Vinkit

Kira Åkerströmin munaherkut brunssipöytään

Teksti:
Anna.fi

Kira Åkerström loihtii kananmunasta vastustamattomia makupaloja sekä suolaisen että makean nälkään. Klassikkoreseptit saavat samalla uutta twistiä.

Kira Åkerström-Kekkonen

Jos saisin ottaa autiolle saarelle mukaani vain yhden raaka-aineen, se olisi ehdottomasti kananmuna. Niitä löytyy kaapistani aina. Jos ei löydy, jokin on pielessä. Kananmuna on parasta pikaruokaa, koska siitä voi valmistaa melkein mitä vain.

Voisin puhua loputtomiin tästä ihanasta, hurjan monikäyttöisestä pallurasta, josta voi valmistaa herkkuja marengista majoneesiin, uppomunasta aina trendikkäisiin banaanilettuihin asti. Mikä parasta, myös ravintoarvot ovat enemmän kuin kohdallaan.

Suomessa asuessani kävin ostamassa munani luomu-Markulta Helsingin Kauppatorilta. Nyt tehtävänä on löytää yhtä hyvä munadiileri San Franciscosta! Ainakaan toistaiseksi ei luomu-Markun kananmunia voittaneita ole löytynyt.

Kananmuna on parasta pikaruokaa, koska siitä voi valmistaa melkein mitä vain. Yksi suosikeistani on tummaksi paahdettu ruisleipä, jonka päällä on paksu kerros voita, reippaasti avokadoa, korianteria, täydellisen valuva uppomuna sekä sriracha-chilikastiketta. Tämä herkku uppoaa takuuvarmasti niin aamiaisella kuin iltapalalla.

Toinen kestosuosikkini on munakasnauhasalaatti, joka on nopea ja ravitseva alkuruoka tai välipala, ja lisäksi hauska vaihtoehto perinteiselle vihersalaatille.

Halusin myös tuoda esille pari klassikkoa hieman uudella tavoin tehtynä. Kelluvat saaret – Île flottante – on klassinen, ranskalainen jälkiruoka. Pienenä twistinä korvasin osan vaniljakastikkeen kermasta kookosmaidolla, jota sujautin myös karamellin joukkoon. Jos et pidä kookoksen mausta, älä pelkää. Maku on hyvin hienostunut eikä lainkaan päällekäyvä, joten yhdistelmää kannattaa kokeilla rohkeasti. Uskon, että tulet yllättymään positiivisesti.

Eggs Benedict - Benedictin munat

Benedictin munat on varmasti monelle tuttu. Omassa versiossani leipä – tässä tapauksessa voinen briossi – leivotaan alusta asti itse. Se tarjoillaan valuvan uppomunan, savuniskan, savuhollandaisen ja uunitomaattien kanssa. Kasvisruuan ystävän voi hurmata korvaamalla savuniska esimerkiksi paistetuilla sienillä. Benedictin munat on taatusti brunssipöydän ykköshitti!

Teksti: Kira Åkerström-Kekkonen
Kuvat: Mirva Kakko

X