Vinkit

Kiran keittiössä: karitsaa kaikilla mausteilla

Teksti:
Anna.fi

MasterChef Finlandin voittaja Kira Åkerström-Kekkonen on rakastanut karitsaa lapsuudesta saakka. Laadukas ja tuore karitsanliha ei Kiran mukaan muuta kaipaa kuin suolaa, pippuria ja rapeaa leipää.

Karitsan hieno ja mieto maku on kiehtonut minua lapsuudesta saakka. Äitini osaa valmistaa maukasta karitsaa, jota hän tarjoilee valkosipuliperunoiden kanssa. Isäkin innostuu toisinaan tarjoilemaan karitsankaretta, jota (totta kai!) syödään käsin. Itse tuon kuitenkin karitsankareen hieman hienostuneemmin esille. Samettinen punajuuripyree ja täyteläinen kirsikkaolutkastike korostavat karitsan omaa, hienoa makua.

Laadukas ja tuore karitsanliha ei muuta kaipaa kun suolaa, pippuria ja rapeaa leipää. Tartarreseptiini olen kuitenkin lisännyt puolukoita ja lampaanmaitojuustoa tuomaan hieman lisämakua.

Pitkään kypsytettäville ruhon osille sopivat vahvemmat maut. Varsinkin niska, jonka yllä on yleensä hieno kerros aromaattista rasvaa, sopii hyvin mausteisten marokkolaisten makujen kanssa. Hauduta liha kahteen kertaan, käytitpä sitten potkaa, lapaa tai niskaa. Näin kaikki aromit pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

Kiran parhaat karitsareseptit

Karitsakevätrullat tarjotaan harissa-jogurttikastikkeen kanssa. Harissa-jogurttikatike ja karitsa ovat maukas yhdistelmä.

Puolukat antavat karitsa-tartarille makua ja näköä.

Punajuuri käy hyvin karitsan kyytipojaksi. Karitsankare tarjotaan emmervehnän, kirsikkaolutkastikkeen ja punajuuripyreen kera.

Kira Åkerström-Kekkonen
Kuvat: Mirva Kakko

Lisää karitsareseptejä:

Karitsan paahtopaistit
Chilillä ja rosmariinillä maustetut karitsankyljykset
Karitsanpaisti ja kasvikset padassa
Karitsanpotkat uunissa

X