Ruoka

Maa-artisokka on hienostunut herkku - toimii niin sosekeitossa kuin uunissa paahdettunakin

Maa-artisokka on myöhäissyksyn gourmetherkku, joka tuo tavanomaisiinkin arkiruokiin hetkessä ripauksen luksusta. Nappaa parhaat maa-artisokkareseptit sekä vinkit mukulan käsittelyyn.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Maa-artisokka vaikuttaa vaatimattomalta, mutta hurmaa hienostuneella aromillaan.

Maa-artisokka on myöhäissyksyn gourmetherkku, joka tuo tavanomaisiinkin arkiruokiin hetkessä ripauksen luksusta. Nappaa parhaat maa-artisokkareseptit sekä vinkit mukulan käsittelyyn.

Maa-artisokka on mahdottoman monikäyttöinen kasvis. Se soseutuu keitettäessä hyvin ja sopii siksi loistavasti sosekeittoihin ja pyreisiin. Mukulat voi myös paahtaa uunissa, latoa vuokaan yhdessä perunan kanssa tai sujauttaa vaikka suolaisten piirakoiden täytteisiin. Uskoisitko, että maa-artisokasta voi loihtia myös suussa sulavan jälkiruoan?

Lue myös: Pähkinäinen palsternakka mehevöittää leivonnaiset ja kruunaa sosekeiton – tunnetaan ”karamellijuureksena” hyvästä syystä

Maa-artisokka kulkeutui Eurooppaan Pohjois-Amerikasta 1600-luvulla. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, maa-artisokalla ei ole mitään tekemistä latva-artisokan kanssa. Hehkuvan keltaisena kukkiva maa-artisokka on sukua auringonkukalle. 

Hyvin kylmää kestävät maa-artisokat ovat kuin luotuja Suomen kasvuolosuhteisiin. Mukulat nostetaan ylös vasta myöhään syksyllä, mutta ne voi myös jättää talvehtimaan maahan ja korjata vasta seuraavana keväänä. Loppusyksyn sato on kuitenkin kaikista parasta.

Maa-artisokka: kuorittuna vai kuorineen?

Maa-artisokan mukulat ovat yleensä rusehtavia, mutta lajikkeesta riippuen väri vaihtelee valkoisesta kellertävään. Ohuen kuoren alla on valkea, hienostuneen makuinen sisus, jossa on häivähdys pähkinäisyyttä.

Muhkuraisen mukulan haaroittumiseen vaikuttavat sekä geeniperimä että kasvuolosuhteet. Lisäksi nuoret mukulat ovat yleensä säännöllisemmän muotoisia, vanhat muhkuraisempia.

Maa-artisokka on haastava kuorittava, mutta onneksi sitä ei ole lainkaan välttämätöntä kuoria. Kuorineen tarjotun maa-artisokan maku on herkullisen pähkinäinen. Pese vain maa-artisokat ensin huolellisesti juuresharjalla ja poista tarvittaessa huonot kohdat. 

Jos kuitenkin haluat kuoresta eroon, paras väline kuorimiseen on kuorimaveitsen sijaan teelusikka, jonka avulla pääsee helpoimmin käsiksi nystyröiden kolosiin. Kun olet raaputtanut kuoren pois lusikan kärjellä, säilytä kuoritut maa-artisokat sitruunamehulla maustetussa vedessä, jolloin ne eivät tummu. 

Kuorineen keitetyt maa-artisokat voi kuoria vasta kypsinä, jolloin mukulan kylkeen vedetystä viillosta sisus on helppo puristaa ulos. Keitetty maa-artisokka maistuu taivaalliselta ruskistetun voin kera.

Mitä tehdä maa-artisokasta? 

Maa-artisokassa on hienostunut maku, ja siitä saa erinomaista sosekeittoa ja herkullista pyreetä. Maa-artisokan voi myös paahtaa uunissa, jolloin sen maku tiivistyy. Maa-artisokkaa voi myös tarjota ohuina viipaleina kypsentämättömänä tai viipaleet voi uppopaistaa rapeiksi perunalastujen tapaan.

Kokeile yhdistää hienoarominen maa-artisokka yhdessä perunan kanssa. Tee lisukkeeksi muusia käyttämällä saman verran perunoita ja maa-artisokkia. Tai kokeile korvata peruna maa-artisokalla esimerkiksi perunasalaatissa tai valkosipuli-kermaperunoissa.

Nappaa alta parhaat maa-artisokkareseptit, joiden avulla pääset parhaiten aromikkaan mukulan makuun. Muista kuitenkin aloittaa maa-artisokan syöminen pieninä määrinä, etenkin jos olet herkkävatsainen. Maa-artisokka sisältää huonosti imeytyvää inuliinia, joka saattaa aiheuttaa tottumattomalle vatsalle ilmavaivoja.

Maa-artisokka on taivaallista keitoksi soseutettuna

Ehkä parasta mitä maa-artisokasta voi tehdä, on samettinen ja hienoarominen keitto. Kun haluat keitosta erityisen fiinin, viimeistele se muutamalla tipalla tryffeliöljyä. Tryffeliöljyllä viimeistelty soppa sopii tarjottavaksi syystalven juhla-aterian alkuruokana.

Vähintään yhtä hienostunut herkku on myös juhlava maa-artiksokkakeitto, jonka juju piilee tilkassa sherryä sekä itse tehdyssä yrttiöljyssä. 

Perinteinen tapa valmistaa maa-artisokkakeitto on yhdistää mukula perunan kanssa, mutta yhtä hyvin makupariksi voi kokeilla palsternakkaa tai punajuurta. Palsternakka-maa-artisokkakeiton veikeä makuvivahde syntyy kookosmaidosta, punajuurilla piristetty soppa saa särmää keiton päälle lisätystä piparjuurituorejuustosta. 

Maa-artisokkaa lisukkeeksi tavalla tai toisella

Lisukkeena maa-artisokka on todellinen ässä. Uunissa paahtamalla maku tiivistyy herkullisen pähkinäiseksi. Syö paahdetut maa-artisokat kuorineen tai purista kypsä sisus ulos kuoresta. 

Kun kaipaat perinteisille kermaperunoille vaihtelua, tartu tähän reseptiin. Maistuva maa-artisokkapaistos syntyy, kun maustamiseen käyttää timjamia. Tarjoile valmis ruoka esimerkiksi liharuoan kera. 

Perinteiset joululaatikot puolestaan saavat uutta tuulta, kun yhdistät maa-artisokan vuokaan perunoiden kera ja gratinoit ruoan makoisaksi juustolla. Peruna-maa-artisokkalaatikko sopii loistavasti paitsi joulupöytään, myös syksyisten lihapatojen kylkeen.

Jos kaipaat hieman haastetta, kokeile maa-artisokkagnoccheja. Valmiit gnocchit tarjoillaan paahdetun maa-artisokan, yrttisienten ja sieni-veloutén kanssa. Täydellistä viikonloppuruokaa!

Suolaista ja makeaa maa-artisokasta

Maa-artisokka taipuu toki myös leivontaan. Erityisesti piirakoissa se on todellinen ässä. Poropiirakka saa runsaan ja mehevän makunsa juureksista. Pohjassa on palsternakkaa, täytteessä mukana myös maa-artisokkaa ja sieniä.

Uskoisitko, että maa-artisokka taipuu myös juhlavaksi jälkiruoaksi? Kyllä vain! Eritoten vanilja sopii mukulan kanssa yhteen kuin nenä päähän. Crème brûlée maa-artisokasta on juhlava tarjottava, joka hurmaa vaativammankin herkkusuun.

Katso myös Kotiliesi.fi: Juuripersilja on monille tuntematon liemi- ja keittojuures – nappaa muhkea juures ostoskoriisi ja kokeile sitä tuttujen juuresten tavoin

X