Vinkit

Kolme ruokaa, joita kannattaa maistaa Istanbulissa

Teksti:
Anna.fi

Istanbul pursuaa toinen toistaan houkuttelevampia ruokaelämyksiä. Bosporinsalmen jakamassa kaupungissa saa nauttia tuoreista meren antimista, perinteikkäistä ottomaanikeittiön mauista, makeista leivonnaisista sekä tuoreiden kasvisten laajasta kirjosta.

Istanbulissa pääsee kokeilemaan toinen toistaan herkullisempia ruokia, joten matkan saa helposti kulumaan erilaisia herkkuja maistellessa. Jos haluat tehdä matkallasi muutakin kuin syödä, kokeile ainakin näitä kolmea ruokaa.

Turkkilaiset lihapullat

Köfte eli turkkilainen lihapulla on turkkilaisille yhtä rakas kuin oma vastineemme meille. Istanbulissa riittää runsaasti valinnanvaraa sen suhteen, missä ja miten köftensä nauttii. Paras paikka syödä köfteä on yleensä ravintola, kioski tai koju, joka myy käytännössä vain lihapullia.

Tyypillinen tapa syödä köfteä on leivän välissä. Väliin laitetaan köften lisäksi vähän salaattia, lehtipersiljaa ja sipulia. Lihapullaleipä on nimeltään köfte ekmek.

Toinen suosittu tapa syödä köfteä on fasulye piyazi -papusalaatin kanssa.

Köfte-ravintoloita löytyy vähän joka kulmalta. Ennen köfteä sai myös pienistä katukeittiöistä, mutta tiukentuneiden säädösten takia monet katukojut ovat joutuneet lopettamaan toimintansa. Turistien suosimassa Istanbulin vanhassa kaupungissa, Sultanahmetissa voi kokeilla köfteä vaikkapa legendaarisessa Tarihi Sultanahmet Köftecisi Salim Usta –ravintolassa. Niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa suosittu ravintola on tarjoillut köftejä jo vuodesta 1920 saakka.

Aamiainen turkkilaisittain

Kahvaltı eli turkkilainen aamiainen on yksinkertainen, mutta sitäkin maistuvampi tapa aloittaa päivä. Aamiainen koostuu tuoreesta vaaleasta leivästä, oliiveista, tomaatista ja kurkusta, hunajasta, hilloista sekä turkkilaisista juustoista. Juomana tarjoillaan aina mustaa teetä. Lähestulkoon kaikki hotellit hintaluokasta riippumatta tarjoilevat vierailleen aamiaisbuffetissa ainekset oman turkkilaisen aamiaislautasen kokoamiseen.

Lukemattomat kahvilat ympäri Istanbulia tarjoilevat turkkilaista aamiaista erittäin kohtuulliseen hintaan. Jonain aamuna voi hyvin jättää hotelliaamiaisen väliin ja suunnata johonkin kaupungin monista aamiaispaikoista. Usein tarjolla on myös muita turkkilaisia aamiaisklassikoita, kuten kasviksilla ryyditettyä munakokkelia, menemeniä, ja sucuk-makkaraa.

Suosituimpiin aamiaispaikkoihin voi joutua jonottamaan hyvän tovin, varsinkin viikonloppuisin. Yksi kaupungin kehutuimpia aamiaispaikkoja on Karaköyn kaupunginosassa sijaitseva Namli Gurme. Pahimmillaan paikkaan on jono, joka kiemurtelee kadulla saakka.

Ottomaanikeittiön aarre

Hünkar beğendi on ottomaanikeittiön antia ja kerrassaan taivaallista. Vapaasti käännettynä ruoan nimi tarkoittaa sulttaanin iloa. Annos koostuu samettisesta munakoisopyreestä ja mureasta lampaasta.

Annoksen synnystä kerrotaan erinäisiä tarinoita, eräs niistä kertoo sulttaani Abdulazizin kutsuneen Napoleon III:n vaimoineen vierailulle. Napoleonin ollessa estynyt, vaimo Eugenie saapui paikalle henkilökohtaisten kokkiensa kera. Eräänä iltana sulttaanin kokki valmisti tyypilliseen tapaansa munakoisoa, kun huomasi ranskalaiskokin valmistavan bechamel-kastiketta. Siitä inspiroituneena kokki sekoitti munakoison joukkoon bechamelia sekä juustoa ja näin syntyi hünkar beğendin samettinen munakoisopyree. Tarinan totuudenmukaisuudesta ei ole takeita, mutta kyseisen annoksen herkullisuudesta sen sijaan on.

Hünkar beğendi on erittäin suosittu ruoka ja sitä tunnutaan tarjoilevan liki jokaisessa kaupungin ravintolassa, jossa listalla on turkkilaista ruokaa. Niin sanotuista turistiravintoloista saa hyvin eritasoisia versioita annoksesta. Peninsula-ravintolassa saa kuitenkin erinomaista hünkar beğendiä ja ruokailun lomassa voi myös ihailla näkymiä Bosporinsalmelle. 

Kokeile Istanbulissa myös ehdottomasti turkkilaisia viinejä. Vaikka ne eivät ole erityisen tunnettuja maailmalla, löytyy niiden joukosta useita hyviä viinejä. Maan ankaran alkoholiverotuksen takia ulkomailta tuotuja viinejä on tarjolla niukasti ja ylihinnoiteltuina. Mikäli mielit saada hyvää turkkilaista viiniä ja asiantuntevia suosituksia, suuntaa Beyoğlun kaupunginosaan Solera Winery -viinibaariin.

Teksti: Emmi Toivonen
Kuvat: Emmi Toivonen ja Tomas Lehtinen

X