Ruoka

Kiwano eli sarvimeloni – piikikäs hedelmä kätkee lempeän maun

Eksoottinen kiwano on toiselta nimeltään sarvimeloni. Kun hedelmän halkaisee, sisältä paljastuu läpikuultava hyytelömäinen hedelmäliha.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto

Kiwanon mieto maku muistuttaa kurkkua ja melonia, siinä on myös aavistus banaania.

Eksoottinen kiwano on toiselta nimeltään sarvimeloni. Kun hedelmän halkaisee, sisältä paljastuu läpikuultava hyytelömäinen hedelmäliha.

Kiwano, muilta nimiltään hyytelö- tai sarvimeloni, on kurkun ja melonin sukulainen. Sen mehukkaan ja hyytelömäisen hedelmälihan voi syödä lusikalla sellaisenaan.

Ovaalin muotoisen kiwanon kuori on melko ohut ja kova sekä täynnä ”piikkejä”. Hedelmä on raakana vihreä ja kypsänä oranssinkeltainen. Sen sisus on hyytelömäinen, kirkkaan vihreä ja siinä on paljon siemeniä.

Kiwanon maku terästyy sokerilla ja limetillä

Kiwano halkaistaan pituussuunnassa ja syödään lusikalla kuorenpuolikkaista tai leikataan lohkoiksi. Hedelmä tarjotaan huoneenlämpöisenä. Pieni ripaus sokeria ja puserrus limettiä antavat potkua hedelmän miedolle, kurkkua ja melonia muistuttavalle maulle.

Jos kiwanon siemenet haittaavat, hedelmälihan voi puristaa siivilän läpi ja sekoittaa vaikkapa juomien pohjaksi.

Lämpimiin ruokiin kiwanoa ei kannata lisätä. Hedelmän voi sekoittaa hedelmä– tai juustosalaatteihin, hedelmäisiin pirtelöihin, booleihin tai tarjota jäätelön kastikkeena. Koristeellista kuorta voi käyttää koverrettuna tarjoiluastiana.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset/Kasvitieto

Artikkelia on muokattu 20.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Onko feijoa tuttu hevi-osastolta? Halkaise ja lusikoi mehukas hedelmä sellaisenaan suuhun

X