Vihannesopas

Kiran keittiössä: maa-artisokka – mainettaan ihanampi

Teksti: Anna.fi

Älä pelästy maa-artisokan nystyräistä ulkonäköä ja kuorintaoperaatiota. Maa-artisokka tarjoaa huumaavia makuelämyksiä ja on Kira Åkerströmin suosikkijuures.

Kira Åkerström ja maa-artisokat

Maa-artisokka on yksi suosikkijuureksistani ja monikäyttöisempi kuin moni uskookaan. Raakana nautittuna maa-artisokan maku on todella herkkä ja mieto, mutta kypsennettynä makumaailma muuttuu täysin, melkein huumaavaksi.

Maa-artisokka soveltuu hyvin myös jälkiruokiin. Eritoten vanilja sopii mukulan kanssa yhteen kuin nenä päähän. Huomaat sen, kun maistat ensimmäisen lusikallisen oheisen reseptin mukaista crème brûléeta!

Vaniljaa voi käyttää myös perinteisessä maa-artisokkakeitossa lisäämään mielenkiintoa. Vanilja nostaa keiton aivan uudelle tasolle – minä sain ainakin MasterChef-tuomariston hurmattua tällä tavalla.

maa-artisokat

Mukulat rakastavat myös sieniä. Sienien umami ja täyteläisyys tukevat maa-artisokan makua ja luovat siten täydellisen syys- tai talviannoksen. Sieniliemen reseptissä olen käyttänyt suomalaisia viljeltyjä sieniä, mutta jos sinulta löytyy kaappien uumenista kuivattuja metsäsieniä, ne toimivat liemessä loistavasti.

Jotkut välttelevät maa-artisokkaa, koska mukulat ovat nystyröidensä takia hieman hankalia kuoria. Se ei kuitenkaan saisi olla esteenä tämän ihanan raaka-aineen käytölle.
Ajattele kuorimisprojektia eräänlaisena terapiaistuntona. Itse laitan yleensä hyvää musiikkia soimaan, otan mukavan istuma-asennon pöydän äärestä ja ryhdyn toimiin. Kuoriminen sujuu näin yllättävän sutjakkaasti, varsinkin kun kaverina on vielä lasillinen viiniä.

Kuoritut mukulat kylmään sitruunaiseen veteen

maa-artisokat sitruunavedessä

Muista laittaa kuoritut mukulat suoraan kylmään veteen, missä on loraus sitruunamehua. Näin mukulat eivät pääse tummumaan, vaan säilyttävät kauniin vaalean värinsä.
Maa-artisokkaa voi käyttää ruuanlaitossa myös kuorineen, kunhan vain muistaa pestä mukulat huolellisesti esimerkiksi juuriharjalla. Pestyjä mukuloita voi paahtaa uunissa ja tai vaikka käyttää keitossa kuorineen.

Tutustu maa-artisokkaan Kiran resepteillä

Raa’asta maa-artisokasta valmistuu ihanan rouskuva ja rapea alkuruokasalaatti.

Perinteiset perunagnocchit saavat uuden säväyksen maa-artisokasta. Gnocchit tarjoillaan paahdetun maa-artisokan, yrttisienten ja sieni-veloutén kanssa.

 

crème brulee

Maa-artisokka crème brûlée -resepti on kuudelle. Brûlée viimeistellään polttamalla ruokosokeri rapeaksi.

1. Tiesitkö, että maa-artisokka soveltuu myös jälkiruokiin.
2. Raa’asta maa-artisokasta valmistuu ihanan rouskuva ja rapea salaatti.
3. Sitruunalla terästetty jäävesi estää maa-artisokkaa tummumasta.

 

Kira Åkerström
Kuvat: Mirva Kakko

Lisää maa-artisokkareseptejä:

Timjamilla maustettu maa-artisokkapaistos
Samettinen maa-artisokkakeitto
Maa-artisokkapyree
Kotiliesi.fi – maa-artisokkalaatikko

 

X