä vaihtelua ruokapöytään.

Keitot ovat mainiota ruokaa, ne valmistuvat nopeasti ja niistä saa loihdittua maittavan aterian melko edullisesti. Isolla soppakattilallisella kestitset suuremmankin joukon kylläiseksi. Aineksia ja mausteita vaihdellen ja mielikuvitusta käyttäen keitto muuntuu moneksi.

Kotimaiset juurekset kunniaan

Tämän juureskeiton juju piilee paahdetuissa juureksissa. Keittoa varten naurista, perunaa ja lanttua paahdetaan 200-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

Maito ja voi kuumennetaan kattilassa, paahdetut juurekset lisätään maitoseoksen joukkoon ja soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos keitosta tulee liian paksua, sitä voi ohentaa vedellä. Mausteeksi riittää suola ja persiljasilppu.

paahdettu juureskeitto

Resepti: paahdettu juureskeitto

Pähkinäistä kesäkurpitsakeittoa

Noin puolessa tunnissa vaivatta valmistuva kesäkurpitsakeitto hurmaa pähkinäisellä maullaan. Keiton ainekset kuullotetaan voissa pannulla ja keitetään kypsäksi. Keitto soseutetaan sauvasekoittimella ja maustetaan. Peruna ja tilkka kermaa tuovat täyteläisyyttä pehmeään kesäkurpitsakeittoon. Viimeistele kesäkurpitsakeitto paahdetuilla hasselpähkinämuruilla. Kesäkurpitsakeitto sopii hyvin myös aterian alkuun.

kesäkurpitsa-hasselpähkinäkeitto

Resepti: kesäkurpitsa-hasselpähkinäkeitto

Siskonmakkarakeitolla lähtee nälkä

Siskonmakkarakeitto kuuluu arkiruokien aatelistoon ja lapsiperheiden suosikkiruokiin. Eikä syyttä. Miten mainiolta se maistuukaan voilla sivellyn paahdetun tumman leivän kanssa.

Runsaasti kasviksia sisältävä perinteinen siskonmakkarakeitto on kaiken lisäksi edullista ruokaa ja vaivatonta valmistaa, aikaa kuluu noin puolisen tuntia. Siskonmakkarat lisätään keittoon kiehumaan pieninä pallukoina ja maustetaan lopuksi tuoreella persiljasilpulla. Kiireisen siskonmakkarasoppa syntyy raastetuista tuoreista juureksista tai pakastetuista vihanneksista.

Resepti: perinteinen siskonmakkarakeitto

Kalakeittoa ranskalaisittain

Kuuluisa ranskalainen klassikkokeitto, bouillabaisse on alun perin lähtöisin Marseillen kaupungista Ranskasta. Tarinan mukaan köyhät kalastajat valmistivat keiton itselleen pikkukaloista, jotka eivät olleet käyneet kaupaksi. He keittivät kalojen ruodoista ja vihanneksista maukkaan liemen, johon lisäsivät kalat lopuksi kypsymään. Keitto tarjottiin valkosipulilla maustetun majoneesin ja tuoreen leivän kanssa.

Aidon, oikean bouillabaissen reseptiä tuskin kukaan ihan varmasti taitaa, mutta yleisen tiedon mukaan keitosta löytyy ainakin eri kalalajeja ja äyriäisiä, fenkolia, perunoita, valkosipulia, oliiviöljyä, tomaattia, sahramia, suolaa ja pippuria.

Arkiseen ja nopeasti valmistuvaan kala-äyriäiskeittoon voi hyvin käyttää yhtä kalalaatua, vaikkapa kuhaa tai lohta sekä pakastekatkarapuja.

helppo_bouillabaisse

Reseptit:

helppo bouillabaisse
bouillabaisse ja rouille (valkosipulimajoneesi)

Täyteläistä linssikeittoa intialaisittain

Mausteinen linssikeitto on nopea, ruokaisa ja edullinen arkiruoka, jonka maku vain syvenee uudelleen lämmitettäessä. Curry, inkivääri, garam masala ja valkosipuli ryhdistävät kookosmaidolla täyteläistetyn keiton.

Keiton voi tehdä myös esikypsennetyistä säilykelinsseistä. Lisää tällöin kypsät linssit keittoon yhtä aikaa tomaattimurskan ja kookosmaidon kanssa. Linssikeitto viimeistellään korianterilla maustetulla jogurtilla ja tarjotaan tuoreen naanleivän kanssa.

intialainen linssikeitto

Resepti:  intialainen linssikeitto

Jauhelihasta misokeittoa

Jauhelihakeitto saa ihan uutta twistiä, kun valmistat sen japanilaisittain. Keitto syntyy helposti misotahnasta. Soijapavuista ja viljasta valmistettu misotahna kuuluu japanilaisen keittiön perusraaka-aineisiin. Pinaatti, täysjyvänuudeli, vähärasvainen jauheliha ja kananmuna tekevät keitosta täydellisen aterian.

Lämmittävä keitto sopii mainiosti myös flunssantorjuntaan, sillä misotahnan lisäksi keitto maustetaan chilillä, valkosipulilla, inkiväärillä ja tilkalla sherryä.

jauheliha-misokeitto

Resepti: jauheliha-misokeitto

Kanakeittoa Meksikosta

Meksikolainen kanakeitto syntyy joutuisasti kypsästä broilerinlihasta. Valkosipuli, kumina, kuivattu oregano ja chililastut tuovat lämpöä tomaattipohjaiseen keittoon. Loraus limetinmehua raikastaa mausteisen keiton.

Viimeistele meksikolainen kanakeitto ennen tarjoilua jogurtilla, avokadopaloilla, tuoreella silputulla korianterilla ja maissilastuilla. Ruokaisa kanakeitto sopii erityisen hyvin treenaajan ruokavalioon.

meksikolainen kanakeitto

Resepti: meksikolainen kanakeitto

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi