Ruoka

Kesän kuumin grillimenu maistuu myös vegaaneille

Yhä useampi on lisännyt kasviksia ruokavalioonsa ja monet ovat jättäneet lihan kokonaan lautasiltaan. Kun eläinkunnan tuotteet eivät maistu, tirisee grillissä makkaran ja ribsien sijaan porkkanat ja tofu.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Yhä useampi on lisännyt kasviksia ruokavalioonsa ja monet ovat jättäneet lihan kokonaan lautasiltaan. Kun eläinkunnan tuotteet eivät maistu, tirisee grillissä makkaran ja ribsien sijaan porkkanat ja tofu.

Vegaaniruokavalioon sopivia tuotteita, kuten tofua löytyy nykyään jo perusmarkettien hyllyiltä ja harvinaisempiakin herkkuja, kuten seitania, quornia ja tempehiä suuremmista ruokakaupoista. Ne toimivat hyvinä proteiininlähteinä ja sopivat grilliin lihan sijaan. Myös maidon ja juuston kaltaisia tuotteita löytyy soijasta ja kaurasta valmistettuina. Niitäkään ei välttämättä tarvita, sillä herkullinen kasvismenu syntyy myös perinteisistä raaka-aineista.

Vegaaniset herkut syntyvät usein melko vaivatta perusohjeita hieman muuttamalla. Koska vegaanit eivät kelpuuta lautaselleen mitään eläinperäistä, esimerkiksi hunaja vaihtuu sokeriin tai vaahterasiirappiin ja voi kasviöljyihin.

Kokosimme yhteen kesän parhaan grilliaterian, josta vannoutuneinkaan lihansyöjä ei jää pihviä kaipaamaan.

bruschettat ja artisokkahummus

Alkupalana maistuu rapeaksi grillattu leipä erilaisten tahnojen kera. Tarjolla voi olla useampaakin levitettä, sillä ne syntyvät käden käänteessä sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Artisokkahummukseen tarvitset vain säilöttyjä artisokkia ja purkillisen kikherneitä. Sipaise levitettä grillatun leivän päälle ja kruunaa kasvisbruschettat makeilla tomaateilla sekä tuoreilla yrteillä tai rucolasalaatilla.

hernehummus

Perinteinen hummus saa kesäisen värin ja raikkaan vivahteen, kun korvaat kikherneet kotimaisilla tuoreilla herneillä. Makua antavat sitruunamehu, tahini ja valkosipuli, mutta halutessasi voit maustaa tahnan vielä tuoreilla yrteillä. Sekaan lisättävän jogurtin voi jättää pois ja lisätä hieman oliiviöljyn määrää tai korvata sen soijapohjaisella vaihtoehdolla tai kaurasta valmistetulla creme fraichella. Tarjoa hernehummus paahdettujen leipäviipaleiden kera tai kokeile sitä esimerkiksi salaatin seassa.

grillisalaatti 

Kesällä kasvikset ovat maukkaimmillaan, mutta grillin kautta niihin syntyy ihan uudenlainen hehku. Melkeinpä mitä tahansa kasvista voi grillata. Tuttujen tomaattien ja kesäkurpitsojen lisäksi grillissä paahtuvat myös esimerkiksi avokado sekä retiisi, jonka maku pehmenee kuumenneuksen myötä. Levitä grillatut kasvikset raikkaan salaattipedin päälle ja mausta grillisalaatti situunaisella kastikkeella sekä tuoreilla yrteillä.

tofuvartaat ja pähkinäkastike

Tofulla on hieman hankalasti valmistettavan ruoan maine, mutta herkullisen tofun salaisuus on varsin yksinkertainen. Pyyhi tofu huolella, kääri se pyyhkeen sisään ja aseta päälle hetkeksi paino. Kun pinta on kuiva ja sisältäkin on valunut ylimääräinen neste, syntyy tofuun rapea paistopinta ja maukas aromi.

Tofu sopii hyvin vartaisiin. Herkullinen marinadi syntyy seesamöljystä, inkivääristä ja chilistä. Lisäksi vartaaseen voi pujottaa kasviksia, kuten tomaattia, herkkusieniä ja sipulia tai vaikka grillissä ihanan makeaksi paahtuvaa ananasta. Tofuvartaiden lisänä maistuu herkullinen ja täyteläinen maapähkinävoista ja kookosmaidosta nopeasti valmistuva pähkinäkastike.

grillattu punakaali-tahinislaw

Myös kotoisa kaali taipuu mainiosti grillattavaksi, jolloin sen maku ja rakenne pehmenevät. Tuore korianteri sekä tahinikastike antavat grillatulle punakaali-tahinislaw’lle eksoottisen vivahteen. Kaalin voi tarjota hauskasti lohkoina tai valmiiksi suikaloituna perinteisen salaatin tapaan. Täysin vegaaninen versio salaatista syntyy vaihtamalla marinadissa käytettävä hunaja vaahterasiirappiin tai esimeriksi tummaan ja aromikkaaseen ruokosokeriin.

grillatut persikat

Herkullinen jälkiruoka syntyy grillatuista persikoista, joihin vaniljalla ja kanelilla sekä tuoreella timjamilla maustettu sokeri tuo ihanan säväyksen. Tarjoa kuumien grillipersikoiden lisänä vielä kylmää jäätelöä, jota ilman ei kesäistä ateriaa voi lopettaa. Kurkkaa siis kaupan jäätelöaltaaseen. Sieltä löytyy monia herkullisia vegaaneillekin sopivia soija-, kaura- ja riisipohjaisia vaihtoehtoja, jotka maistuvat grillihedelmien kaverina.

minttu-jäätee

Raikkaana janon sammuttajana toimii viilentävä minttu-jäätee, joka koristellaan limelohkoilla ja mintunlehdillä. Hauska ja persoonallinen idea on kaataa juoma perinteisen lasikannun sijaan jättimäiseen lasiseen säilykepurkkiin tai tarjoilla se suoraan pienemmistä hillopurkeista.

Vegaanista grillimenuta täydentävät vielä nämä herkut:

grillattuja herkkusieniä ja avokadoa

Grillattuja herkkusieniä ja avokadoa

mansikkasalsa

Mansikkasalsa

rommilla maustettu grillattua ananas

Rommilla maustettu grillattu ananas

Kotiliesi.fi: Papu-perunasalaatti

X