Ruokajutut

Kesäkeitto on kesäruokien ykkönen – näillä herkullisilla ohjeilla onnistut!

Kesäkeitto herättää ruokamuistoja niin hyvässä kuin pahassakin. Karkota pakastevihanneksista keitetyn kesäkeiton aiheuttamat karmeat painajaiset ja keitä soppa kesän tuoreimmista raaka-aineista. Varhaisvihanneksista valmistettu kesäkeitto on alkukesän kiistaton kunkku.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kesäkeitto on alkukesän suosikkiruoka, joka on helppo maustaa mieleiseksi. Kokeile myös kylmänä!

Kesäkeitto herättää ruokamuistoja niin hyvässä kuin pahassakin. Karkota pakastevihanneksista keitetyn kesäkeiton aiheuttamat karmeat painajaiset ja keitä soppa kesän tuoreimmista raaka-aineista. Varhaisvihanneksista valmistettu kesäkeitto on alkukesän kiistaton kunkku.

Monen mielestä kesä ei tule ilman perinteistä kesäkeittoa. Poimi vinkit täydellisen kesäkeiton valmistukseen ja nappaa talteen viisi maukasta ohjetta.

Satsaa sesongin raaka-aineisiin

Kesäkeitto on sesonkiruokaa ja se tulee valmistaa tuoreista varhaisvihanneksista: varhaisperunat, uuden sadon naattiporkkanat, herneet ja kukkakaali ovat ne perinteisimmät kesäkeiton raaka-aineet, mutta myös nauris, varhaiskaali ja retiisi istuvat sopan makumaailmaan. Kasviksia ei tarvitse kuoria, pelkkä huolellinen pesu riittää. 

Varmin tapa pilata kesäkeitto on keittää kasvikset pehmeiksi ja muhuisiksi. Tarkkaile kasvisten kypsyyttä ja jätä ne reilusti napakoiksi.

Lohko nopeasti kypsyvät kasvikset isommiksi paloiksi ja pilko hitaammin kypsyvät pienemmiksi. Vaihtoehtoisesti voit lisätä kasvikset kattilaan myös kypsymisjärjestyksessä. Ensin perunat ja porkkanat, sitten kukkakaalinnuput, lopuksi herneet. Tuoreet yrtit lisätään soppaan vasta juuri ennen tarjoilua.

Makua liemeen kermasta, sulatejuustosta tai kookosmaidosta

Perinteisesti kesäkeitto tehdään täysmaitoon ja liemi suurustetaan vehnäjauhoilla. Kerma tekee kesäkeitosta astetta täyteläisemmän, kaurakerma sopii vegaaniseen ruokavalioon. Kookosmaito puolestaan vie makumatkalle Aasian suuntaan. Liemeen voi vaihtoehtoisesti lisätä purkin Koskenlaskija-sulatejuustoa. Juhlaversioon sopii loraus valkoviiniä.

Lisäämällä liemeen erilaisia kasviksia tai maustamalla sopan piparjuurella tai korianterilla saat siihen uutta, jännittävää värinää. Jos kaipaat keittoon ruokaisuutta, lisää joukkoon savukalaa tai vaikkapa mökkilaiturilta narrattuja ahvenia. Vegaani rikastaa sopan savutofulla.

Perinteinen kesäkeitto

Perinteisen kesäkeiton maukas liemi syntyy kuullottamalla kasvikset voissa ennen keittämistä. Liemi suurustetaan vehnäjauhoilla ja maustetaan lopuksi tuoreella tillillä sekä persiljalla. Myös pinaatti sopii perinteisen kesäkeiton joukkoon.

perinteinen kesäkeitto
Tuoreet varhaisvihannekset ja samettinen liemi ovat perinteisen kesäkeiton sielu.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Perinteinen kesäkeitto:

1 nippu (n. 400 g) porkkanoita
1 (n. 500 g) kukkakaali
650 g uusia perunoita
2-3 (n. 100 g) uutta sipulia varsineen
(50 g voita)
1 1/2 l vettä
1/2 dl kasvisfondia
200 g riivittyjä herneitä
50 g tuoretta pinaattia
1 rkl täysjyvävehnäjauhoja
1 l (täys)maitoa
1 dl silputtua lehtipersiljaa
1 dl silputtua tilliä
rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

1. Kuori ja viipaloi porkkanat, paloittele kukkakaali, lohko perunat ja hienonna sipuli.

2. Sulata voi kattilassa ja pyörittele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuria myllystä. Anna kiehua 15 minuuttia.

3. Lisää joukkoon herneet ja suikaloitu pinaatti.

4. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna keiton vielä kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää keittoon silputtuja yrttejä. Tarkista suola.

Kesäkeitto aasialaisella twistillä

Vietnamilaisen kesäkeiton juju on kirkas, mausteinen liemi, jonka maun voi halutessaan pyöristää kookosmaidolla. Nuudelit sekä kaali ja nauris ovat hauskoja sattumia perunoiden ja muiden perinteisten varhaisvihannesten sijaan. 

vietnamilainen kesäkeitto
Vietnamilaiseen kesäkeittoon maun tuovat chili, inkivääri ja tähtianis.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Vietnamilainen kesäkeitto:

200 g täysjyvänuudeleita
3 cm:n pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 tähtianista
2 rkl tummaa sokeria
1 1/4 l kasvislientä
3 nippuporkkanaa
2 nippua sipulia
2 valkoista naurista
pala kaalia
herneitä
1 limetin mehu
1 punainen chili
1 rkl thai-kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
tuoretta korianteria, minttua ja basilikaa

Valmistusohje

1. Hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi, lisää tähtianikset ja sokeri. Suikaloi kasvikset ja lisää ne liemeen.

2. Anna kiehua noin 5 minuuttia ja lisää limettimehu, viipaloitu chili, kalakastike ja soija. Peitä kattila kannella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa.

3. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja jaa ne annoskulhojen pohjalle. Kauho päälle keitto ja lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä.

Kesäkeitto savukalalla

Tämän kesäkeiton rikastaa savustettu kala. Kirkasta liemeä ei täytelöitetä kermalla, vaan pehmeyttä tuo reilu nokare voita. Lisää kala kuumaan liemeen, mutta älä keitä sitä.

kalastajan kirkas kesäkeitto
Kesäkeitto kuuluu satokauden alkuhuumaan. Silloin savustettu kala rikastaa keiton.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Kalastajan kirkas kesäkeitto:

8 dl vettä
1 kevätsipuli pilkottuna
1 pieni kukkakaali
12 uutta perunaa
4 pientä porkkanaa
2 dl herneenpalkoja
1 puntti tilliä
1 kala, kuten pieni siika, ruodottomaksi perattuna
50 g voita
1 tl sitruunatimjamia
1/4 tl mustapippuria
tarvittaessa suolaa

Valmistusohje

1. Kuumenna vesi. Lisää pestyt perunat kokonaisina sekä paloitellut, raaputetut porkkanat ja pienityt kukkakaalit sekä pilkottu kevätsipuli. Anna kiehua kymmenen minuuttia.

2. Lisää kokonaiset herneenpalot. Kiehauta. Mausta keittopohja tillisilpulla ja voilla. Lisää paloiteltu ja ruodottomaksi siivottu kala. Anna kuumentua viisi minuuttia.

3. Tarkista suolaisuus ja mausta liemi yrtein ja pippurein.

Piristä kesäkeitto piparjuurella

Piparjuuri ja retiisit antavat kesäkeitolle pikantin säväyksen. Kerma ja ripaus sokeria pyöristävät maun.

piparjuurella maustettu kesäkeitto
Kesäkeitto on raikas ruoka, jossa maistuvat ihanan tuoreet kasvikset ja juurekset. Piparjuuri tuo keittoon hurmaavaa kirpeyttä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Piparjuurella maustettu kesäkeitto:

8 pientä uuden sadon naattiporkkanaa
400 g uuden sadon kukkakaalia
8-10 kpl uusia pieniä perunoita
4-5 retiisiä
8 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl herneitä
2 dl kermaa
1-1 1/2 tl piparjuuriraastetta
ripaus sokeria

Valmistusohje

1. Kuori ja suikaloi porkkanat. Lohko kukkakaali kukinnoiksi. Paloittele hyvin pestyt perunat sekä siistityt ja puolitetut retiisit.

2. Pane vihannekset kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Lisää herneet, kerma, piparjuuriraaste ja ripaus sokeria. Kiehauta seos ja tarjoa rapean leivän kera.

Kylmä kesäkeitto

Kylmä keitto maistuu ihanan raikkaalta kuumana kesäpäivänä. Tämä keitto on veikeä muunnos perinteisestä kesäkeitosta. Hapatettu maitojuoma kefiiri ajaa liemen virkaa, sattumina on retiisiä ja kurkkua sekä paahdettuja cashewpähkinöitä.

kylmä kesäkeitto
Kylmä keitto maistuu kuumana kesäpäivänä. Cashewpähkinät tuovat kylmään kesäkeittoon rapsakkaa suutuntumaa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Kylmä kesäkeitto:

25 g cashewpähkinöitä
1/2 nippua retiisiä
10 cm:n pala kurkkua
silputtua tilliä ja basilikaa
4 dl kefiiriä
1/2 tl suolaa
vastajauhettua pippuria
(1 pieni valkosipulinkynsi)

Valmistusohje

1. Paahda ja rouhi pähkinät. Viipaloi retiisit, kuutioi kurkku. Silppua yrtit.

2. Mausta kefiiri suolalla, pippurilla ja halutessasi raastetulla valkosipulilla. Lisää joukkoon kasvikset ja pähkinät. Ripottele pinnalle yrttejä.

X